Panel Recommends Major Tax Law Changes

(SeaPRwire) –   NEW YORK — Ia adalah musim cukai di A.S., dan bagi banyak orang, ia boleh menjadi tugasan yang menakutkan yang sering ditangguhkan hingga saat-saat akhir. Tetapi jika anda mahu mengelakkan tekanan tarikh akhir yang menghampiri, mulakan menyusun segala sesuatu seawal mungkin.

Sama ada anda mengurus cukai sendiri, pergi ke klinik cukai atau mengupah profesional, menavigasi sistem cukai boleh menjadi . Courtney Alev, penyokong kewangan pengguna untuk Credit Karma, mengesyorkan anda untuk bersikap santai.

“Ambil nafas. Ambil masa, tetapkan satu jam, atau lalui ia sepanjang hujung minggu. Anda akan mungkin melihat bahawa ia jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan,” kata Alev.

Jika anda mendapati proses ini terlalu membingungkan, terdapat banyak sumber percuma untuk membantu anda melaluinya.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui:

Bila tarikh akhir untuk mengemukakan cukai?

Pembayar cukai mempunyai masa sehingga 15 April untuk mengemukakan pulangan mereka bagi tahun 2023.

Apa yang saya perlukan untuk mengemukakan pulangan cukai saya?

Walaupun dokumen yang diperlukan mungkin bergantung kepada kes individu anda, berikut adalah senarai umum apa yang diperlukan oleh semua orang:

—Nombor Nombor Sosial Keselamatan

—Borang W-2, jika anda bekerja

—Borang 1099-G, jika anda menganggur

—Borang 1099, jika anda bekerja sendiri

—Rekod simpanan dan pelaburan

—Potongan layak, seperti perbelanjaan pendidikan, bil perubatan, sumbangan amal, dll.

—Kredit cukai, seperti kredit cukai kanak-kanak, kredit sumbangan persaraan, dll.

Untuk mencari senarai dokumen yang lebih terperinci, lawati laman web

Tom O’Saben, pengarah kandungan cukai dan hubungan kerajaan bagi Persatuan Profesional Cukai Kebangsaan, mengesyorkan mengumpulkan semua dokumen anda di satu tempat sebelum anda memulakan pulangan cukai anda dan juga mempunyai dokumen tahun lepas jika keadaan kewangan anda berubah drastik.

O’Saben juga mengesyorkan pemungut cukai mencipta nombor pengenalan dengan IRS untuk menghalang pencurian identiti. Sebaik sahaja anda mencipta nombor, IRS akan menghendaki ia untuk mengemukakan pulangan cukai anda.

Bagaimana saya mengemukakan cukai saya?

Anda boleh mengemukakan pulangan cukai anda secara . Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan masa yang besar antara kedua-dua pilihan. Pengkhususan kertas boleh mengambil sehingga enam bulan untuk IRS memproses, manakala pengemukakan elektronik mengurangkannya kepada tiga minggu.

Apakah sumber yang tersedia?

IRS sedang menguji program di mana anda boleh mengemukakan cukai persekutuan anda secara percuma melalui talian yang dipanggil . Program ini kini tersedia di 12 negeri, termasuk California dan New York, dan untuk orang yang mempunyai , penyata gaji dan cukai pekerja.

Selain Direct File, IRS menawarkan yang akan mengira untuk anda. Ini tersedia untuk orang yang memperoleh $79,000 atau kurang setahun. Jika anda mempunyai soalan semasa bekerja pada borang cukai anda, IRS juga menawarkan alat yang boleh memberikan jawapan berdasarkan maklumat anda.

Selain syarikat popular seperti dan H&R Block, pembayar cukai juga boleh mengupah profesional berlesen, seperti akauntan awam berserta. IRS menawarkan direktori di seluruh Amerika Syarikat.

Program VITA dan Program Nasihat Cukai untuk Warga Tua (TCE) menawarkan bantuan cukai percuma: VITA dan Program Nasihat Cukai untuk Warga Tua (TCE). Orang yang memperoleh $64,000 atau kurang setahun, mengalami keterbatasan atau berbahasa Inggeris terhad, layak untuk program VITA. Mereka yang berusia 60 tahun ke atas, layak untuk program TCE. Cari organisasi menganjurkan klinik VITA dan TCE dengan .

Jika anda mempunyai masalah cukai, terdapat klinik cukai yang boleh membantu anda menyelesaikan isu-isu ini. Amnya, klinik cukai ini juga menawarkan perkhidmatan dalam bahasa lain seperti Sepanyol, Cina dan Vietnam.

Bagaimana saya boleh mengelakkan kesilapan dalam pulangan cukai saya?

Ramai orang bimbang akan terkena masalah dengan IRS jika mereka membuat kesilapan. Berikut adalah cara untuk mengelak beberapa kesilapan yang paling biasa:

—Pastikan anda memeriksa nama anda pada kad Nombor Sosial Keselamatan anda.

Apabila bekerja dengan pelanggan, O’Saben sentiasa meminta mereka membawa kad Nombor Sosial Keselamatan mereka untuk memeriksa semula nombor dan nama undang-undang mereka, yang boleh berubah apabila orang berkahwin.

“Anda mungkin telah menukar nama anda tetapi anda tidak menukarnya dengan Sosial Keselamatan,” kata O’Saben. “Jika nombor Sosial Keselamatan tidak sepadan dengan empat huruf terakhir nama keluarga, pulangan akan ditolak dan ini akan menangguhkan pemprosesan.”

—Cari kenyataan cukai apabila anda telah memilih untuk tidak menerima surat kertas.

Ramai orang suka memilih untuk tidak menerima surat pos tetapi apabila anda berbuat demikian, ia juga boleh termasuk dokumen cukai anda.

“Jika anda tidak menerima apa-apa melalui pos tidak bermakna bahawa tidak terdapat dokumen maklumat yang perlu anda ambil perhatian dan laporkan mengikut cara yang betul,” kata O’Saben.

—Pastikan anda melaporkan semua pendapatan anda.

Jika anda mempunyai lebih daripada satu pekerjaan pada tahun 2023, anda perlu borang W-2 setiap pekerjaan.

Bagaimana dengan kredit cukai kanak-kanak?

Awal tahun ini, terdapat usaha untuk meningkatkan kredit cukai semasa. Kini, kredit cukai adalah RM2,000 setiap kanak, tetapi hanya RM1,600 boleh dituntut balik. Rang undang-undang ini akan meningkatkan kredit cukai kanak-kanak yang boleh dituntut balik secara berperingkat kepada RM1,800 untuk pulangan cukai 2023, RM1,900 untuk tahun berikutnya dan RM2,000 untuk pulangan cukai 2025.

Jika persetujuan ini diluluskan, kira-kira 16 juta kanak dalam keluarga berpendapatan rendah akan mendapat manfaat daripada peningkatan kredit cukai kanak-kanak ini, mengikut Pusat Dasar dan Anggaran Bajet.

Apa jika saya membuat kesilapan?

Kesilapan boleh berlaku, dan IRS mengambil pelbagai pendekatan bergantung kepada setiap kes. Secara amnya, jika anda membuat kesilapan atau terlepas sesuatu dalam rekod cukai anda, IRS akan mengaudit anda, kata Alev. Pengauditan bermakna IRS akan meminta dokumentasi tambahan daripada anda.

“Secara umumnya, mereka sangat memahami dan bersedia bekerjasama dengan orang. Anda tidak akan ditangkap jika anda memasukkan maklumat salah,” kata Alev.

Apa jika saya belum mengemukakan selama bertahun-tahun?

Anda masih boleh mengemukakan pulangan cukai lewat dan, jika anda layak mendapat bayaran balik, anda mungkin masih akan menerimanya. Jika anda belum mengemukakan selama bertahun-tahun dan anda berhutang wang kepada IRS, anda mungkin akan dikenakan penalti tetapi agensi itu akan bekerjasama dengan anda untuk menguruskan pelan pembayaran.

Bagaimana saya boleh mengelakkan penipuan?

Musim cukai adalah masa yang sesuai untuk , kata O’Saben. Penipuan ini boleh datang melalui telefon, teks, emel dan media sosial. IRS tidak menggunakan mana-mana cara itu untuk berhubung dengan pembayar cukai.

Kadang-kadang penipuan juga dijalankan oleh penyedia perkhidmatan cukai jadi penting untuk bertanya banyak soalan. Contohnya, jika penyedia perkhidmatan cukai mengatakan anda akan menerima bayaran balik yang lebih besar daripada tahun-tahun sebelumnya, ini mungkin isyarat bahaya, kata O’Saben.

Jika anda tidak dapat melihat apa yang sedang dikerjakan penyedia perkhidmatan cukai anda, dapatkan salinan pulangan cukai dan soal tentang setiap entri.

Berapa lama saya perlu menyimpan salinan pulangan cukai saya?

Sentiasa baik untuk menyimpan rekod pulangan cukai anda, sekiranya IRS mengaudit anda untuk item yang dilaporkan bertahun-tahun lalu. O’Saben mengesyorkan menyimpan salinan dokumen pulangan cukai anda selama sehingga tujuh tahun.

Bagaimana saya mengemukakan permohonan lanjutan tarikh?

Jika anda kehabisan masa untuk mengemukakan pulangan cukai, anda boleh mengemukakan permohonan . Walau bagaimanapun, penting untuk ingat bahawa lanjutan hanyalah untuk mengemukakan cukai, bukan untuk membayar cukai. Jika anda berhutang cukai, anda perlu membayar anggaran jumlah sebelum tarikh akhir supaya anda mengelakkan penalti dan faedah. Jika anda menjangka menerima bayaran balik, anda akan tetap menerima wang anda apabila anda mengemukakan cukai anda.

Mengemukakan lanjutan akan memberi anda sehingga 15 Oktober untuk mengemukakan cukai anda. Anda boleh mengemukakan permohonan lanjutan melalui perisian cukai atau penyedia perkhidmatan anda, alat atau melalui pos.

Apa yang berlaku jika anda mengemukakan cukai lewat?

Jika anda melepasi tarikh akhir cukai dan anda tidak memohon lanjutan, terdapat beberapa penalti yang mungkin anda terima. Jika anda melepasi tarikh, anda mungkin akan menerima . Penalti ini akan menjadi 5% daripada cukai yang tidak dibayar bagi setiap bulan pulangan cukai lewat, mengikut IRS.

Jika anda berhutang cukai dan anda tidak membayarnya sebelum tarikh akhir cukai, anda

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.