(SeaPRwire) –   Rumah akan membuat sejarah pada Selasa dengan mengundi pemakzulan Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas. Jika langkah itu mendapat sokongan yang cukup, ia akan menjadi kali kedua ahli kabinet pernah dimakzulkan. Kali pertama berlaku hampir 150 tahun lalu dengan William Belknap, Setiausaha Perang Presiden Ulysses S. Grant yang terjebak dalam skim kickback berani pada masa pembangunan ekonomi tanpa batas, sedikit peraturan dan terlalu banyak godaan.

Belknap adalah wira Perang Saudara yang berjuang dalam pertempuran Shiloh dan Vicksburg dan dinaikkan pangkat ke Brigedier Jeneral pada 1864. Grant, yang menghormati Belknap dan berkawan dengan peguam dan bekas anggota perundangan Iowa yang berpendidikan di Princeton itu, melantiknya menjadi Setiausaha Perangnya pada 1869. Selepas berkhidmat tujuh tahun dalam kabinet Presiden Grant, Belknap didakwa dengan “mengabaikan tugasnya dengan jenayah” dan “menjual jawatan tingginya dengan hina untuk nafsu keuntungan peribadi”.

Kejatuhan Belknap adalah keputusannya menyalahgunakan kuasa untuk melantik “sutler” atau pedagang awam yang mengurus pos perdagangan tentera yang melayani pos tentera. Atas desakan isteri keduanya, Carita, Belknap melantik seorang usahawan New York yang berkahwin dengan kawan rapat Carita, Caleb Marsh, untuk mengurus pos perdagangan di Fort Sill di wilayah Oklahoma. Walau bagaimanapun, Fort Sill sudah mempunyai peniaga, John Evans, yang tidak mahu melepaskan pos itu. Satu kompromi dicapai melalui kickback yang generos. Evans akan membayar Marsh untuk hak berkongsi pos itu. Oleh sebab Marsh berhutang budi kepada Belknap kerana memberinya pekerjaan memberi, beliau bersetuju membahagikan wang kickback itu dengan Carita.

“Carita merancang rancangan yang akan membawa kejatuhan Belknap,” kata Cecily N. Zander, profesor sejarah Texas Woman’s University.

Tindakan rasuah terang-terangan Belknap menggambarkan apa yang Mark Twain namakan Zaman Gilded. Gajinya $8,000 setahun (kira-kira $230,000 dalam dolar hari ini) tidak cukup untuk mengekalkan gaya hidup mewah yang dimahukan isteri keduanya Carita atau isteri ketiganya Amanda. Selepas kematian Carita pada 1870, adiknya Amanda Bowers menjadi isteri ketiganya dan pembayaran kickback diteruskan. Sebelum berkahwin dengan Belknap, beliau mengambil lawatan 18 bulan ke Eropah di mana beliau mendapat perabot dan trousseau dari pereka Paris. Beliau terkenal dalam masyarakat tinggi Washington kerana seleranya yang mewah dan kecantikannya. Satu rencana akhbar mencatat bahawa beliau “halus dari kepala hingga kaki” dan mendakwa “kakinya yang paling kecil di Washington.” Gaya hidup mewah pasangan itu jelas tidak disokong oleh gaji kerajaan sahaja, apabila pasangan itu memperoleh reputasi untuk parti-parti mewah mereka.

Pada masa itu, seperti sekarang, “politik parti memang penting, dan Demokrat pasti bertujuan menjadikan Belknap contoh untuk mendedahkan rasuah meluas Parti Republikan selepas Perang Saudara,” kata Zander. Pada awal 1876 dengan pilihan raya presiden hampir, parti pembangkang bersemangat untuk menonjolkan skandal melibatkan Parti Republikan Presiden Grant. Ada banyak sasaran. Selain skandal rasuah Belknap terdapat Credit Mobilier dan Whiskey Ring (pengilang wiski menyogok ejen Perbendaharaan untuk mengelak membayar cukai wiski), dan kesilapan memalukan Grant ketika memilih ketua hakim Mahkamah Agung.

Walaupun politik mungkin memainkan peranan, Belknap “tidak diragui terlibat aktiviti yang membentuk ‘jenayah dan salah laku tinggi’, dengan menggunakan jawatannya untuk mengisi poket sendiri,” kata Zander. Ini berbeza daripada apa yang Republikan Rumah cuba lakukan pada 2024.

“Dalam kes Setiausaha Mayorkas,” katanya, “tuduhan berasaskan perbezaan pendapat tentang bagaimana seorang ahli kabinet harus melaksanakan tugasnya – berbanding mendapati bukti konklusif ada penyalahgunaan jawatan.”

Pada 1875, siasatan dari New York Herald dan akhbar lain mula mengungkap skim murah Belknap. Ahli Kongres Demokrat Pennsylvania Hiester Clymer, yang merupakan pengerusi Jawatankuasa Perbelanjaan Jabatan Perang Rumah ketika itu, memulakan siasatan rasmi pada 29 Februari 1876.

Jawatankuasa Kongres dan perbicaraan Senat mendapat keterangan daripada 40 saksi termasuk kerani bank New York, ketua setiausaha Jabatan Perang, Leftenan Kolonel George Armstrong Custer dan kedua-dua peniaga Fort Sill – Evans dan Marsh. Mereka juga mengkaji slip deposit dan dokumen akaun bank. Pada 2 Mac 1876, jawatankuasa Clymer mengeluarkan laporannya, menyimpulkan ia “mendapati bukti tidak dipertikaikan tentang salah laku dalam jawatan oleh Jeneral Belknap” sehingga tiada pilihan selain pemakzulan.

Pada awal April, lima artikel pemakzulan dikemukakan kepada Senat, menuduh Belknap menerima $24,450 secara rasuah. Bukti menghancurkan meninggalkan peguam bela Belknap dengan sedikit pilihan selain menekankan perkhidmatan tentera mulianya “di medan pertempuran berdarah Shiloh.”

Terdapat juga usaha untuk menggambarkan Belknap sebagai suami tidak bersalah yang melindungi isterinya dari skandal dengan kemuliaan. New York Times mencatat kesalahan Carita dan mendapati bahawa “isteri ketiga (Amanda) tidak sahaja meneruskan perjanjian itu tetapi memberikan cek wang rasuahnya kepada suaminya yang gila cinta, yang menandatangani keterangan malunya.”

Pada pagi 2 Mac, sejurus selepas Belknap mengetahui Rumah sedang menyediakan artikel pemakzulan kepada Senat, beliau bergegas ke Rumah Putih untuk menawarkan perletakan jawatannya. Menurut dairi Hamilton Fish, penasihat paling dipercayai Grant, Grant melaporkan Belknap “sangat tertekan dan hampir tidak dapat bercakap,” apabila menyerahkan perletakan jawatannya kepada Presiden Grant. Belknap menjangkakan tidak lagi berkhidmat akan menyelamatkannya daripada pemakzulan. Ia tidak berfungsi. Senat terus dengan perbicaraan juga, tetapi jatuh singkat daripada majoriti dua pertiga yang diperlukan untuk mengiktiraf. Belknap berpindah sementara ke Philadelphia dan kemudian kembali ke Washington untuk amal undang-undang. Isterinya Amanda dan anak perempuan mereka berpindah ke Perancis, datang balik hanya untuk lawatan. Beliau meninggal dunia pada 1890 dan dikebumikan di Arlington National Cemetery.

Lebih satu abad kemudian, apabila bekas Presiden Donald Trump dimakzulkan untuk kali kedua atas tindakannya berkaitan serangan 6 Januari di Capitol, pemakzulan Belknap dikutip oleh Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer dan orang lain sebagai menetapkan precedent untuk memakzulkan pemegang jawatan walaupun mereka sudah meninggalkan jawatan.

“Tatsnya sejarah Belknap terus relevan adalah bukti betapa era Perang Saudara menguji serat demokrasi kita – dan memaksa republik menghadapi cabaran tidak diduga: seperti pemakzulan ahli kabinet,” kata Zander.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.