Silhouette of a child boy in mental health children awareness concept, flat vector illustration.

(SeaPRwire) –   Pada tahun 2022, Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggarkan bahawa telah didera setiap tahun di seluruh dunia. Penganiayaan seperti kecuaian dan penderaan adalah jenis pengalaman kanak-kanak yang tidak menyenangkan, atau . Tetapi mereka sering kurang memberitahu bagaimana kanak-kanak bertindak balas, yang boleh menjadi traumatik atau tahan ujian. Kini, penemuan sains baharu yang revolusioner membantu kita memahami bagaimana dimensi kesengsaraan yang berbeza boleh meninggalkan tanda tangan trauma yang berbeza dan bagaimana kita boleh menggunakan pengetahuan ini untuk membantu kanak-kanak pulih dan membina daya tahan terhadap ancaman masa depan.

Bayangkan Ethan dan Kevin (nama mereka adalah nama samaran untuk melindungi privasi mereka), dua orang kanak-kanak yang saya kerjakan sebagai pendidik dan penyelidik trauma di sekolah. Ethan ditinggalkan oleh ibunya sejak lahir dan ditempatkan di pusat jagaan kanak-kanak di Eropah Timur, rumahnya selama enam tahun berikutnya. Dia kekurangan keperluan asas keselamatan, pemakanan dan hubungan manusia. Dia mempunyai buku, tetapi tiada seorang pun yang membacanya. Dia mempunyai penjaga, tetapi jarang menenangkannya apabila dia sedih.

Kevin, di sisi lain, menyaksikan bapanya melakukan keganasan fizikal dan emosi terhadap ibunya selama sepuluh tahun pertama hidupnya. Sekitar ulang tahunnya yang keenam, Kevin secara langsung mengalami keganasan bapanya. Untuk hiburan, dan untuk mengajarinya bahawa hidup itu sukar, Bapa meletakkan Kevin dan kakaknya Joani ke dalam kandang anjing luar, melemparkan makanan ke dalam dan memaksa mereka bersaing untuk makan malam mereka setiap hari. Jika mereka enggan, dia memukul mereka sehingga mereka masuk ke arena makan malam.

Ethan dan Kevin kedua-duanya telah ditraumakan oleh penderaan mereka, tetapi itu tidak mencerminkan apa yang berlaku di dalam mereka. Ethan tidak mempunyai motivasi, tidak peka terhadap ganjaran, mengalami kesukaran di sekolah dan tidak dapat mengekalkan hubungan sosial. Kevin pula penuh emosi, waspada berlebihan, lari dari lelaki asing dan menyakiti diri sendiri apabila mendengar bunyi-bunyi. Ethan dan Kevin menunjukkan tindak balas trauma yang berbeza atau “tanda tangan” – pengenal pasti unik kepada kecacatan mental yang dicipta oleh pengalaman buruk mereka. Mengenal pasti tanda tangan trauma ini membolehkan penjaga, guru, doktor dan kaunselor membentuk laluan kepada ketahanan yang khusus kepada kerosakan dan keperluan kanak-kanak dan memberi mereka harapan terbaik untuk pulih, sama ada semasa kanak-kanak atau kemudian dalam hidup.

Gagasan tanda tangan trauma hanya beberapa tahun , tetapi bukti saintifik yang membawa kepadanya bukanlah. Kami telah mengetahui selama dekad bahawa pengalaman alam sekitar yang berbeza membangun, termasuk bagaimana dan bila emosi, fikiran dan tindakan kita matang. Apabila alam sekitar adalah sukar dan tidak menentu, mengancam kelangsungan hidup, kecenderungan pembangunan adalah mempercepatkan, membawa kepada individu yang matang dengan cepat – mengenal pasti dan bertindak balas secara sesuai terhadap bahaya sebagai kanak-kanak. Sebaliknya, apabila alam sekitar adalah terbiar, dengan individu yang kekurangan pengalaman dan sumber yang penting, kecenderungan pembangunan cenderung melambatkan, menyebabkan kelewatan dalam pencapaian kemerdekaan, peranan sosial yang ditumpukan, dan tingkah laku seksual.

Ethan dan Kevin, seperti jutaan kanak-kanak lain, mengalami dua daripada inti – kekurangan dan penderaan, masing-masing – pada masa yang berbeza dalam pembangunan. Perbezaan pengalaman ini membentuk tanda tangan trauma mereka.

Kekurangan ditandai dengan kelewatan dalam pembangunan fungsi eksekutif otak – perhatian, ingatan kerja jangka pendek, pengawalseliaan diri dan perancangan. Fungsi eksekutif membentuk asas kepada semua pembelajaran dan pengambilan keputusan, tetapi mereka juga penting dalam menyokong fungsi kognitif yang lebih khusus seperti bahasa, pemikiran sosial, matematik, muzik dan moraliti. Kanak-kanak dengan fungsi eksekutif lemah di sekolah, dan kurang sihat secara sosial dan fizikal. Begitulah tindak balas trauma Ethan.

Penderaan ditandai dengan pembangunan harfiah kepada sistem saraf yang mengesan ancaman, disertai dengan kewaspadaan berlebihan, kegelisahan emosi dan tingkah laku tidak terkawal. Punca utamanya adalah amigdala yang berlebihan, kawasan otak yang memainkan peranan penting dalam pemprosesan emosi, dan hubungannya dengan kawasan lobus frontal yang mengawal perasaan, fikiran dan tindakan kita. Konstelasi perubahan kepada sistem saraf ini meninggalkan kanak-kanak dalam keadaan ketakutan yang tinggi, sama ada melarikan diri atau melawan untuk menangani . Begitulah tindak balas trauma Kevin.

Tanda tangan yang ditulis oleh jenis-jenis kesengsaraan ini lebih lanjut diubah suai oleh masa mereka. Bagi atau yatim piatu yang tinggal dalam pengaturan institusi yang kurang memuaskan – seperti pusat jagaan kanak-kanak yang Ethan dibesarkan – mereka yang kekurangan pengalaman asas untuk lebih daripada beberapa tahun pertama hidup mereka menunjukkan kekurangan dalam fungsi eksekutif, hubungan sosial dan pengikatan. Sebaliknya, yatim piatu yang ditempatkan dalam jagaan angkat sebelum ulang tahun kedua mereka, kebanyakannya pulih dari kekurangan mereka dalam tahun-tahun berikutnya.

Jenis-jenis kesengsaraan yang berbeza, termasuk kombinasi yang berbeza, menulis tanda tangan yang berbeza. Tetapi pada akhirnya, mereka juga menentukan bagaimana kita membantu kanak-kanak pulih dan membentuk daya tahan mereka. Arsitektur genetik setiap kanak-kanak meletakkannya di suatu tempat pada spektrum tindak balas terhadap kesengsaraan yang berjalan dari rentan ke tahan ujian. Mereka yang mendarat di bahagian tahan ujian diberi kekebalan lebih besar terhadap kesengsaraan kerana sistem pengawalatur yang lebih kuat yang mengekang emosi dan mengekalkan perhatian terfokus. Mereka yang mendarat di bahagian rentan diberi kepekaan lebih besar terhadap kesengsaraan, didominasi oleh kegelisahan emosi dan sistem autoimun yang terbakar. Pengalaman alam sekitar boleh mengalihkan individu ke bahagian yang berbeza pada spektrum ini, sama ada meningkatkan daya tahan mereka atau memperbesar kerentanan mereka.

Pada usia enam tahun, tempoh kekurangan Ethan berakhir dan hidup kaya kasih sayang bermula dengan Julie, ibu angkatnya yang penuh kasih sayang. Pada usia 10 tahun, bapa Kevin dipenjara dan ibu bapanya bercerai, dengan itu mengakhiri tempoh pendedahan Kevin kepada penderaan dan memulakan kehidupan yang lebih memberangsangkan bersama ibunya Kate yang berusaha sedaya upaya untuk menjaganya walaupun dia sendiri menghadapi kesihatan mental. Kedua-dua Ethan dan Kevin berada dalam Pelan Pendidikan Individu (IEP) yang mendokumenkan kecacatan mereka dan memandu kerja yang dijalankan di sekolah mereka. Kedua-dua sekolah mereka adalah berpandangan trauma, yang bererti mereka mematuhi : realisasi bahawa pengalaman traumatik adalah biasa, rekognisi bahawa pengalaman traumatik berkaitan dengan gejala atau tanda tangan khusus, respons terhadap trauma kanak-kanak dengan mengintegrasikan pengetahuan tentang apa yang berlaku dengan apa yang boleh dilakukan untuk membantu, dan resist menstraumakan pelajar dan staf.

Ethan, seperti kanak-kanak lain yang telah dikekang pengalaman asas dalam tahun-tahun awal hidup mereka, memerlukan pendekatan yang menenangkannya akan menerima penjagaan yang tidak berubah, diramal sementara menyediakan strategi untuk meningkatkan keupayaannya untuk belajar dan membangun hubungan sihat. Penjaganya termasuk akses ke jadual visual yang menunjukkan masa aktiviti, termasuk bila makan dan makanan ringan disediakan. Akses diramal ke makanan dan makanan ringan, di rumah dan di sekolah, dengan cepat membantu mengurangkan obsesinya dan menyimpan makanan. Sokongan tidak berubah yang diberikan oleh Julie serta staf sekolah akhirnya melelehkan kecurigaan Ethan terhadap orang lain, membolehkan hubungan sihat tumbuh. Jadual visual membantu mengurangkan bebanan pada ingatan kerja jangka pendeknya, sementara membantunya menyediakan dan merancang peralihan antara aktiviti. Tetapi masih kukuh menentang perubahan adalah keupayaan Ethan untuk menghubungkan tindakan dengan akibat. Bagi Ethan, seperti kanak-kanak lain yang telah mengalami kekurangan yang teruk dalam pengalaman awal hidup, pembelajaran asosiatif sangat terjejas, menunggu penambahan alat baharu kepada kit perpandangan trauma.

Tanda tangan penderaan Kevin pada mulanya dirawat oleh pakar psikiatri dengan Tenex – ubat untuk agresiviti, impulsiviti dan hiperaktif – bersama-sama dengan terapi tingkah laku kognitif

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.