(SeaPRwire) –   Bulan suci Ramadan tahun ini bermula lebih awal bagi umat Islam di Gaza. Dalam satu erti, kami telah berpuasa sejak Oktober. Tetapi atas sebab-sebab tragis.

Ramadan mempunyai tempat istimewa di dalam hati setiap Muslim. Kami menanti kedatangannya setiap tahun. Ketika saya masih kanak-kanak, saya ingat betapa gembiranya saya menghias lampu berwarna-warni di rumah. Ibu bapa saya mengajar adik-beradik saya untuk menahan diri daripada makan dan minum dari fajar hingga maghrib, dan menanamkan dalam kami bahawa konsep berpuasa adalah untuk melatih diri menjadi sabar, meninggikan jiwa daripada hawa nafsu, dan cuba memerdekakan fikiran daripada dorongan jahat, serta berbuat baik kepada orang sekeliling kami.

Saya tidak pernah terbayang akan mengalami Ramadan tahun ini. Saya tidak pasti saya akan terus hidup hingga Ramadan – sekurang-kurangnya 80% penduduk Gaza telah dipindahkan sejak 7 Oktober. Bagi mereka yang beruntung masih hidup, kami terpaksa melarikan diri dari satu tempat ke tempat yang lain, dan telah mengalami keadaan darurat selama berbulan-bulan, tidak mahu makan makanan yang sedikit milik keluarga yang baik hati menampung kami, tidak dapat mencari makanan untuk dibeli di pasar, atau mampu membelinya walaupun ada.

Sejak Ramadan tahun lalu, kehidupan saya terbalik. Rumah saya di Bandar Gaza, tempat anak-anak dan saya biasa menghias lampu Ramadan, kini musnah dan keluarga saya terpisah.

Saya bangun pada Isnin, hari pertama berpuasa, satu jam sebelum fajar untuk menyediakan hidangan sebelum berpuasa dikenali sebagai suhour. Ini biasanya merupakan momen penuh kesyukuran dan keagamaan tetapi tahun ini saya tidak dapat menahan air mata. Masjid-masjid berada dalam keadaan musnah, jadi jiran-jiran kami sekeliling melaksanakan azan atas inisiatif sendiri. Suhour terdiri daripada roti keras yang saya berasaskan gandum, jagung, kacang soya, dan bahkan makanan burung yang berjaya kami dapati dan halus bersama-sama. Rasa pasir-pasirnya dapat ditanggalkan dengan menuangkan minyak zaitun yang kami tekan daripada pokok zaitun kami sendiri sebelum perang, yang saya dapati di rumah bapa saya di Bandar Gaza. Ia menyakitkan hati saya tidak dapat menyediakan makanan berlimpah untuk jiran-jiran kami, seperti yang disunatkan, dan disarankan oleh Nabi Muhammad.

Untuk hidangan pertama selepas berpuasa, saya telah menyimpan dua beg kecil pasta. Walaupun dipenuhi serangga, saya berjaya membersihkannya dan merebus pasta itu, serta menghidangkannya dengan sos tomato untuk iftar. Dahulu saya biasa sebahagiannya menyediakan hidangan iftar esok hari pada malam sebelumnya, supaya jam berpuasa saya boleh difokuskan kepada ibadah. Dengan kekurangan yang begitu besar, impian itu kini terasa jauh.

Tahun lalu, selepas iftar, kami akan solat di masjid dan kemudian melawat sanak saudara yang rapat, berkongsi qatayef, hidangan kuih Ramadan yang digoreng dan direndam dalam sirap. Lawatan-lawatan ini memberikan peluang untuk memaafkan mereka yang mungkin telah menyakiti kami, memantapkan ikatan sosial kami. Dengan kemusnahan banyak masjid, dan ketiadaan qatayef di tengah kekurangan makanan dan barang-barang asas, saya tidak dapat menyambut bersama ibu bapa, adik-beradik, suami dan anak mereka. Mereka semua berdesak-desakkan di sebuah apartmen satu bilik tidur di Nuseirat di pusat Gaza.

Sebaliknya, keluarga saya dan kawan-kawan yang kami tinggal bersama, solat bersama-sama, 16 orang berdesak-desakkan di apartmen kecil di Bandar Gaza. Kami semua amat merasai ketiadaan kawan dan keluarga yang mencari perlindungan di tempat lain. Walaupun banyak daripada mereka hanya berjarak kurang 10 batu, kami dipisahkan oleh kereta kebal dan askar Israel yang menjadikan perjalanan mustahil, atau terlalu berbahaya untuk dicuba. Tetapi kami juga mempunyai sanak saudara jauh yang terbunuh oleh serangan udara, kereta kebal, atau penembak tepat Israel.

Semalam, anak saya Rana berusia 18 tahun menangis tersedu-sedu. Apabila akhirnya dia tenang, dia bertanya, “Ibu, selama berapa lama kita perlu hidup dalam mimpi buruk ini? Saya mahu pulang ke rumah. Saya mahu tidur di katil saya dan mempunyai barang-barang saya di sekeliling saya.” Rana selalu kuat sepanjang masa, mengeluarkan lawakan untuk menaikkan semangat kami dan menenangkan kami melalui serangan bom. Tetapi memulakan Ramadan penuh keganasan dan kesedihan itu akhirnya memecah belahnya.

Mudah untuk hilang iman apabila kekejaman mengelilingi kita. Walaupun mungkin terdengar aneh tetapi, selepas terselamat daripada perang kejam selama lima bulan, permulaan bulan suci ini telah dalam satu erti memperdalam iman saya.

Tahun ini saya berharap berpuasa hanyalah tentang membersihkan jiwa kita daripada hawa nafsu badani. Tetapi, bagi kami orang Gaza, ia juga bermakna belajar untuk hidup tanpa banyak orang yang kami cintai. Saya harap mereka kini berada di tempat yang lebih baik.

Bagi mereka yang masih hidup, kami juga memikirkan rumah dan masyarakat yang kami bina dengan kasih sayang dan usaha yang tidak wujud lagi. Walaupun selepas Ramadan jika perang berakhir, seperti kami semua berdoa dengan penuh harapan, setiap orang di Gaza tahu tiada apa yang akan sama lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.