Pasukan bawah air sedang mencari sebuah tasik untuk sebuah helikopter yang terhempas pada hujung minggu semasa melawan kebakaran hutan di bahagian barat Turki, lapor media negara pada hari Isnin.

Empat krew berada di atas pesawat pemadam kebakaran itu apabila ia jatuh ke dalam air Empangan Tahtali semasa melawan kebakaran di daerah Menderes, Izmir.

Seorang juruterbang, warganegara Kyrgyzstan, berenang ke tempat selamat selepas kemalangan lewat Sabtu. Tiga lagi krew – seorang Turki dan dua kakitangan Kyrgyzstan – masih belum ditemui.

Operasi mencari dan menyelamat diteruskan pada hari Isnin berikutan usaha yang tidak berjaya pada hari Ahad, kata agensi berita Anadolu milik negara. Helikopter yang dilengkapi dengan penglihatan malam itu, yang sedang mengumpul air untuk dilepaskan ke atas api semasa ia terhempas, dilaporkan terkandas dalam lumpur 36 kaki di bawah permukaan.

Kebakaran itu dipadamkan pada hari Ahad. Kebakaran hutan musim panas adalah perkara biasa di Turki, di mana tumbuhan yang kering dan suhu dan angin yang tinggi mewujudkan keadaan sesuai untuk kebakaran maut.