Trump Campaign Holds Primary Night Watch Party

(SeaPRwire) –   Carolina Selatan mungkin adalah negeri asal Nikki Haley, tetapi semua tanda menunjukkan ia adalah Negeri Trump.

Mantan Presiden memimpin Haley dengan lebih 30 mata di sana, menurut purata pengundian yang dikira oleh 538. Hampir semua pegawai Republikan negeri itu telah menyokong bekas presiden daripada bekas gabenor mereka, termasuk Gabenor Henry McMaster, Senator Lindsey Graham dan Tim Scott, dan lima daripada enam Ahli Kongres Rumah Negeri. Kempen Trump telah merekrut beribu-ribu sukarelawan untuk menyerbu negeri itu sebelum pilihan raya primer pada 24 Februari.

Untuk itu, Trump berusaha untuk menjadikan Carolina Selatan sebagai penafian kematian rasmi saingan primer terakhirnya. Walaupun Haley akan kekal dalam perlumbaan sehingga Super Selasa pada 5 Mac, apabila lebih daripada satu dozen negeri akan mengadakan pilihan raya primer, kempen Trump berazam untuk menjadikan rancangan itu tidak dapat dilaksanakan. Dengan menghancurkan Haley di negeri yang pernah dipimpinnya, rakan sekutunya mengatakan, Trump boleh menanamkan saingannya dan sepenuhnya beralih kepada pilihan raya umum. “Ini adalah tempat banyak kempen berakhir,” kata Ahli Parlimen Russell Fry, salah seorang ahli parlimen Carolina Selatan yang menyokong Trump.

Haley berusaha keras. Kempennya telah mengumpul lebih $16 juta pada bulan Januari sahaja, kerana dia telah meningkatkan serangannya terhadap bekas Presiden. Pada hujung minggu, Haley, yang berkhidmat sebagai Duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, muncul dalam Saturday Night Live untuk mengutuk perlumbaan calonnya, dengan mengatakan beliau perlu menjalani ujian kecekapan mental. Kepentingannya di mahkamah pada bulan-bulan akan datang, beliau terus, akan merosakkan keupayaannya untuk menumbangkan Presiden Joe Biden. Secara ringkasnya, dia tidak lagi mengelakkan pukulan.

“Nikki telah memenangi seluruh negeri di Carolina Selatan tidak hanya sekali tetapi dua kali sebelum ini,” kata Olivia Peras-Cubas, jurucakap untuk kempen Haley. “Walaupun dia berkeliling negeri ini memperoleh setiap undi, Trump menjalankan kempen bawah tanah kerana terlalu takut untuk berdebat dengan Nikki dan menjawab soalan-soalan sukar.”

Walaupun berbulan-bulan berkempen dan puluhan juta dolar telah dibelanjakan oleh Haley dan yang lain, Trump telah mengekalkan kedudukan menguasai dengan elektorat Republikan. Beliau adalah calon presiden Republikan bukan penjawat jawatan pertama yang pernah memenangi kedua-dua caucuses Iowa dan pilihan raya perdana New Hampshire. Menetapkan kemenangan tanah longsor di Carolina Selatan kemungkinan besar akan menutup sebarang laluan ke hadapan bagi Haley dan memulakan kitaran pilihan raya umum yang paling lama dalam sejarah Amerika.

Carolina Selatan secara sejarah telah berfungsi sebagai pembuat raja untuk pilihan raya perdana GOP. Hampir setiap calon Republikan sejak 1980 yang memenangi Carolina Selatan kemudian pergi untuk menawan nomianasi parti. Satu-satunya pengecualian adalah pada tahun 2012, apabila Newt Gingrich memenangi negeri itu tetapi akhirnya kalah dalam nomianasi kepada Mitt Romney.

Haley telah menetapkan ambang kejayaan yang lebih rendah: 43%. Itulah bahagian undian yang dia peroleh di New Hampshire terhadap 54% Trump. Walau bagaimanapun, pengundian semasa menunjukkan dia mungkin gagal bahkan untuk mencapai matlamat yang agak sederhana itu.

GOP Presidential Candidate Nikki Haley Campaigns In Charleston

Kuasa Trump ke atas Republikan Carolina Selatan adalah tanpa precedent. “Saya tidak pernah melihat apa-apa yang begitu dominan,” kata Profesor Politik Universiti Carolina Selatan, Robert Oldendick. Walaupun Haley adalah gabenor popular yang memenangi pilihan semula dengan mudah pada 2014, dia tidak dapat bersaing dengan pengaruh Trump. “Orang di sini mempunyai perasaan positif tentang dia,” tambah Oldendick, “tetapi apa yang kita lihat adalah pegangan yang Trump ada ke atas pengundi.”

Antara dominasi pengundian dan cengkaman kukuh Trump ke atas pegawai Republikan, kempennya telah mengumumkan kenaikannya sebagai kesimpulan yang sudah ditetapkan. Strategi itu berjaya menangkis kebanyakan cabaran dalaman potensi, tetapi Haley kekal tidak patuh di hadapan perarakan Trump ke arah nomianasi.

Bulan lepas, Trump membawa briged Republikan Carolina Selatan yang menyokongnya terhadap Haley ke New Hampshire sebelum pilihan raya perdana. “Kami membawa mereka ke New Hampshire untuk menunjukkan kepada Nikki Haley bahawa dia tidak hanya akan kalah di New Hampshire, tetapi dia harus berfikir bijak mengenai sama ada dia mahu malu di halaman belakangnya sendiri,” kata Karoline Leavitt, setiausaha akhbar Kempen Trump. “Ternyata, dia tidak bijak.”

Tiada insiden Republikan melihat cara bagi Haley untuk mengawal GOP daripada Trump, terutamanya jika dia kalah dengan muktamad di Carolina Selatan. Beberapa berfikir dia mengharapkan masalah undang-undang Trump untuk merosakkannya; bekas Presiden sedang menghadapi 91 dakwaan jenayah di empat bidang kuasa yang berbeza. Tetapi tidak jelas berapa banyak kes-kes itu, jika ada, akan sampai ke mahkamah sebelum pilihan raya. Kebanyakan ahli undang-undang perlembagaan mengatakan bahawa pengakuan bersalah pun tidak akan menggugurkan Trump daripada berkhidmat sebagai calon parti, walaupun beberapa kaji selidik baru-baru ini mencadangkan beliau akan kehilangan sokongan atasnya.

“Dia boleh terus berkempen selama yang dia mahu dan selama dia mempunyai wang,” kata Larry Sabato, pakar pilihan raya yang mengetuai Pusat Politik Universiti Virginia. Matlamat jangka panjang Haley mungkin adalah untuk meletakkan dirinya untuk berlari lagi pada 2028. “Jika Trump kalah pada November, akan ada lorong untuk seseorang yang boleh berkata ‘Saya memberitahu anda’.”

Untuk sekarang, bagaimanapun, Haley menumpukan semua tenaganya ke Carolina Selatan. Dia tidak akan bersaing dalam caucuses Nevada pada hari Khamis, yang akan memberikan semua delegasi negeri itu pada perhimpunan kebangsaan Republikan musim panas ini. Sebaliknya, dia akan berada dalam undian pada Selasa yang akan datang yang tidak akan menghitung untuk apa-apa.

Dalam mata Dunia MAGA, ia adalah metafor untuk ketakterelakan kemenangan Trump. “Presiden Trump adalah calon,” kata seorang pembantu Kempen Trump. “Nikki Haley tidak akan menjadi fikiran orang pada bulan November.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.