Stephanie and Rob in Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal.

(SeaPRwire) –   Walaupun pengguna Ashley Madison mungkin mempunyai banyak , laman web itu sendiri, dilancarkan pada tahun 2001, tidak pernah merahsiakan siapa yang ditargetkan: orang berkahwin yang ingin berzina. Sebenarnya, slogan viral terbesar mereka adalah “Hidup Singkat. Berzina.”

Hampir sepuluh tahun selepas serangan mendedahkan maklumat peribadi berjuta-juta pengguna ‘, siri dokumentari baru di Netflix, keluar pada Mei 15, mendedahkan lebih tentang apa yang berlaku di belakang tabir di syarikat itu dan dalam beberapa keluarga mangsa.

Ashley Madison: Seks, Pembohongan & Skandal menampilkan temubual dengan bekas ahli laman web itu, yang muncul di kamera untuk bercerita tentang pengalaman mereka. Mereka berkongsi apa yang berlaku dalam kehidupan mereka yang mendorong mereka menyertai , dan apa yang berlaku selepas serangan .

Mangsa serangan Ashley Madison

Bukan semua pengguna Ashley Madison menggunakannya secara rahsia sepenuhnya. Episod pertama siri ini menampilkan temubual dengan pasangan, Rob dan Stephanie, yang mengatakan Ashley Madison sebenarnya membantu perkahwinan mereka, menawarkan saluran bagi setiap daripada mereka untuk menjelajah keseksualan mereka. Walaupun maklumat Rob terdedah dalam serangan dia tidak menghadapi balasan dalam hubungannya, kerana dia sudah berada dalam perkahwinan terbuka. (Seks, Pembohongan & Skandal dibuat tanpa sebarang kerjasama daripada Ashley Madison.)

Rob mengatakan dalam siri itu bahawa dia berminat untuk mengenali wanita berkahwin yang lebih muda, manakala Stephanie adalah dominatrix dan mampu mencari lelaki yang akan melakukan tindakan seks yang tidak diminati oleh Rob. Dia bahkan memberi penonton lawatan ke koleksinya alat seks. Mereka mempunyai dua peraturan: Rob sentiasa memakai kondom dan mereka sentiasa memberitahu antara satu sama lain siapa yang mereka pergi dengan, dasarnya mendapatkan kebenaran antara satu sama lain untuk pergi keluar dengan seseorang. “Saya menganggap diri saya salah seorang suami berkahwin yang paling bahagia yang saya kenal,” kata Rob. Begitu juga, Stephanie suka bahawa “dia tidak berbohong kepada saya,” dan menggambarkannya sebagai suami dan bapa yang hebat.

Tetapi banyak pengguna Ashley Madison telah menyertai laman web itu tanpa pengetahuan pasangan mereka. Dalam siri dokumentari itu, bintang YouTube Kristian Sam Rader bercerita tentang bagaimana dia menyertai laman web itu ketika dia menjadi tertekan menyeimbangkan kerja sebagai jururawat di ER di Texas, membayar bil dan menjaga anak sulungnya yang pertama. Seperti yang diterangkan oleh Rader mengapa dia membuat akaun Ashley Madison, “Saya tidak mahu meninggalkan keluarga saya tetapi saya mahu sesuatu yang menarik dalam hidup saya.”

Tidak lama selepas memulakan akaun, dia akhirnya mendapat kepuasan baru dalam perkahwinannya kepada isterinya Nia dan mengatakan dia mengabaikan akaun itu selama bertahun-tahun. Kerjayanya membuat video YouTube sebagai bapa keluarga mencintai Kristian sedang berjaya ketika serangan 2015 berlaku. Apabila dia melihat namanya disenaraikan di Twitter berkaitan dengan serangan, dia segera memberitahu Nia. Dalam siri itu, dia mengakui bagaimana dia merasa “dikhianati” dan “marah”, tetapi memutuskan untuk memaafkannya dengan serta-merta kerana dia tidak pernah bertemu dengan wanita secara peribadi. “Saya perlu menerima bahawa dia mempunyai beberapa rasa ingin tahu yang saya tidak ketahui,” katanya dalam siri itu.

Still from Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal

Banyak pasangan yang terjejas oleh serangan itu tidak sepengertian seperti Nia. Berpuluh-puluh perkahwinan berakhir, dan siri ini memberi tumpuan kepada seorang guru seminari bernama John di New Orleans, yang membunuh diri selepas namanya tersenarai dalam kebocoran.

Dalam siri itu, isteri John, Christi, bercerita tentang menemui mayatnya di garaj mereka. Kemudian, dia mengetahui bahawa awal hari itu, John meletak jawatan kerana seminari di mana dia mengajar mendapati dia mempunyai akaun Ashley Madison kerana serangan itu.

Dia mengutuk “buruan penyihir” orang-orang yang menyusuri data pendedahan dan mendedahkan orang seperti suaminya, dengan berhujah, “Saya pasti ada orang yang marah tentang Ashley Madison, tetapi saya menyalahkan kerahsiaan, kanser malu yang sedang memakan dirinya.”

Apa yang didedahkan serangan Ashley Madison

Ramai pengguna lelaki Ashley Madison yang berfikir mereka membayar untuk menghantar mesej kepada wanita sebenar atau pekerja Ashley Madison. Siri ini menonjolkan bekas penari telanjang dan artis hiburan bernama Michelle “Bombshell” McGee, yang terkenal mendakwa pada tahun 2010 bahawa dia pernah berzina dengan suami Jesse James.

Walaupun McGee pernah bekerja secara promosi untuk Ashley Madison, dan mempunyai akaun di laman web itu, dia tidak aktif menggunakannya pada masa serangan 2015. Walau bagaimanapun, dia berkongsi, tiga lelaki berbeza hadir ke persembahannya dengan hadiah untuknya, percaya mereka berada dalam hubungan dengannya berdasarkan perbualan yang mereka fikir mereka ada dengannya secara atas talian. Dia berkata kepada seorang lelaki bahawa dia tidak bercakap dengan sesiapa di laman web itu dan menggambarkan ekspresi kekecewaan yang mendalamnya, “seperti dia ditipu.”

Michelle

Banyak profil palsu boleh ditelusuri ke alamat IP di pejabat Ashley Madison UK. “Kami tahu ada profil palsu di laman web itu,” kata bekas wakil perkhidmatan pelanggan Ashley Madison bernama Cathy dalam siri itu. “Ia bukanlah rahsia kepada kami.”

Dia berkata kakitangan dimaklumkan untuk mengisi profil dengan ciri-ciri fizikal yang paling disukai oleh pengguna lelaki. Evan Back, bekas naib presiden jualan di Ashley Madison, menjelaskan bahawa bot, dipacu oleh satu bentuk kecerdasan buatan, mula menghantar mesej kepada pengguna lelaki apabila mereka menyedari mereka biasanya terlalu malu untuk bergerak lebih awal.

Walaupun serangan 2015, Ashley Madison masih wujud, mengatakan mempunyai lebih daripada 70 juta pengguna. Dalam poskrip, siri dokumentari menyatakan Ruby Life, pemilik Ashley Madison, dan bekas enggan memberi komen mengenai dakwaan yang dibuat dalam episod. Sekutu berkata dia adalah suami dan bapa yang komited.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.