(SeaPRwire) –   (LITTLE ROCK, Ark.) — Ahli politik Arkansas pada Selasa menimbulkan persoalan mengenai keputusan seorang sheriff membenarkan siri dokumentari Netflix difilemkan di penjara daerah, dengan seorang pengkritik menyatakan tindakan itu mengeksploitasi tahanan.

Sheriff Pulaski County Eric Higgins mempertahankan keputusan membenarkan siri “Unlocked: A Jail Experiment” difilemkan di penjara daerah. Siri lapan episod itu, yang memulakan tayangannya bulan lepas, menggariskan program memberi lebih banyak kebebasan kepada sesetengah tahanan di kemudahan Little Rock.

Keputusan itu mencetuskan pertimbangan daripada pegawai tempatan dan negeri, yang menyatakan mereka tidak mengetahui mengenai siri itu sehingga tidak lama sebelum tayangannya. Siri itu memberi tumpuan kepada eksperimen enam minggu memberi lebih banyak kebebasan kepada tahanan di satu blok sel dengan melonggarkan pintu sel mereka.

“Saya mengambil tindakan untuk memastikan kami mempunyai program pemasukan semula untuk membantu mereka yang didaftarkan di kemudahan kami keluar dan menjadi individu yang lebih baik,” kata Higgins kepada ahli Jawatankuasa Tinjauan Prestasi Bersama.

Ahli Senat Republikan Jonathan Dismang berkata beliau tidak mempunyai masalah dengan program pemasukan semula sheriff atau mencuba sesuatu yang baru untuk menangani kadar pengulangan jenayah. Tetapi beliau bimbang dengan ia menjadi tumpuan rancangan, dan mempersoalkan bagaimana ia boleh dianggap sebagai eksperimen jika ia difilemkan.

“Saya fikir ia pengeksploitan banduan anda membenarkan krew filem datang,” kata Dismang.

Ahli politik Republikan yang lain berkata beliau bimbang mengenai apa yang akan dilakukan siri itu kepada reputasi negeri, membandingkannya dengan dokumentari HBO 1994 mengenai kumpulan jenayah di Little Rock.

“Bagi kebanyakan orang yang menonton siri dokumentari ini, ia kali pertama mereka pernah didedahkan kepada Pulaski County, atau mungkin kepada negeri Arkansas,” kata Ahli Dewan Negeri David Ray. “Saya bimbang kerosakan imej yang dialami negeri kita daripada ini menjadi persepsi pertama mereka terhadap negeri kita kepada orang lain.”

Hakim Daerah Pulaski Barry Hyde — pentadbir tertinggi daerah yang dipilih — berkata beliau tidak mengetahui mengenai siri itu sehingga melihat trailer sebelum tayangannya. Hyde telah menyatakan persetujuan antara sheriff dan syarikat penerbitan itu tidak sah kerana Hyde tidak menandatangani perjanjian itu. Daerah itu kini telah mengembalikan cek $60,000 daripada syarikat penerbitan yang menghasilkan siri itu.

Higgins, seorang Demokrat yang pertama kali dipilih pada 2018 dan merupakan sheriff hitam pertama daerah itu, mendapat sokongan beberapa ahli masyarakat. Cawangan Little Rock NAACP telah menyokong keputusan Higgins, dan penyokong sheriff memenuhi bilik jawatankuasa untuk perbicaraan Selasa.

Ahli Senat Demokrat Linda Chesterfield berkata penyokong Higgins sedang mencari “seseorang untuk memberi layanan manusia kepada orang yang dilayan secara tidak manusiawi.”

“Kita melihat perkara ini melalui kanta yang berbeza, dan penting kita menghormati kanta di mana kita melihatnya,” kata Chesterfield.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.