US Biden

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) Satu laporan pentadbiran Biden yang akan dikeluarkan kepada Kongres tidak menyimpulkan bahawa Israel telah melanggar syarat-syarat penggunaan senjata Amerika Syarikat.

Menurut tiga orang yang telah diberi maklumat mengenai memorandum keselamatan kebangsaan yang akan diserahkan oleh Setiausaha Negara Antony Blinken kepada ahli-ahli parlimen. Ketiga-tiga meminta kerahsiaan untuk membincangkan perkara ini sebelum laporan itu dikeluarkan.

Laporan itu dijangka sangat mengkritik Israel, walaupun ia tidak menyimpulkan bahawa Israel telah melanggar syarat-syarat perjanjian senjata Amerika Syarikat-Israel, menurut satu pegawai Amerika Syarikat.

Arahan presiden mewajibkan kajian sama ada Israel telah mematuhi undang-undang antarabangsa dalam penggunaan senjata yang disediakan Amerika Syarikat dan sokongan keselamatan lain semasa peperangan.

Penilaian pentadbiran Biden yang pertama daripada jenisnya terhadap tingkah laku sekutu rapatnya dalam peperangan itu datang selepas tujuh bulan serangan udara, pertempuran darat dan sekatan bantuan yang telah mengorbankan nyawa hampir 35,000 orang Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak. Apa-apa penemuan terhadap Israel boleh membahayakan sokongan Biden dalam pilihan raya presiden tahun ini daripada sesetengah pengundi yang sangat menyokong Israel.

Pegawai kanan pentadbiran Biden berkata memorandum itu dijangka dikeluarkan lebih awal hari Jumaat, tetapi enggan memberi komen mengenai penemuan.

Kumpulan hak asasi manusia selama ini menuduh pasukan keselamatan Israel melakukan penyalahgunaan terhadap orang Palestin dan menuduh pemimpin Israel gagal mempertanggungjawabkan mereka yang bertanggungjawab.

Israel berkata bahawa ia mengikuti semua undang-undang Amerika Syarikat dan antarabangsa, bahawa ia menyiasat dakwaan penyalahgunaan oleh pasukannya dan bahawa kempennya di Gaza adalah berkadar dengan ancaman eksistensial yang dikatakannya dibawa oleh Hamas.

Apabila penderitaan orang awam Palestin semakin meningkat, Biden dan pentadbirannya semakin menjauhkan diri daripada sokongan awal tanpa syarat terhadap Israel dan mula mengkritik cara Israel mengendalikan peperangan.

___

Associated Press menulis Aamer Madhani, Ellen Knickmeyer, Mike Balsamo dan Zeke Miller menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.