Japan v North Korea - The 19th Asian Games Women's Gold Medal Match

(SeaPRwire) –   Apabila dua negara yang bermusuhan berhadapan untuk layak ke Piala Dunia FIFA 2026, satu kerajaan cuba sedaya upaya untuk mengekang peminatnya sendiri daripada pergi.

Pada Selasa, Kementerian Luar Jepun telah mengeluarkan kenyataan yang menggesa peminat bola sepak Jepun supaya menahan diri daripada pergi menyaksikan perlawanan kelayakan menentang Korea Utara, yang dijadualkan pada 26 Mac di Stadium Kim Il Sung di Pyongyang, “sebagai sebahagian daripada langkah-langkah menentang Korea Utara.”

Jepun telah menasihatkan, tetapi tidak secara jelas melarang, rakyatnya daripada pergi ke Korea Utara. Pada tahun 2017, kementerian luar negeri telah mengeluarkan kenyataan meminta rakyat “sila menahan diri daripada pergi ke Korea Utara untuk apa jua tujuan”, di kalangan sanksi lain berikutan ujian senjata nuklear. Amaran serupa telah dikeluarkan, , dan pada tahun-tahun sebelumnya. Kedua-dua negara tidak mempunyai hubungan diplomatik rasmi.

Perlawanan minggu hadapan mengikuti pertemuan antara kedua-dua pasukan di Stadium Negara Tokyo pada Khamis. Kedua-dua pasukan berada dalam kumpulan bersama Syria dan Myanmar sebagai bahagian pusingan kedua untuk Piala Dunia 2026, yang akan diadakan

Pasukan bola sepak lelaki Korea Utara pada Selasa, telah diberikan pengecualian untuk memasuki negara walaupun larangan Jepun terhadap pelawat Korea Utara yang telah . Dijangka akan ada beberapa penyokong untuk pasukan Korea Utara dalam perlawanan di Tokyo dalam bentuk komuniti etnik Korea di Jepun. (Apabila Korea Utara terakhir menyertai kejohanan Piala Dunia FIFA akhir, di Afrika Selatan pada 2010, ia terkenal membayar rakyat China untuk menjerit di tribun, menyertai kira-kira 300 orang Korea Utara “dipilih dengan teliti” oleh kerajaan untuk hadir sebagai peminat, mengikut .)

Jepun dan Korea Utara telah mengekalkan apa yang digambarkan oleh pemerhati sebagai sebahagian besarnya berpunca daripada ketegangan politik sejarah antara kedua-dua negara: Korea Utara, serupa dengan rakannya demokratik di Selatan, memegang dendam jangka panjang terhadap Jepun kerana pemerintahan kolonialnya di semenanjung Korea pada awal 1900-an; sementara itu, Jepun telah mengenakan beberapa sanksi terhadap Korea Utara selama dekad kebelakangan ini kerana .

Pada tahun 2011, kali terakhir kedua-dua pasukan bermain antara satu sama lain di Pyongyang, yang ketika itu untuk layak ke Piala Dunia 2014, Jepun hanya membawa 150 peminat ke Stadium Kim Il Sung kapasiti 50,000 disebabkan sekatan visa yang dikenakan oleh Korea Utara—dan peminat itu dikenakan tingkah laku mereka, termasuk larangan membawa telefon bimbit, melaungkan bendera Jepun, atau bersorak dengan kuat.

Pegawai kerajaan Jepun telah dikerahkan untuk perlawanan 2011 itu sekiranya berlaku “kejadian tidak dijangka,” menurut kenyataan kementerian luar negara ketika itu. Dan Jepun 14 pegawai ke Pyongyang pada akhir minggu ini untuk menyokong pasukan lelaki dan kakitangan media, termasuk membantu masuk ke negara yang sangat terasing itu.

Jepun, pasukan terbaik FIFA semasa dunia, telah layak ke setiap Piala Dunia empat tahunan lelaki sejak 1998, termasuk pada 2002 apabila ia menjadi tuan rumah bersama Korea Selatan. Kejohanan Piala Dunia akhir tunggal yang pasukan lelaki Korea Utara, kini berada pada kedudukan ke-114 oleh FIFA, telah bersaing ialah pada 1966 di England, di mana Korea Utara menjadi pasukan Asia pertama mara melepasi pusingan pertama tetapi tewas di suku akhir kepada Portugal.

Pada Oktober, selepas pasukan bola sepak lelaki Jepun menewaskan Korea Utara pada suku akhir Sukan Asia, pemain bola sepak Korea Utara , memerlukan campur tangan pegawai keselamatan.

Bulan lepas, pusingan pertama play-off kelayakan Olimpik wanita Paris telah ditukar dari Pyongyang ke Arab Saudi, dianggap tanah peranginan neutral, , yang bimbang tentang ketiadaan ketelusan operasi perlawanan tuan rumah Korea Utara dan cabaran logistik seperti kekurangan penerbangan. Pasukan wanita bola sepak Jepun akhirnya menewaskan lawan Korea Utara mereka untuk dalam Olimpik Paris akan datang.

Persatuan Bola Sepak Jepun awal bulan ini bahawa perlawanan lelaki akan berjalan seperti biasa di Stadium Kim Il Sung di Pyongyang. Korea Utara dilaporkan kemasukan enam wartawan ke negara itu untuk menutup perlawanan di Pyongyang, manakala akhbar konservatif Sankei Shimbun mereka adalah satu-satunya akhbar Jepun yang dibenarkan menutup peristiwa itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.