An Ancient Roman Scroll on Pleasure Was Just Decoded Using AI

(SeaPRwire) –   Gulungan Rom purba, sebahagiannya terpelihara apabila ia dikubur dalam letusan Gunung Vesuvius pada AD 79, telah dibuka secara maya dan diterjemahkan menggunakan kecerdasan buatan.

Pencapaian itu dicapai oleh tiga pesaing dalam , satu pertandingan yang dilancarkan pada Mac 2023 di mana orang di seluruh dunia berlumba-lumba untuk membaca gulungan Herculaneum purba.

Ahli papyrologi yang bekerja dengan Cabaran Vesuvius percaya gulungan itu mengandungi “teks dari zaman purba yang belum pernah dilihat sebelum ini”, dan teks yang dimaksudkan adalah sebahagian daripada falsafah Epicurean mengenai subjek kenikmatan. Penyerahan pemenang menunjukkan huruf-huruf Yunani purba pada kepingan gulungan yang besar, dan penulis kelihatan membincangkan soalan: adakah perkara-perkara yang langka lebih menyenangkan akibatnya?

Penulis, yang identitinya tidak disahkan, tidak berfikir begitu: “Seperti juga dalam kes makanan, kita tidak segera percaya bahawa perkara-perkara yang langka benar-benar lebih menyenangkan daripada yang berlimpah,” membaca salah satu petikan dari gulungan itu.

Tiga anggota pasukan pemenang sebelum ini telah membuat sumbangan penting secara individu kepada pertandingan itu. Luke Farritor, pelajar sains komputer di University of Nebraska-Lincoln, dan Youssef Nader, pelajar kedoktoran kecerdasan buatan di Freie University di Berlin, merupakan dua pesaing pertama yang mengesan bilangan huruf yang lebih kecil, memenangi $40,000 dan $10,000 masing-masing. Julian Schilliger, pelajar robotik di ETH Zürich, membangunkan alat yang mula secara automatik memisahkan gulungan itu. Mereka akan berkongsi hadiah terunggul $700,000.

Nat Friedman, pelabur teknologi dan eksekutif, dan salah seorang penganjur cabaran itu, baru-baru ini mencetak penyerahan pemenang. “Semua ini telah berada dalam dunia imaginasi digital mimpi saya sebelum ini,” kata Friedman. “Apabila melihatnya pada kertas, melipatnya, ia menjadi begitu nyata.”

Masih banyak lagi untuk ditemui. Gulungan yang diterjemahkan sebahagiannya oleh penyerahan pemenang adalah salah satu daripada 800 yang ditemui di sebuah villa Itali selatan yang pertama kali ditemui pada tahun 1750. Usaha bersama pesaing dan penganjur setakat ini menghasilkan kira-kira 5% daripada satu gulungan dibaca.

Pergaduhan terakhir untuk membaca gulungan itu

Sejak Cabaran Vesuvius dilancarkan hampir setahun lalu, peserta telah bekerjasama dan bersaing, berkongsi teknik terbaru mereka antara satu sama lain dan memaparkan gambar kemajuan mereka. Tetapi apabila perlumbaan untuk hadiah terunggul menjadi semakin sengit, Discord, platform media sosial di mana peserta berkongsi maklumat, menjadi gelap, kata Friedman.

Daripada lapan belas penyerahan untuk hadiah terunggul, kebanyakannya diterima pada hari terakhir pertandingan, 31 Disember, dan tiga daripadanya dihantar dalam sepuluh minit terakhir, menurut Friedman. Friedman mengingati beliau berada di rumah bersama keluarganya sekitar Krismas, menghias untuk cuti itu sambil menyegarkan telefonnya secara kompulsif, apabila penyerahan pemenang datang. “Saya berlari ke pejabat kecil saya di rumah dan membukanya,” katanya. “Saya berkata, ‘Wah, ini benar-benar hebat.’”

Menurut kriteria yang ditetapkan pada Mac 2023, penyerahan pemenang mengandungi empat petikan sepanjang 140 aksara setiap satu, dengan sekurang-kurangnya 85% daripada aksara dalam setiap petikan itu boleh dibaca semula oleh papyrolog profesional. Ia juga mengandungi 11 lagi lajur teks.

Penulis gulungan purba itu tidak diketahui, tetapi pakar telah membangunkan teori. “Adakah penulis pengikut Epicurus, ahli falsafah dan penyair Philodemus, guru Vergil? Ia kelihatan sangat mungkin,” tulis Richard Janko, profesor kajian klasik di University of Michigan. “Adakah beliau menulis mengenai kesan muzik ke atas pendengar, dan membandingkannya dengan kenikmatan lain seperti makanan dan minuman? Agak mungkin.” Robert Fowler, profesor bahasa Yunani di University of Bristol, juga percaya penulis itu Philodemus. “Seperti Epicurean lain, beliau menghargai kenikmatan di atas segala-galanya – tetapi kenikmatan yang difahami dengan betul, bukan sekadar melimpah,” Fowler menulis mengenai ahli falsafah itu.

Dalam bahagian akhir gulungan itu, penulis kelihatan mengkritik lawan intelektualnya, yang “tidak mempunyai apa-apa untuk dikatakan mengenai kenikmatan, sama ada secara umum atau khusus, apabila ia merupakan soalan takrifan.”

“Saya tidak dapat mengelak daripada membacanya sebagai pos blog 2000 tahun yang lalu, berdebat dengan penulis lain,” kata Friedman. “Ia adalah Substack purba, dan orang-orang sedang berselisih, dan saya fikir itu hanyalah menakjubkan.”

Apa yang akan datang

Cabaran Vesuvius telah mengeluarkan cabaran untuk 2024 yang akan membolehkan pendekodan dipercepatkan dengan menggunakan AI.

Pesaing sebahagian besarnya telah membangunkan algoritma untuk pengesanan huruf automatik – menggunakan AI untuk melihat jejak tinta pada segmen gulungan yang secara maya dilipat. Selain daripada pengesanan huruf, cabaran utama yang berkaitan dengan membaca gulungan itu ialah pemisahan – memisahkan lapisan dan membuka gulungan secara maya. Setakat ini, proses ini sangat manual; Cabaran Vesuvius menggajikan tiga pemisah sepenuh masa. Untuk memastikan bahawa mereka telah memisahkan cukup gulungan untuk seseorang memenangi hadiah terunggul, Friedman membeli pasukan itu skrin dan komputer baru untuk meningkatkan produktiviti mereka. Cabaran untuk 2024 adalah untuk mengautomasikan proses pemisahan.

Friedman mengakui bahawa beliau telah menerima tawaran menarik misi baru untuk diikuti. Dalam setahun kebelakangan ini, katanya e-melnya penuh dengan cadangan gaya Robinson Crusoe, daripada orang yang memberitahunya tentang kapal tenggelam dan bandar purba yang hilang, bahasa purba yang belum diterjemahkan, dan glif aneh di sisi gunung.

Tetapi beliau tidak dapat berpaling. Beliau mahu membantu membaca kesemua 800 gulungan yang telah ditemui di villa itu. Dan beberapa ahli arkeologi percaya terdapat perpustakaan utama mengandungi puluhan ribu gulungan, masih menunggu untuk diekskavasi.

Untuk mempercepatkan ekskavasi itu, Friedman telah mendapatkan nombor telefon mudah alih pegawai awam Itali yang bertanggungjawab terhadap villa itu, yang telah di-teks dua kali. “Harapan saya ialah saya tidak perlu pergi dan menggali sendiri,” kata Friedman. “Tetapi jika itulah yang diperlukan, saya akan lakukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.