Solar Eclipse in Chile 2019

(SeaPRwire) –   Tidak seorang pun dalam sejarah manusia pernah melihat gerhana seperti yang dilihat oleh pada 21 November 1969. Bilionan orang telah melihat bulan menggerhana matahari, melemparkan bayangannya ke Bumi; bilionan orang juga telah melihat Bumi secara serupa menghalang cahaya matahari, melemparkan bayangannya ke bulan. Tetapi Bumi menggerhana matahari, seperti yang dilihat dari jauh di angkasa lepas? Itu adalah perkara yang berbeza – tetapi itulah yang sebenarnya disaksikan oleh para astronot ketika mereka dalam perjalanan pulang ke Bumi selepas menjalankan pendaratan krew bulan kedua sejarah di Laut Ribut, dua hari sebelumnya.

“Kami mendapat pandangan yang hebat,” kata komander modul Richard Gordon ketika matahari kelihatan lenyap di belakang Bumi. “Ini luar biasa.”

“Pemandangan yang hebat,” tambah jurumudi modul bulan Al Bean. “Matahari hampir sepenuhnya tergugur sekarang dan apa yang dilakukannya ialah menerangi keseluruhan atmosfera di sekeliling Bumi.”

“Kelihatan agak berbeza berbanding apabila anda melihat bulan menggerhana matahari,” tambah Gordon.

Ia akan mengambil masa yang lama sebelum manusia menyaksikan spektakel yang sama sekali lagi – pada masa akan datang apabila para astronot bepergian ke bulan sekali lagi. Tetapi tidak perlu menunggu lama untuk melihat fenomena kosmik yang luar biasa yang lain. Pada 8 April bulan akan melewati matahari mencipta gerhana matahari keseluruhan – yang pertama menyentuh 48 negara bawahan AS sejak 2017, dan yang terakhir akan menyentuh Kanada dan AS sehingga 2044.

Pertunjukan langit yang akan datang hanyalah satu variasi gerhana matahari. Gerhana matahari keseluruhan berlaku di suatu tempat di dunia – dan mereka jauh lebih menakjubkan. Ini disebabkan sebahagian kebetulan kosmik yang menakjubkan: matahari kira-kira 400 kali lebih besar daripada bulan, tetapi juga kira-kira 400 kali lebih jauh, yang bermakna kedua-dua cakera kelihatan hampir tepat sama saiz apabila mereka menggantung di langit kita. Pada kejadian-kejadian langka apabila bulan melewati terus di hadapan matahari, ia dengan demikian sepenuhnya menghalang cakera matahari, memadamkannya sepenuhnya dan meninggalkan hanya mahkota api matahari yang kelihatan.

Mengapa Tidak Ada Lebih Banyak Gerhana Keseluruhan?

Tetapi mengapa tepatnya kejadian-kejadian itu begitu jarang? Sekali setiap bulan, bulan melewati antara Bumi dan matahari, jadi ia akan kelihatan bahawa sekali setiap bulan kita akan mendapat gerhana. Itu bukan kesnya kerana orbit bulan di sekeliling Bumi condong kira-kira lima darjah berbanding khatulistiwa – cukup condong untuk membuatnya kelihatan melewati di atas atau di bawah matahari pada perjalanannya bulanan. Hanya pada kejadian-kejadian langka apabila bulan melewati matahari pada sudut khatulistiwa yang tepat kita mendapat gerhana matahari – dan bahkan ketika itu bukan selalu keseluruhan.

Laluan keseluruhan adalah satu yang sempit: pada 8 April ia akan menjejak jalur hanya 185 km (115 batu) lebar, apabila matahari menyusuri negara dari Texas ke New England. Penglihat di luar laluan itu akan melihat matahari tergugur ke tahap yang berbeza – 94% di Chicago, 90% di New York, 56% di Denver, 49% di Los Angeles, dan kurang dan kurang jauh penonton bergerak. Keseluruhannya, hanya kira-kira 31 juta warga Amerika yang beruntung tinggal dalam laluan keseluruhan.

Gerhana Cincin

Walaupun apabila bulan benar-benar melewati hadapan matahari pada sudut khatulistiwa yang tepat, gerhana keseluruhan tidak dijamin. Ini kerana orbit bulan di sekeliling Bumi tidak tepat bulat, tetapi elips – orbit elips “apogee” kira-kira 405,000 km (252,000 batu), jarak terjauh dari Bumi, ke “perigee” lebih dekat 360,000 km (224,000 batu). Bulan pada atau menghampiri apogee kelihatan terlalu kecil untuk menghalang matahari sepenuhnya, mencipta apa yang dikenali sebagai gerhana cincin – satu yang jauh kurang hebat daripada gerhana keseluruhan kerana cahaya matahari yang bocor keluar dari sekeliling bulan secara besar-besaran memudarkan pandangan cakera bulan.

Gerhana Bulan

Gerhana bulan – apabila Bumi bergerak antara matahari dan bulan, melemparkan bayangannya ke permukaan bulan – kurang hebat daripada gerhana matahari, tetapi masih dramatik, apabila sebahagian besar bulan perlahan-lahan kelihatan lenyap di langit. Di sini juga, condongan lima darjah bulan di sekeliling Bumi mencegah gerhana daripada berlaku sekali setiap bulan apabila Bumi berada dalam laluan cahaya matahari yang sebaliknya akan bersinar pada bulan. Purata gerhana bulan berlaku hanya.

Gerhana Lain di Angkasa

Di seluruh sistem suria, dan memang di seluruh alam semesta, gerhana berlaku setiap masa – apabila objek latar hadapan bergerak di hadapan objek latar belakang. Kedua-dua teleskop bumi dan angkasa menggunakan “transit” ini untuk mengesan planet mengorbit bintang lain. Mereka berbuat demikian dengan mengukur pengurangan amat kecil apabila planet melewati hadapan bintang dan menghalang sedikit cahayanya.

Bulan mengorbit planet sistem suria kami juga mencipta gerhana mereka sendiri, tetapi bayang bulan Musytari seperti Europa berdiameter 3,100 km (1,940 batu) terhadap jisim 142,800 km (86,900 batu) lebar tidak cukup besar untuk dilihat tanpa teleskop yang kuat.

Bumi unik dalam sistem suria tidak hanya mempunyai bulan yang saiznya sepadan dan diletakkan untuk mencipta fenomena yang begitu menakjubkan seperti gerhana matahari keseluruhan, tetapi juga menjadi rumah kepada makhluk yang bijak dan berakal yang dapat memahami dan menghargai apa yang mereka lihat. Jika anda tidak tinggal dalam laluan keseluruhan, ia berbaloi cuba pergi ke sana untuk menjadi antara sedikit yang beruntung yang akan mempunyai pengalaman langka itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.