(SeaPRwire) –   Rumah Amerika Syarikat telah mengundi pada Selasa untuk mengakhiri perlindungan persekutuan untuk serigala kelabu, meluluskan satu rang undang-undang yang akan mengeluarkan mereka daripada senarai spesies terancam di seluruh 48 negeri di bawah.

Sebilangan kecil Demokrat bergabung dengan Republikan dalam meluluskan rang undang-undang itu. Langkah itu kini akan ke Senat, tetapi ia kelihatan terkandas selepas Pentadbiran Biden mengeluarkan kenyataan pada Isnin mengingatkan bahawa pentadbiran Biden menentangnya. Kongres tidak seharusnya memainkan peranan dalam menentukan sama ada spesies telah pulih, kata kenyataan itu.

Rang undang-undang yang ditulis oleh Republikan itu datang dalam tengah-tengah perdebatan kebangsaan mengenai masa depan serigala. Pemburu dan petani di seluruh negara mengekalkan spesies itu stabil dan telah mengadu selama bertahun-tahun mengenai serangan serigala ke atas spesies perburuan dan haiwan ternakan. Mereka mahu dibenarkan membunuh haiwan itu secara sah.

Pencinta alam menyatakan populasi itu masih rapuh selepas diburu hampir kepupusan pada tahun 1960-an.

Pada tahun 2011 Kongres menghapuskan perlindungan Akta Spesies Terancam daripada serigala kelabu di Banjaran Rocky Utara dan seluruh baki Amerika Syarikat pada tahun 2020. Walau bagaimanapun, keputusan mahkamah pada tahun 2021 mengembalikan perlindungan di Banjaran Rocky kecuali di Banjaran Rocky Utara. Perkhidmatan Hidupan Liar dan Perikanan Amerika Syarikat pada bulan Februari yang lalu menolak rayuan daripada kumpulan pemuliharaan untuk memulihkan perlindungan di rantau enam negeri Rocky itu, membolehkan memburu serigala bermaksud Idaho, Montana dan Wyoming untuk diteruskan. Agensi itu menganggarkan populasi serigala di rantau itu hampir 3,000 haiwan pada akhir 2022.

Serigala tidak dianggap terancam di Alaska – populasi di sana berjumlah antara 7,000 hingga 11,000 haiwan – dan mereka tidak wujud di Hawaii. Diperkirakan terdapat kira-kira 8,000 haiwan di seluruh 48 negeri bawah pada tahun 2022, mengikut pengumpulan data agensi hidupan liar oleh Pusat Pemuliharaan Serigala.

Republikan mendakwa serigala jelas pulih dan mengakhiri perlindungan seharusnya disambut sebagai kejayaan pemuliharaan.

Demokrat membalas bahawa spesies itu masih memerlukan bantuan. Mereka berkata jika perlindungan dihapuskan, pemburu akan sekali lagi mendesak serigala hampir pupus.

“Meluluskan rang undang-undang ini hanya akan menganggap serigala pulih, tetapi ia tidak membuatnya demikian,” kata Ahli Parlimen Demokrat Jared Huffman dari California.

Ahli Parlimen Republikan Cliff Bentz dari Oregon berkata serigala ialah “pembunuh semula jadi” dan pencinta alam tidak mempunyai idea bagaimana untuk petani dan penternak bangun tengah malam untuk menangani serangan serigala ke atas haiwan ternakan mereka.

Rumah telah meluluskan rang undang-undang itu dengan undian 209-205. Empat Demokrat berpihak kepada Republikan yang mengundi untuk rang undang-undang itu, termasuk Yadira Caraveo dari Colorado, Henry Cueller dari Texas, Jared Golden dari Maine dan Marie Gluesenkamp Perez dari Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.