Financial guidance for young adults

(SeaPRwire) –   Kata-kata lama tentang pelajar muda yang bergantung kepada mie ramennya dan rakan sebilik (dan kadang-kadang ahli keluarga) untuk menguruskan keperluan seharian mereka adalah klisi kerana ia sentiasa menjadi cabaran untuk menyebarkan gaji permulaan untuk menampung sewa, utiliti, belanja makanan dan keperluan lain. Tetapi ekonom mengatakan orang dewasa muda Amerika yang memasuki dunia dewasa hari ini menghadapi prospek kos yang lebih tinggi dan sumber yang lebih sedikit berbanding generasi terdahulu.

Sewa yang tinggi dan hutang pinjaman pelajar, khususnya, meletakkan graduan kolej baru di belakang garis mula sebelum mereka memulakan kerjaya. “Jelas kedua-duanya menelan banyak bahagian dalam bajet sesiapa,” kata Ross Mayfield, seorang pakar strategi pelaburan di firma perkhidmatan kewangan Baird. “Setiap generasi mempunyai cabarannya sendiri tetapi dua bebanan besar ini adalah cabaran utama bagi pelabur muda.”

Keluar dari hutang, menyimpan wang dan bahkan membina kekayaan bukanlah mustahil bagi Gen Z, tetapi pakar kewangan mengatakan ia memerlukan pendekatan strategik untuk maju dalam ekonomi ini. “Perkara terbesar di sini adalah memikirkan strategi anda secara menyeluruh, dan bukan dalam silo,” kata Anthony H. Williams, pengasas firma pengurusan kekayaan Vivid Advisory.

Berikut adalah lima nasihat teratas pakar bagi orang dewasa muda.

Simpan beberapa duit

Membina dana kecemasan harus menjadi matlamat wang pertama setiap orang dewasa muda, menurut pakar. Dengan kadar faedah purata kad kredit menghampiri 21%, menurut , sebarang kegagalan kecil seperti pembaikan kereta yang tidak dijangka boleh dengan cepat menjadi isu besar dalam bajet.

“Perkara pertama untuk difokuskan adalah dana kecemasan kecil,” kata Steve Matejka, ketua operasi Valley Strong Credit Union. Jika anda baru memulakan, sasaran $1,000 mencukupi untuk menampung kecemasan kewangan biasa dan merupakan matlamat realistik bagi orang dewasa muda dengan bajet ketat, katanya. Jangka panjang, anda perlu bekerja ke arah dana kecemasan yang mengandungi cukup untuk menampung dua hingga tiga bulan pengeluaran sekiranya anda kehilangan pekerjaan.

Gunakan bayar-sekarang-bayar-kemudian dengan berhati-hati

Walaupun amat popular, pakar kewangan menasihati berhati-hati apabila datang kepada perkhidmatan bayar-sekarang-bayar-kemudian atau BNPL seperti Affirm dan Afterpay . Jika anda menggunakan BNPL untuk membayar pembelian harian, jumlah kecil itu boleh dengan cepat menjadi bebanan besar dalam bajet.

“BNPL cenderung membawa kepada lebih BNPL,” kata pakar kredit John Ulzheimer. Bergantung kepada bayaran ansuran untuk perbelanjaan harian boleh menjadi kebiasaan sukar ditinggalkan, katanya, dan mengekalkan bayaran – terutamanya jika anda mempunyai beberapa akaun yang berbeza – boleh menjadi kesulitan.

Alasan pakar lain menyampingkan perkhidmatan BNPL adalah walaupun anda menggunakannya dengan bertanggungjawab dan membayarnya dengan teliti, anda tidak memberikan diri anda apa-apa kelebihan dalam bidang pembinaan kredit. Walaupun pembayaran tepat bil kad kredit dilaporkan ke biro kredit, yang membantu menubuhkan kebolehpercayaan kredit anda, kebanyakan syarikat BNPL tidak melaporkan aktiviti anda.

Bina kredit dengan bertanggungjawab

Ulzheimer menyatakan banyak ahli Gen Z, mungkin bertindak balas kepada melihat ibu bapa mereka bergelut dengan hutang kad kredit, telah membuat usaha sedar untuk mengelakkan kad kredit sepenuhnya.

“Pengelakan kredit adalah masalah,” katanya, kerana walaupun berniat baik, naluri ini menyekat anda daripada membina rekod positif apabila datang kepada membayar bil tepat pada masa sebelum pemberi pinjaman akan menawarkan anda kadar terendah untuk kad kredit, pinjaman kereta dan bahkan pinjaman perumahan.

“Adalah baik anda mengelakkan hutang meragukan, tetapi tidak mempunyai sebarang kad kredit kerana anda ketakutan dengannya adalah tindak balas berlebihan,” kata Ulzheimer.

Ambil perkongsian

Jika anda bekerja untuk majikan yang menawarkan sumbangan perkongsian 401(k) dan tidak mengambil kesempatan daripadanya, anda meninggalkan wang di atas meja. “Pada minimum, ambil kesempatan daripada perkongsian,” kata Williams.

Pada usia ini, anda mempunyai kelebihan dekad pengumpulan kompaun yang akan membesarkan wang anda sepanjang kerjaya anda. “Pelaburan adalah permainan jangka panjang kerana jika mereka tidak dapat melabur ketika lebih muda, mereka melepasi faedah kompaun,” kata Williams.

Jika anda tidak berpengetahuan dalam pelaburan, simpanlah ia secara ringkas untuk masa kini dengan dana indeks, salah satu binaan asas portfolio. “Ia terbukti, dalam jangka masa, bahawa dana indeks secara umumnya akan mengatasi apa-apa strategi pelaburan lain,” kata Matejka.

Pertimbangkan Roth

Pencarum persaraan awal kerjaya mendapat manfaat terbesar daripada IRA Roth dan 401(k), yang dibiayai melalui sumbangan selepas cukai, berbanding pra-cukai. Jika anda mempunyai pilihan Roth 401(k) di tempat kerja atau jika pendapatan anda layak untuk IRA Roth (iaitu pendapatan kurang daripada $161,000 untuk tahun cukai 2024 jika anda pemberi borang tunggal), menyumbang kepada salah satunya memberi anda dua kelebihan.

Walaupun anda membayar cukai pendapatan atas wang yang pergi ke Roth, anda hampir pasti membayar kadar cukai purata lebih rendah sekarang berbanding anda akan berbuat pada dekad atau dua lagi apabila pendapatan anda meningkat, dan anda mendapat manfaat daripada pulangan wang itu membesar bebas cukai. Apabila anda membuat pengeluaran layak dalam persaraan, pengeluaran itu tidak dikenakan cukai juga.

“Daya kuasa pulangan kompaun membesarkan bebas cukai adalah faedah sebenar,” kata Matejka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.