(SeaPRwire) –   Alphabet Inc.’s Google telah memecat 28 pekerja selepas mereka terlibat dalam protes terhadap Project Nimbus, kontrak bersama $1.2 bilion dengan Amazon.com Inc. untuk menyediakan kerajaan Israel dengan perkhidmatan AI dan awan.

Protes itu, yang diketuai oleh organisasi No Tech for Apartheid, berlangsung pada hari Selasa di pejabat Google di New York City, Seattle, dan Sunnyvale, California. Penunjuk perasaan di New York dan California mengadakan duduk bantahan selama hampir 10 jam, dengan orang lain mendokumentasikan tindakan itu, termasuk melalui siaran langsung Twitch. Sembilan daripada mereka ditangkap pada petang Selasa atas tuduhan menceroboh.

Beberapa pekerja yang terlibat dalam protes itu, termasuk mereka yang tidak terlibat secara langsung dalam duduk bantahan, menerima mesej dari kumpulan Hubungan Pekerja Google memberitahu mereka bahawa mereka telah diletakkan dalam cuti. Google memberitahu pekerja yang terlibat bahawa ia “menyimpan perkara ini secara sulit sebanyak mungkin, hanya mendedahkan maklumat atas dasar perlu tahu” dalam emel yang dilihat oleh Bloomberg. Pada petang Rabu, pekerja itu dimaklumkan bahawa mereka dipecat oleh syarikat itu, menurut kenyataan daripada kakitangan Google dengan kempen No Tech for Apartheid.

“Secara fizikal menghalang kerja pekerja lain dan menghalang mereka daripada mengakses kemudahan kami adalah pelanggaran polisi yang jelas dan tingkah laku yang sama sekali tidak dapat diterima,” kata Google dalam kenyataan mengenai penunjuk perasaan itu. “Selepas menolak beberapa permintaan untuk meninggalkan premis, pihak penguatkuasa telah dipanggil untuk mengeluarkan mereka bagi memastikan keselamatan pejabat. Kami sejauh ini telah menyimpulkan siasatan individu yang mengakibatkan pemberhentian pekerjaan untuk 28 pekerja, dan akan terus menyiasat dan mengambil tindakan sebagaimana diperlukan.”

Google lama menyokong budaya perdebatan terbuka, tetapi aktivisme pekerja dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menguji komitmen itu. Pekerja yang menganjurkan mogok 2018 mengenai cara pengendalian syarikat terhadap dakwaan serangan seksual mengatakan Google menghukum mereka kerana aktivisme mereka. Empat pekerja lain mendakwa mereka dipecat kerana menganjurkan tentangan terhadap kerja Google dengan Pemeriksaan Sempadan dan Kawalan Sempadan Persekutuan dan untuk advokasi tempat kerja lain.

Undang-undang buruh AS memberikan hak kepada pekerja untuk mengambil tindakan berkumpulan berkaitan dengan syarat kerja. Pekerja teknologi mungkin akan mendakwa ini seharusnya memberi mereka keupayaan untuk bersatu bagi membantah bagaimana alat yang mereka cipta digunakan, kata John Logan, profesor buruh di San Francisco State University.

“Pekerja teknologi tidak seperti jenis pekerja lain,” katanya. “Anda boleh mencadangkan dalam kes ini bahawa mempunyai sejenis kata atau kawalan atau keupayaan untuk protes mengenai bagaimana hasil kerja mereka digunakan sebenarnya merupakan isu penting.”

Syarikat teknologi seperti Google mempunyai reputasi mempunyai “budaya kerja yang lebih egalitarian dan sangat kosmopolitan, tetapi apabila mereka dihadapkan dengan aktivisme buruh di kalangan pekerja mereka sendiri, mereka sebenarnya bertindak dengan cara yang agak drakonik,” tambah Logan.

Dua Googlers yang terlibat dalam protes di California memberitahu Bloomberg bahawa kumpulan pekerja berkumpul di tingkat keenam pejabat Sunnyvale Google, di mana pejabat Ketua Eksekutif Awan Thomas Kurian berada, untuk menunjukkan sokongan kepada mereka yang mengadakan duduk bantahan. Belum jelas bagaimana Google mengenal pasti peserta protes, kerana hanya beberapa yang kad mereka dipindai oleh pegawai keselamatan, dan beberapa daripada mereka yang dipecat berada di luar pejabat Google, menurut pekerja itu.

Satu pekerja berkata Google mungkin telah merangka langkah untuk awalnya meletakkan pekerja dalam cuti sebagai “sulit” untuk menyelamatkan muka awam, dan mendakwa bahawa penunjuk perasaan itu tidak melanggar sebarang polisi syarikat. Penunjuk perasaan itu meninggalkan bangunan sebaik sahaja diminta untuk berbuat demikian dan tidak menghalang atau mengganggu orang lain di syarikat itu, kata orang itu.

Selain protes itu, Google telah berjuang dengan bagaimana untuk mengurus perdebatan dalaman mengenai konflik Timur Tengah. Selepas demonstrasi itu, kiriman di forum dalaman Google menampilkan campuran sentimen pro-Palestin dan pro-Israel, dengan beberapa pekerja lain mengatakan mereka merasakan topik itu tidak sesuai untuk tempat kerja, kata seorang pekerja Google. Penyelia mengunci beberapa benang perbincangan topik itu, dengan mengatakan perbincangan terdahulu telah menjadi terlalu panas, tambah pekerja itu.

Walaupun tindak balas Google, pekerja menunjuk perasaan terhadap Project Nimbus telah melihat peningkatan sokongan sejak duduk bantahan, kata salah seorang pekerja yang dipecat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.