Taiwan and United States

(SeaPRwire) –   Agensi sains Amerika Syarikat yang bertanggungjawab untuk memacu penyelidikan saintifik telah melancarkan program untuk menghubungkan startup Amerika dengan rakan sejawat mereka di Taiwan, menyokong cita-cita pulau itu untuk membangunkan pemain kunci dalam sektor strategik seperti semikonduktor, AI dan lain-lain.

National Science Foundation – salah satu agensi kerajaan Amerika Syarikat terbesar untuk membiayai penyelidikan – buat kali pertama menaja satu siri bengkel di luar negara untuk membantu startup Amerika Syarikat bekerja dengan rakan sejawat mereka di luar negara. Ia memilih untuk memulakan usaha itu di Taiwan, yang memainkan peranan semakin penting dalam cip dan rantai bekalan teknologi. Kementerian Ekonomi dan Hal Ehwalnya menyokong usaha ini, yang bertujuan untuk menemui dan membiayai syarikat yang mengkaji “teknologi mendalam”, atau bidang terpintas termasuk bioteknologi dan komputer kuantum.

Agensi Amerika Syarikat bercadang untuk mengembangkan program itu ke negara sekutu AS pada masa akan datang, menurut pengarah NSF Sethuraman Panchanathan kepada Bloomberg News. Walaupun banyak startup paling berjaya sepanjang sejarah – termasuk syarikat seperti Nvidia Corp. – dilahirkan di AS, kebanyakan inovasi perkakasan kini berpusat di Asia. Taiwan sahaja menghasilkan kira-kira 90% cip logik paling maju. Kementerian Perdagangan AS telah memberi TSMC AS $ 11.6 bilion geran dan pinjaman untuk membina tiga loji di Arizona, menggarisbawahi peranannya yang penting dalam industri.

“Anda hanya tidak dapat melakukan segala-galanya sendiri atau di dalam Amerika Syarikat. Anda mempunyai rantai bekalan dan perkara-perkara lain yang bersifat global,” kata Michelle Meng-Hsiung Kiang, pengasas Impak Sains Ventures yang membantu agensi AS merangka program itu. Beliau merangka program itu bersama Profesor David Horsley dari Universiti Northeastern, seorang penyelidik cip. “Jadi anda mahu melabur dalam hubungan-hubungan itu awal dan juga dengan cara yang berbeza, supaya startup-startup ini dari Amerika Syarikat mampu membina rantai bekalan global yang sangat kuat serta perniagaan global untuk terus menggerakkan pertumbuhan ekonomi AS.”

Startup teknologi Taiwan, bagaimanapun, telah mengalami kesukaran mengumpul dana seperti rakan sejawat mereka di Silicon Valley. Kerajaan sedang berusaha untuk mengubah itu, kata Wu Tsung-Tsong, menteri Majlis Sains dan Teknologi Kebangsaan. Salah satu misinya adalah membantu menghubungkan jurang antara akademik dan industri, tidak berbeza dengan yayasan AS. Majlis itu juga berminat menarik lebih ramai bakat luar negara, misalnya melalui pertandingan untuk startup teknologi global yang akan diumumkan bulan depan. Ini akan menawarkan pemenang peluang untuk merealisasikan idea mereka dengan syarikat Taiwan termasuk TSMC.

Pada tahun lalu, Taipei melancarkan program bernama “Inovasi Berasaskan Cip” dengan anggaran AS$10 bilion selama 10 tahun.

“Untuk Taiwan, pengeluaran memainkan peranan yang sangat penting. Tetapi bagi inovasi dalam pelbagai bidang, kami masih berada pada langkah permulaan,” kata Wu kepada Bloomberg News. “Kami fikir jika banyak bakat datang ke Taiwan, maka modal akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.