March On Washington For Gaza

(SeaPRwire) –   Calon presiden Parti Hijau Jill Stein mengatakan beliau dituduh menyerang seorang pegawai polis selepas menghadiri protes pro-Palestin di kampus Universiti Washington di St. Louis, Missouri, pada hari Sabtu.

“Ia agak menakutkan untuk jujur,” kata Stein, 73, dalam temubual dengan stesen berita tempatan KSDK selepas dibebaskan beberapa jam ditahan selepas beliau dan 99 orang lain ditangkap. “Saya dituduh menyerang seorang pegawai polis. Bolehkah anda percaya?” (Jurucakap kempen Stein memberitahu bahawa mereka “tidak mengetahui sebarang tuduhan pada masa ini.”)

Stein berkata beliau dijemput oleh pelajar-pelajar universiti—salah satu daripada puluhan universiti yang telah diganggu dalam minggu-minggu kebelakangan ini oleh protes terhadap kempen tentera Israel di Gaza, tuduhan , dan pergaduhan dengan polis—untuk menyertai perhimpunan tersebut.

Dalam video yang dirakam sebelum penangkapannya yang Stein muat naik ke X, beliau mencatatkan kehadiran polis dan berkata: “Kami akan berdiri di barisan ini bersama-sama pelajar-pelajar yang berdiri untuk demokrasi, berdiri untuk hak asasi manusia, berdiri untuk mengakhiri genosid.”

Stein juga memuat naik gambar beliau dan ahli-ahli kakitangannya, yang beliau kata juga ditangkap, mengikat tangan dengan para penunjuk perasaan pelajar. Satu video yang diedarkan di media sosial menunjukkan pergaduhan antara penunjuk perasaan, termasuk Stein, dan polis—dengan sebuah basikal didorong di antara kedua-dua kumpulan.

Menurut satu kenyataan oleh Universiti Washington, 100 individu—termasuk 23 orang pelajar dan empat kakitangan universiti—ditangkap pada hari Sabtu apabila “mereka enggan meninggalkan selepas diminta berulang kali.”

“Semua menghadapi tuduhan menyusup dan mungkin juga dituduh menentang penangkapan dan menyerang, termasuk kecederaan kepada tiga pegawai polis yang menderita kecederaan termasuk gegaran otak yang teruk, jari yang patah dan kecederaan di bahagian selangkangan,” tambah kenyataan itu.

“Saya fikir ini adalah satu imej yang sangat buruk bagi universiti,” kata Stein kepada . “Ini berkaitan dengan kebebasan bersuara, dan bukan sebarang kebebasan bersuara biasa, tetapi kebebasan bersuara mengenai isu yang sangat penting yang memerlukan perdebatan dan dialog.”

Stein berkata beliau berada di Missouri untuk mengumpul tandatangan untuk mendapatkan tempat dalam pilihan raya presiden negeri pada 2024. Stein, seorang doktor dan aktivis alam sekitar, sebelum ini bertanding sebagai calon Parti Hijau untuk Presiden pada 2012 dan 2016, dan manifesto 2024nya menekankan agenda “pro-pekerja, anti-perang, tindakan iklim”.

“Rakyat Amerika sedang menjerit untuk pilihan,” kata Stein kepada KSDK. “Mereka tidak mahu dua calon zumbi ini diletakkan di leher mereka sekali lagi,” katanya, merujuk kepada Presiden Joe Biden dan bekas Presiden Donald Trump, pemimpin Demokrat berusia 81 tahun dan calon presiden Republikan berusia 77 tahun yang dijangka. (Stein juga bertanding menentang calon parti ketiga dan bebas )

Stein melawat Columbia, Miss., pada hari Ahad dan bercakap mengenai penangkapannya, antara topik lain seperti kesihatan dan iklim.“Ini adalah acara masyarakat yang aman yang sedang berlangsung,” katanya tentang perhimpunan di Universiti Washington. “Ia seperti polis rusuhan ini datang untuk mencipta rusuhan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.