Beyoncé RENAISSANCE WORLD TOUR - New York

(SeaPRwire) –   Beyoncé album studio kelapan yang merupakan babak kedua projek tiga bahagiannya, dilancarkan pada tengah malam pada hari Jumaat. Salah satu lagu paling menarik dalam 27 lagu album itu ialah lagu saduran “Blackbird” nyanyian kumpulan Beatles yang dinyanyikan semula dengan penuh perasaan, yang menampilkan empat penyanyi country berkulit hitam: Tanner Adell, Tiera Kennedy, Brittney Spencer, dan Reyna Roberts.

Kemasukan “Blackbird” (digayakan sebagai “Blackbiird” pada Cowboy Carter, mengikut tema babak ii) mungkin menghairankan sebahagian orang; pertama sekali, sejak beberapa tahun ini, jarang sekali Beyoncé menyanyikan semula lagu artis lain. Kedua, walaupun Beyoncé telah menyatakan dengan jelas di mana lagu baru beliau banyak lagu dalam album itu berada dalam lingkungan aliran country, menjadikan kemasukan lagu klasik folk rock “Blackbird” agak signifikan.

“Blackbird,” yang ditulis oleh Paul McCartney dan John Lennon dan dimuatkan dalam album judul diri sendiri pada tahun 1968, ialah lagu tentang harapan dan kelangsungan hidup, yang liriknya menggalakkan burung tersebut untuk “mengambil sayap patah ini dan belajar terbang.” Bagaimanapun, selama bertahun-tahun, McCartney telah menyuarakan bahawa lagu tersebut diinspirasikan oleh gerakan hak sivil Amerika, dan khususnya, sembilan pelajar berkulit hitam yang berani pada tahun 1957 yang menghadapi diskriminasi yang teruk setelah mereka mendaftar di sekolah menengah berkulit putih setelah keputusan mercu tanda, Brown vs. Board of Education.

Dalam temu ramah tahun 2019 bersama , McCartney menjelaskan bagaimana perjuangan untuk keadilan kaum ini menginspirasikan beliau dan Lennon di seberang lautan.

“Saya duduk sambil memetik gitar akustik, dan saya telah mendengar tentang masalah hak sivil yang terjadi pada tahun 1960-an di Alabama, Mississippi, dan Khususnya Little Rock. Jadi semua itu bermain di fikiran, dan saya cuma fikir, ‘Saya mesti tulis sesuatu yang sekiranya lagu itu sampai kepada sesiapa yang sedang menempuhinya, mungkin ianya sedikit sebanyak dapat memberi mereka harapan,’ maka saya tulislah ‘Blackbird.’

Beliau juga berkongsi bahawa beliau menulis lagu tersebut khas untuk wanita berkulit hitam dalam gerakan hak sivil, yang membuatkan keputusan Beyoncé untuk menyanyikan kembali lagu itu bersama semua artis country wanita berkulit hitam menjadi sangat signifikan.

“Di England, burung adalah perempuan, jadi saya fikir tentang seorang gadis berkulit hitam yang melalui semua ini—kamu tahu, sekarang masanya untuk kamu bangkit, bebaskan diri kamu, dan hamparkan sayap patah ini. Salah satu yang bagus tentang muzik ialah kamu tahu ramai orang yang mendengar kamu akan mengambil serius apa yang kamu katakan dalam lagu tersebut. Jadi saya sangat berbangga kerana karya Beatles sentiasa sangat positif,” katanya.

Pada tahun 2016, hampir 60 tahun selepas “Blackbird” buat pertama kalinya diperkenalkan, McCartney telah bertemu dengan dua anggota Little Rock Nine, Thelma Mothershed Wair dan Elizabeth Eckford, setelah mengadakan konsert di North Little Rock, AR.

“Tempat tersebut sangat penting bagi kami, kerana bagi saya, di sinilah hak sivil bermula,” kata McCartney. “Kami akan melihat apa yang berlaku dan bersimpati dengan orang yang sedang menghadapi perjuangan itu, dan ia membuat saya ingin menulis lagu sekiranya lagu itu sampai kepada mereka yang sedang berperjuangan, sekurang-kurangnya dapat membantu mereka sedikit.”

Lagu tersebut telah disanyikan semula secara meluas selama bertahun-tahun, oleh semua orang dari Dave Grohl dari kumpulan Foo Fighters hingga Sarah McLachlan. Kini, versi Beyoncé yang menampilkan Adell, Kennedy, Spencer, dan Roberts menjadi peringatan tentang wanita berkulit hitam yang berada di barisan hadapan gerakan keadilan kaum. Ia juga menyamakan cara di mana artis berkulit hitam, dan khususnya artis wanita berkulit hitam masih perlu berjuang untuk meraih tempat dalam industri, khususnya dalam genre muzik country yang secara sejarahnya telah .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.