(SeaPRwire) –   (BALTIMORE) — Mayat tubuh pekerja pembinaan terakhir yang hilang dalam runtuhan jambatan Baltimore Francis Scott Key pada bulan Mac telah ditemui, pihak berkuasa mengumumkan pada Selasa ketika krew pemusnahan sedang bersedia menggunakan bahan letupan dalam usaha pembersihan berterusan.

Pihak berkuasa berkata krew kapal kontena Dali akan kekal di atas kapal ketika krew menjalankan pemusnahan terkawal untuk memecahkan bahagian jambatan terbesar yang tinggal.

Bahagian keluli itu mendarat pada buritan kapal selepas hilang kuasa dan salah satu tiang sokongan jambatan pada 26 Mac. Sejak itu, kapal tersekat di tengah-tengah puing, dan pelabuhan sibuk Baltimore ditutup kepada kebanyakan lalu lintas maritim.

Enam pekerja pembinaan terbunuh dalam runtuhan itu. Mayat Jose Mynor Lopez, 37, ditemui Selasa, pihak berkuasa berkata dalam kenyataan malam itu. Semua mangsa adalah imigran Latin yang bekerja pada shift malam mengisi lubang di jambatan. Pegawai polis sempat menghentikan lalu lintas beberapa minit sebelum runtuhan, tetapi mereka tidak mempunyai masa yang cukup untuk memaklumkan pekerja.

Lopez berpindah ke Amerika Syarikat dari Guatemala. Semasa upacara menghormati mangsa yang keluarga masih menunggu penutupan, para berkabung menggunakan kren untuk menaikkan bendera Guatemala untuk mengenangnya.

Pihak berkuasa berkata penyelam penyelamat menemui mayatnya dan memaklumkan pihak berkuasa negeri.

“Dengan berat hati, hari ini menandakan tonggak penting dalam usaha pemulihan kami dan memberikan penutupan kepada sanak saudara enam pekerja yang kehilangan nyawa dalam insiden tragis ini,” kata Superintenden Polis Negeri Maryland Kolonel Roland Butler Jr. dalam kenyataan.

Pemusnahan terkawal, dijangka berlaku dalam beberapa hari akan datang, membolehkan Dali dinaikkan dan dibimbing kembali ke Pelabuhan Baltimore, kata pihak berkuasa.

Sekali kapal dikeluarkan, lalu lintas maritim boleh mula kembali normal, yang akan memberi lega kepada ribuan pekerja pelabuhan, pemandu trak dan pemilik perniagaan kecil yang melihat pekerjaan mereka terjejas oleh penutupan.

Pihak berkuasa sebelum ini berkata mereka berharap untuk menjelang 10 Mei dan membuka semula saluran utama pelabuhan 50 kaki (15.2 meter) menjelang akhir Mei.

Krew 21 orang Dali akan berlindung di tempat di atas kapal semasa bahan letupan diledakkan, kata Petty Officer Ronald Hodges dari Pengawal Pantai.

Jurutera telah bekerja selama berminggu-minggu untuk menentukan cara terbaik untuk mengeluarkan bahagian besar jambatan ini. Letupan akan menghantar ia bergolek ke dalam air. Kemudian pengambil hidraulik besar akan mengangkat bahagian keluli yang dihasilkan ke atas tongkang.

Video rakaman dikeluarkan oleh pihak berkuasa Pengawal Pantai minggu lepas menunjukkan bahagian jalan raya yang berada di atas dek kapal.

Hodges berkata keselamatan krew adalah keutamaan sebagai pihak berkuasa mempertimbangkan sama ada mereka harus kekal di atas kapal semasa pemusnahan. Beliau berkata jurutera menggunakan potongan ketepatan untuk mengawal bagaimana tiang runtuh.

“Yang terakhir sesiapa mahu adalah sesuatu berlaku kepada ahli krew,” kata Hodges.

Mereka tidak dibenarkan meninggalkan Dali sejak bencana itu. Pihak berkuasa berkata mereka sibuk mengekalkan kapal dan membantu penyiasatan. Daripada krew, 20 berasal dari India dan satu dari Sri Lanka.

Jurucakap krew tidak segera menjawab emel mencari komen Selasa petang.

Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan dan FBI sedang menyiasat runtuhan jambatan.

Syarikat pengangkutan Denmark yang besar Maersk telah menyewakan Dali untuk perjalanan yang dirancang dari Baltimore ke Sri Lanka, tetapi kapal itu tidak jauh. Krewnya menghantar panggilan mayday yang menyatakan mereka hilang kuasa dan tidak mempunyai kawalan sistem pandu arah. Beberapa minit kemudian, kapal itu menabrak jambatan.

Pihak berkuasa telah menyatakan siasatan lembaga keselamatan akan memberi tumpuan kepada sistem elektrik kapal, termasuk sama ada ia mengalami isu kuasa sebelum meninggalkan Baltimore.

Pemimpin Maryland minggu lepas berkata mereka merancang untuk menjelang musim gugur 2028.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.