Traffic is backed up in the northbound lanes of Interstate 57 following the solar eclipse near Johnston, Ill., on Aug. 21, 2017.

(SeaPRwire) –   Melissa Schleig, seorang penghantar surat yang tinggal di Strasburg, Virginia, memandu lebih daripada 400 batu ke barat daya ke Pergunungan Smoky untuk melihat gerhana matahari 2017. Pengalaman perjalanan itu menyedihkan.

“Seharusnya mengambil kira-kira enam hingga tujuh jam untuk pergi ke sana tetapi mengambil lebih daripada enam jam hanya untuk pergi kira-kira dua jam ke selatan sini. Ia gila,” kata Schleig, yang memulakan perjalanan ke bawah sehari sebelum gerhana.

Sekurang-kurangnya 5 juta orang melakukan perjalanan untuk gerhana 2017, mengikut jurnal Institut Jurutera Pengangkutan, tetapi lebih banyak dijangka berkumpul untuk menyaksikan gerhana tahun ini pada 8 April. Sudah ada kira-kira orang yang kini tinggal dalam lebar kira-kira 115 batu – berbanding 12 juta yang tinggal pada tahun 2017.

“Mempunyai gerhana matahari penuh melepasi AS adalah seperti mempunyai 20 atau 30 Super Bowl berlaku sekaligus,” kata Richard Fienberg, pengurus projek Pasukan Petugas Gerhana Matahari Persatuan Astronomi Amerika. “Begitu banyak orang berkumpul untuk spektakel itu selama jarak jauh.”

Agensi pengangkutan sedang berkoordinasi dengan Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan untuk mengenal pasti kawasan minat tinggi untuk melihat gerhana untuk menyediakan lebih baik untuk kelewatan lalu lintas, tetapi mereka mengatakan impaknya tidak dapat dielakkan. “Pentadbiran Lebuh Raya Persekutuan (FHWA) mengetahui bahawa terdapat minat besar dalam acara langka ini, dan itulah sebabnya kami mahu semua orang menyedari impak lalu lintas dan keselamatan sebenar,” kata Pentadbir FHWA Shailen Bhatt kepada TIME dalam e-mel. “Kami mahu orang mengingati hari dan pengalaman ini – yang mungkin hanya sekali seumur hidup – untuk semua alasan yang betul.”

Tahun ini Schleig, yang merupakan sebahagian daripada kumpulan Facebook mengejar gerhana, melakukan perjalanan ke bahagian Kanada Niagara Falls untuk melihat gerhana. Dan dia berharap belajar dari kesilapan 2017: dia merancang untuk mengelakkan lalu lintas dengan memanjangkan perjalanannya dari 4 hingga 10 April, bukan memandu sehari sebelum seperti yang dilakukannya pada tahun lalu.

Betapa teruknya lalu lintas?

FHWA mengatakan Schleig mempunyai idea yang betul. Ia menasihati orang untuk memandu awal, dan tinggal lebih lama di bandar di mana mereka melihat gerhana untuk mengelakkan lalu lintas. FHWA mengatakan sukar untuk meramalkan bandar atau negeri mana yang akan paling terjejas oleh lalu lintas gerhana, tetapi mereka meramalkan sehingga 5 juta orang akan melakukan perjalanan ke laluan keseluruhan antara Texas dan Maine.

Walaupun pemandu dan pegawai melihat ke gerhana 2017 untuk petunjuk apa yang akan datang, lalu lintas kemungkinan akan jauh lebih teruk kali ini. Ini kerana laluan keseluruhan 2024 – kawasan di mana bulan akan sepenuhnya menghalang matahari – adalah perjalanan 3 jam dari 8 bandar utama dengan penduduk lebih daripada 2 juta, termasuk Chicago, Houston, dan Toronto. Sebaliknya, laluan keseluruhan gerhana 2017 adalah perjalanan 3 jam dari hanya tiga kawasan metropolitan yang lebih besar: St. Louis, Kansas City, dan Portland, Oregon.

Jika 5 juta pelawat yang dijangka meninggalkan laluan keseluruhan sebaik sahaja gerhana berakhir, lalu lintas yang dihasilkan akan setara dengan 71 perlawanan bola sepak yang dijual habis berakhir sekaligus, mengikut jurnal oleh Institut Jurutera Pengangkutan.

Di mana orang melakukan perjalanan?

Beberapa pemburu gerhana, seperti Beth Hutter berusia 62 tahun, pemotret, memberitahu TIME bahawa mereka merancang untuk melakukan perjalanan ke Texas kerana ia mempunyai peluang terendah awan tebal. “Kami tidak mahu mengambil peluang pada hari gerhana ia [akan menjadi] awan tebal dan hujan,” kata Hutter, yang melakukan perjalanan dari Michigan ke Kileen, Texas lima hari sebelum gerhana. “Kami membuat kesilapan cuba untuk memandu pulang pada hari yang sama [untuk gerhana 2017]… Jadi, syukurlah, kerana kami akan berada tepat di sana, saya tidak fikir kami perlu menghadapi kesesakan lalu lintas yang mengerikan yang kebanyakan orang akan hadapi.”

Jabatan Pengangkutan Negeri Texas, Adam Hammons mengatakan bahawa sehingga satu juta pelawat luar negeri mungkin akan melakukan perjalanan untuk melihat gerhana, selain daripada jutaan yang sudah tinggal di negeri itu dan kemungkinan besar juga akan memandu ke kawasan/bandar yang berbeza.

Hammons mengatakan gerhana melalui I-35, yang merupakan koridor penting di negeri itu yang melalui bandar kecil dan kawasan metropolitan yang lebih besar seperti Austin, Dallas dan Fort Worth. “Ia benar-benar melalui sebahagian besar Texas,” katanya. “Ada kemungkinan besar kelewatan signifikan pada koridor utama dan/atau jalan ladang…Beri diri anda masa perjalanan tambahan. Rancang perjalanan anda, rancang laluan anda,” laman web Drivetexas.org, yang berkongsi maklumat lalu lintas masa nyata, mungkin berguna dalam memutuskan arah mana untuk pergi.

Terlepas dari mana anda memilih untuk melihat gerhana, Hammons mengatakan penting untuk mempunyai tempat yang selamat untuk meletak kereta dan menikmati pengalaman – selama ia di luar bahu lebuh raya.

Negeri-negeri lain seperti Arkansas, yang mempunyai penduduk kira-kira , boleh melihat antara 300,000 hingga 1.5 juta pelawat. (Pegawai negeri telah menyatakan .) Kesesakan lalu lintas yang paling ekstrem akan dilihat di sepanjang AR Lebuh Raya 70 ke Benton, AR Lebuh Raya 65 dari Conway ke Greenbrier, dan lebih lagi. “Tidak diragui lebuh raya antara negeri dan jalan raya kami mungkin diuji,” kata Pengarah Jabatan Pengangkutan Arkansas Lorie H. Tudor kepada TIME dalam kenyataan, “tetapi kami telah menyediakan usaha perancangan terbaik kami dan kami dengan berhati-hati optimis bahawa kami sebaik mungkin bersedia untuk menangani sebarang isu yang dapat dijangka yang mungkin timbul.”

Negeri New York adalah antara negeri yang mengharapkan jumlah pelawat dan lalu lintas yang tinggi. Ramai penduduk tempatan dan pelawat luar negeri akan melakukan perjalanan ke kawasan barat dan utara negeri itu, dengan Air Terjun Niagara menjadi kawasan minat tinggi. “Kami mengharapkan sehingga satu juta orang datang ke Erie County semata-mata untuk gerhana,” kata Peter Anderson, setiausaha akhbar untuk eksekutif Erie County, di mana Air Terjun Niagara terletak. Menurut data yang dikumpulkan oleh Priceline dan dikongsi dengan TIME, Buffalo, New York mempunyai harga tiket udara purata tertinggi berbanding kos perjalanan ke tujuh bandar sepanjang laluan keseluruhan – termasuk Dallas, Indianapolis dan Cleveland – pada $999, dan kos bilik hotel purata termahal di kalangan bandar-bandar yang disenaraikan itu pada $476.

Walaupun bagi kebanyakan pemburu gerhana, menghadapi lalu lintas yang buruk akan bernilai. “Ini hanyalah salah satu perkara di mana anda sekadar menyedari tempat anda di dunia, dan betapa kecilnya anda berbanding selebihnya alam semesta,” kata Hutter. “Dunia hanya berhenti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.