TikTok Creators Hold Capitol Hill News Conference

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan pencipta TikTok mengikuti langkah syarikat dan mengemukakan saman mereka sendiri untuk menghalang undang-undang Amerika Syarikat yang akan memaksa ibu syarikat China ByteDance Ltd. untuk melepaskan diri daripada aplikasi video popular itu menjelang Januari atau menghadapi larangan.

Seperti kes Mei 7 yang difailkan oleh TikTok, lapan pencipta di sebalik saman Selasa ini mempersoalkan ultimatum oleh Amerika Syarikat yang bertujuan untuk menangani kebimbangan keselamatan negara bahawa kerajaan China boleh mengakses data pengguna atau mempengaruhi apa yang dilihat pada platform itu. Pencipta termasuk petani dari Texas, jurulatih bola sepak kolej di North Dakota, pengasas barisan penjaga kulit di Atlanta dan pencinta buku dari Maryland yang mempromosikan penulis hitam di platform itu.

“Klien kami bergantung kepada TikTok untuk mengekspresikan diri mereka, belajar dan mencari komuniti,” kata Ambika Kumar, peguam bagi pencipta, dalam kenyataan. “Mereka berharap untuk membela bukan sahaja hak-hak Pemindaan Pertama mereka, tetapi hak-hak lebih kurang 170 juta orang Amerika yang juga menggunakan TikTok. Larangan itu merupakan serangan pernicious terhadap kebebasan bersuara yang bertentangan dengan prinsip asas negara.”

Sekretariat Kehakiman tidak mempunyai sebarang komen serta-merta pada Selasa.

“Undang-undang ini menangani kebimbangan keselamatan negara yang kritikal dengan cara yang konsisten dengan Pemindaan Pertama dan batasan perlembagaan yang lain,” kata jurucakap dalam kenyataan.

ByteDance telah menyatakan ia tidak berniat untuk cuba mencari pembeli untuk TikTok ketika tarikh Januari menghampiri. Sebaliknya, ByteDance mahu undang-undang itu diisytiharkan tidak berperlembagaan, dengan menyatakan ia melanggar Pemindaan Pertama dan mewakili hukuman tidak adil tanpa proses undang-undang yang wajar atau penemuan presiden bahawa aplikasi itu merupakan ancaman keselamatan negara.

TikTok telah mendakwa undang-undang itu akan meredam kebebasan bersuara dan menyakiti pencipta dan pemilik perniagaan kecil yang mendapat manfaat secara ekonomi daripada platform itu. Syarikat itu menyatakan bahawa berikutan kebimbangan keselamatan data, ia telah mengeluarkan lebih $2 bilion untuk mengasingkan operasinya di Amerika Syarikat dan bersetuju untuk pengawasan oleh syarikat Amerika Oracle Corp.

Pencipta kandungan profesional biasanya tidak mendapat cukup wang untuk menyara diri daripada TikTok itu sendiri. Syarikat media sosial itu mempunyai dana yang membayar pencipta tertentu berdasarkan prestasi, dan ia juga berkongsi pendapatan daripada produk yang ditandai dan dibeli melalui aplikasi itu. Sebaliknya, pencipta menggunakan aplikasi itu untuk mendapatkan pengikutan dalam harapan mendapat perjanjian penajaan mewah di mana mereka membuat video untuk atau mempromosikan produk jenama, serupa dengan platform media sosial yang lain.

Kaitan TikTok dengan China telah menghadapi siasatan di bawah pentadbiran terdahulu. Presiden Donald Trump menggunakan perintah eksekutif untuk cuba memaksa jualan aplikasi kepada syarikat Amerika atau menghadapi larangan. Tetapi pentadbirannya juga menghadapi pelbagai cabaran undang-undang – termasuk daripada pencipta – dan hakim menghalang larangan itu daripada berlaku. Apabila Joe Biden menjadi presiden, beliau meletakkan larangan Trump di bawah tinjauan semula yang baru.

Usaha lobi terhadap undang-undang oleh gagal meyakinkan ahli politik AS yang bimbang tentang ancaman keselamatan negara China mungkin mengakses data pengguna dan menyebarkan propaganda kepada kira-kira separuh penduduk Amerika. Kongres meluluskan undang-undang itu pada bulan April dan Biden menandatanganinya.

Tahun lalu, Montana menjadi negeri AS pertama untuk melaksanakan undang-undang yang akan . Seorang hakim persekutuan berbelas kasihan dengan TikTok dan pencipta dalam menghalang langkah Montana sementara cabaran undang-undang berlangsung.

Sekretariat Kehakiman tidak mempunyai sebarang komen serta-merta pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.