AUSTRALIA-CRIME-POLICE

(SeaPRwire) –   (SYDNEY) — Seorang lelaki telah menikam enam orang sampai mati di pusat membeli-belah sibuk di Sydney pada hari Sabtu sebelum dia ditembak mati, menurut polis. Lapan orang, termasuk bayi berusia 9 bulan, cedera dalam serangan itu.

Suspek berusia 40 tahun itu mula-mula menikam orang ramai di Pusat Membeli-Belah Westfield di Bondi Junction, yang terletak di pinggir timur bandar, sebelum seorang penguasa polis menembaknya selepas dia berpaling dan mengangkat pisau, menurut Timbalan Pesuruhjaya Polis Anthony Cooke kepada pemberita.

Enam mangsa – lima wanita dan seorang lelaki – dan suspek meninggal dunia. Pesuruhjaya Karen Webb berkata lapan mangsa cedera sedang dirawat di hospital. Bayi itu menjalani pembedahan, tetapi terlalu awal untuk mengetahui keadaannya, katanya.

“Kami yakin tiada ancaman lanjut, dan kami sedang menangani satu orang yang sudah mati,” kata Webb dalam satu sidang media kemudian. Dia menambah: “Ini bukan insiden keganasan.”

Dia berkata polis tidak akan mengenal pasti lelaki itu lagi dan masih bekerja untuk menentukan motivasi beliau.

Cooke berkata satu siasatan “panjang dan tepat” baru bermula.

Cooke berkata penguasa polis itu sendirian ketika dia menghadapi suspek dan terlibat dengan cepat selepas tiba di tapak kejadian, “menyelamatkan pelbagai nyawa orang”.

Pegawai itu “menunjukkan keberanian dan kegagahan yang luar biasa,” kata Webb.

Video menunjukkan banyak ambulans dan kereta polis di sekitar pusat membeli-belah, dan orang ramai keluar.

Paramedic sedang merawat mangsa di tapak kejadian.

Roi Huberman, jurutera bunyi di ABC TV Australia, memberitahu stesen itu bahawa dia berlindung di sebuah kedai semasa insiden itu berlaku.

“Dan tiba-tiba kami mendengar satu atau dua das tembakan dan kami tidak tahu apa yang harus kita lakukan,” katanya. “Kemudian orang yang sangat berkemampuan di kedai itu membawa kami ke belakang di mana ia boleh dikunci. Dia kemudian mengunci kedai itu dan kemudian membiarkan kami melalui belakang dan sekarang kami keluar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.