Seorang ahli Popular Mobilization Forces (Hashed al-Shaabi) Iraq berdiri menjaga pada 4 Februari 2024 semasa pengebumian 16 ahli yang terbunuh dalam serangan udara AS.

(SeaPRwire) –   Pangkalan tentera milik koalisi yang diketuai Amerika Syarikat untuk memerangi militan di kawasan itu diserang dengan roket pada malam Ahad, kata Iraqi Security Media Cell dalam kenyataan.

Sekurang-kurangnya satu roket jatuh di pangkalan itu, kata Rami Abdulrahman, pengarah Syrian Observatory for Human Rights dalam temubual dengan Al-Arabiya. Serangan itu merupakan serangan ketiga ke tapak yang sama dalam tempoh 24 jam, tambah Abdulrahman.

Belum jelas sama ada terdapat mangsa.

Pasukan Iraq sedang menjalankan operasi pencarian dan pemeriksaan meluas barat Daya Nainawa berhampiran sempadan Syria untuk cuba menangkap pelaku, mengikut kenyataan Iraqi Security Media Cell yang dimuatnaik di X.

Kumpulan Pertahanan Keagamaan Iraq tidak secara terang-terangan mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu, tetapi dalam kenyataan di Telegram, kumpulan militan itu berkata ia memutuskan untuk mengaktifkan semula operasi tentera terhadap tentera Amerika Syarikat selepas Perdana Menteri Iraq, Mohammed Shia Al-Sudani melawat Amerika Syarikat minggu ini. Kumpulan itu memberi Al-Sudani tiga bulan untuk merundingkan penarikan tentera Amerika Syarikat di Iraq.

“Apa yang berlaku baru-baru ini adalah permulaan yang perlu ditingkatkan,” mengikut kenyataan kumpulan itu.

Serangan itu menyusuli letupan di pangkalan di Iraq ini akhir minggu dikawal oleh Popular Mobilization Forces, sekutu Iran, membunuh seorang dan mencederakan lapan orang, lapor Associated Press. Amerika Syarikat berkata ia tidak terlibat dalam insiden itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.