Catherine, Princess of Wales, wears a necklace bearing the initials G, C and L of her children Prince George of Wales, Princess Charlotte of Wales and Prince Louis of Wales.

(SeaPRwire) –   Setelah berminggu-minggu spekulasi yang memanas, Catherine, Putri Wales, mendedahkan pada 22 Mac bahawa beliau tidak hadir di muka awam bukan kerana beliau mengalami masalah perkahwinan atau menumbuhkan potongan rambut yang buruk, tetapi kerana beliau mendapat diagnosis kanser. Beliau dan suaminya telah, katanya, “mengambil masa untuk menerangkan segala-galanya kepada George, Charlotte dan Louis dengan cara yang sesuai untuk mereka, dan untuk meyakinkan mereka bahawa saya akan baik-baik saja.” Bahkan sebelum pengumumannya, bagaimanapun, ramai mangsa kanser yang juga ibu bapa telah menebak kebenaran itu. Kesunyian dan taktik penangguhan itu kelihatan familiar, kerana mereka telah melakukan yang sama apabila mendapat diagnosis mereka sendiri.

“Apabila anda mendengar kanser, anda hanya berfikir, ‘Oh, betapa hebatnya, saya akan mati,'” kata Shambi Broome dari Columbia, S.C., yang didiagnosis pada usia 46 tahun dengan kanser kolon selepas pemeriksaan rutin pada 2022. “Dan kemudian fikiran seterusnya ialah, ‘Wah, bagaimana saya memberitahu kanak-kanak saya?'” Broome, yang tidak mengetahui sepenuhnya mengenai kansernya sehingga selepas beliau menjalani pembedahan, menunggu sehingga beliau dimaklumkan bahawa beliau perlu kemoterapi sebelum menyebut perkataan K kepada kanak-kanaknya, yang berusia 13 dan 18 tahun ketika itu. Sebaliknya beliau memberitahu mereka bahawa beliau akan menjalani pembedahan untuk mengeluarkan sebahagian besar usus besarnya. “Saya tidak mahu memberitahu mereka apa-apa sehingga saya boleh memberi mereka kisah penuh,” katanya. “Saya tidak tahu apa yang saya akan menyediakan mereka dan saya tidak mahu menakutkan mereka.”

Itulah juga kes Fiona Williams, di mana beberapa daripada kanak-kanaknya, pada usia 17, 8 dan 6 tahun, berada pada usia yang hampir sama dengan anak-anak Windsor ketika beliau didiagnosis pada 2021. Beliau tidak menyebut apa-apa kepada mereka mengenai kanser endometrium beliau sehingga selepas histerektomi beliau apabila diberitahu pakar perubatan telah melepasi beberapa dan beliau perlu menjalani pembedahan lanjut serta kemoterapi. “Pada ketika itu, saya fikir bahawa saya perlu memberitahu kanak-kanak saya sekarang, kerana mereka akan melihat saya menjalani kemoterapi,” kata Williams, kini berusia 48 tahun. Beliau cuba memberikan maksud positif sebaik mungkin kepada berita itu, kerana mereka telah kehilangan dua sanak saudara kepada kanser. “Tentu saja kanak-kanak mula menangis serta merta, ‘Oh, anda akan mati, anda akan mati,'” katanya.

Williams, yang berasal dari Scotland, berkata beliau berasa simpati khas untuk Middleton, kerana pengumuman itu mengingatkannya pada prosedur perubatan sendiri. “Sebaik sahaja mereka mengatakan beliau menjalani ‘pembedahan perut,'” saya berkata kepada suami saya, ‘Saya berani bertaruh ia adalah jenis kanser,'” katanya. Beliau memahami perlunya mengaburkan sebab sebenar kesenyapan Middleton. “Saya tahu itulah sebab mereka menyimpannya senyap. Beliau tidak perlu memberitahu orang ramai secara terbuka. Saya fikir ia sungguh sayang bahawa beliau telah dipaksa untuk melakukannya.”

Cathal Morrow menangani perkara itu agak berbeza apabila beliau didiagnosis pada 2018. Sebagai bapa tunggal yang menjaga anak-anaknya sepenuh masa, penduduk London itu merasakan beliau perlu memberitahu kanak-kanaknya, yang ketika itu berusia 13 dan 11 tahun, secepat mungkin. Jadi beliau duduk bersama mereka pada petang selepas beliau dimaklumkan bahawa benjolan aneh di pangkal pahanya adalah limfoma sel-T. “Saya kata, ‘Lihat, ini situasinya. Saya menghidap kanser. Ini hospital yang hebat. Kita tidak tahu bagaimana akan berakhirnya,'” kata Morrow, kini berusia 58 tahun.

Walaupun pendekatan beliau mungkin kedengaran kejam, beliau berkata ia disarankan oleh risalah dari pertubuhan kanser yang beliau ambil di pejabat pakar onkologi untuk jujur dengan kanak-kanaknya. Dan beliau menekankan tema keselamatan. “Ia seperti, ‘Apa pun yang berlaku, anda akan selamat. Apa pun yang berlaku, anda akan selamat.’ Saya positif tanpa berbohong,” kata Morrow. “Dan kanak-kanak luar biasa. Saya fikir ada tahap penafian yang dimiliki kanak-kanak.”

Ibu bapa mencatat bahawa tonggak keluarga mereka semasa rawatan kanser ialah kebiasaan, yang mungkin agak sukar bagi Duke dan Duchess of Cambridge untuk menguruskan daripada kebanyakan orang. “Sasaran saya ialah saya tidak mahu mengganggu rutin anak-anak saya,” kata Broome, di mana rawatannya menjadi rumit apabila kes COVID-19 dan dos kemoterapi bertembung dan kesihatannya merosot. “Saya akan hadir secara fizikal walaupun saya tidak berasa baik atau tidak sentiasa di sana, tetapi anda cuba yang terbaik.”

Itu bukan bermakna ia mudah. Ramai ibu bapa berjuang dengan mengekalkan sikap gembira walaupun takut mereka berada dalam hari-hari terakhir. Morrow mengingati bahawa salah seorang anak lelakinya enggan menonton salah satu filem Matrix bersamanya dan anak lelaki yang lain pada malam Sabtu selepas beliau mendapat diagnosis. “Saya pergi ke dapur, dan saya meletup menangis,” katanya. “Dan saya sedar bahawa saya mahu menonton The Matrix bersama anak lelaki saya sebelum saya mati.” Pendedahan itu membantu beliau menjauhkan ketakutannya daripada menjejaskan interaksinya dengan kanak-kanak. “Perkara paling sukar dengan kanak-kanak ialah, jika saya akan mati, untuk tidak melayan segala-galanya seperti ia adalah saat terakhir saya,” katanya.

Tetapi ibu bapa juga memberi amaran bahawa anda tidak selalu dapat mengetahui bagaimana berita penyakit itu memberi kesan kepada seorang anak. Fran Hawthorne, seorang penulis di Bandar Raya New York, fikir anak lelakinya yang berusia 10 tahun menangani perkara itu dengan baik selepas beliau memberitahu bahawa beliau menghidap kanser payudara pada 2005. Banyak perkara berlaku dalam hidupnya dan beliau beralih dari sekolah rendah ke sekolah menengah. Tetapi separuh jalan ke kem musim panas, apabila beliau dan suaminya membawa pulang untuk lawatan yang dijadualkan pada hujung minggu, tiba-tiba beliau mengumumkan bahawa beliau tidak mahu pergi. Beliau terkejut kerana beliau suka kem musim panas dan meminta untuk sesi tambahan tahun sebelumnya. Akhirnya, bagaimanapun, beliau menyambung kaitannya. “Apabila saya hadir, ia memicu sesuatu secara bawah sedar dalam dirinya,” katanya. “Dia seperti, ‘Oh Tuhan, jika saya jauh daripada ibu, ibu boleh mati semasa saya jauh!'” katanya. Beliau membenarkan anak itu tinggal di rumah.

Broome, di mana rawatan beliau baru sahaja selesai enam bulan lalu, berkata beliau tidak menyesali bagaimana beliau menangani penyakitnya, tetapi masih merasakan apa yang dipanggilnya “bersalah kanser” selain daripada bersalah ibu biasa. “Saya fikir mereka OK,” katanya tentang anak-anaknya, dengan isak tangis. “Dan kemudian anak bongsu saya berkata, ‘Saya fikir anda akan mati,’ dan saya merasa seolah-olah saya tidak melindungi mereka cukup.” Beliau tidak pasti sama ada terdapat jawapan yang betul bagaimana banyak untuk memberitahu kanak-kanak, terutamanya apabila mereka lebih muda. “Jika anda fikir anda melindungi mereka, mungkin ia tidak cukup maklumat, jadi mereka datang dengan skenario mereka sendiri,” katanya. Tetapi memberitahu mereka terlalu banyak juga boleh menjadi sama membingungkan. “Tidak kira berapa banyak anda fikir anda melindungi kanak-kanak anda,” kata Broome, “apabila anda menghidap kanser, anda benar-benar tidak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.