Swiss flag at Geneva Lake

(SeaPRwire) –   Bersenjatakan dengan lebih 130,000 tandatangan disahkan, aktivis Switzerland menghantar petisyen di Bern pada Khamis minggu lalu yang akan membuka jalan untuk undian negara pada bulan-bulan mendatang mengenai pindaan perlembagaan yang dicadangkan untuk memperkukuhkan neutraliti Switzerland dalam hal-hal antarabangsa.

Perbahasan mengenai neutraliti Switzerland menjadi lebih tajam tahun lalu selepas pihak berkuasa mengikuti langkah Kesatuan Eropah untuk mengenakan sanksi terhadap Rusia kerana menyerang Ukraine—melanggar tradisi berabad-abad tidak mengambil pihak dalam konflik global. Pada 2022, pegawai kanan Switzerland juga menyatakan bahawa negara itu akan mengenakan langkah-langkah hukuman sekiranya China menyerang Taiwan, walaupun Switzerland kemudian mengikuti sanksi E.U. terhadap China.

Satu kaji selidik pengundi Switzerland mendapati 91% responden menyokong neutraliti secara umumnya, walaupun 75% percaya sanksi terhadap Rusia selaras dengan prinsip tersebut.

Inisiatif itu, diperkenalkan oleh kumpulan penyokong , menyeru agar Switzerland mengelakkan daripada menyertai sebarang pakatan tentera kecuali jika diserang juga, serta tidak mengenakan “sebarang langkah paksaan bukan tentera” kecuali jika dikehendaki oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Pindaan itu juga akan memperkukuhkan bahawa “Switzerland menggunakan neutraliti kekalnya untuk mencegah dan menyelesaikan konflik serta bersedia sebagai pengantara.”

Parti Rakyat Switzerland (SVP) menyokong inisiatif ini, dengan menyatakan dalam kenyataan pada Khamis: “Pencairan beransur-ansur neutraliti merupakan ancaman kepada keselamatan dalaman dan luaran Switzerland.”

Critics menyatakan bahawa inisiatif neutraliti akan mengasingkan Switzerland dengan mengganggu hubungannya dengan rakan-rakannya, dan Majlis Persekutuan yang berfungsi sebagai ketua negara dan kerajaan Switzerland menolak inisiatif itu apabila diperkenalkan, dengan menyatakan bahawa ia akan mengehadkan keupayaan Switzerland untuk bermanuver dalam dasar luar negara dan keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.