(SeaPRwire) –   Nama bayi yang paling popular untuk 2023 telah diumumkan, dan pemenangnya adalah .

Ini adalah tahun kelima berturut-turut nama-nama tersebut menduduki tempat pertama. Noah dan Emma menduduki tempat kedua sebagai nama bayi lelaki dan perempuan yang paling popular, sementara Mateo adalah satu-satunya nama baru yang bergabung ke dalam daftar sepuluh teratas tahun ini.

Social Security merilis daftar 1,000 nama bayi paling popular untuk merayakan Hari Ibu setiap tahun. Lembaga ini mulai mengumpulkan daftar nama bayi pada tahun 1997, dengan nama-nama yang berasal dari tahun 1880.

Media populer telah memainkan peranan besar dalam mempengaruhi pemilihan nama. Sebagai contoh, nama Kaeli naik 1,692 tempat pada tahun 2023, kemungkinan mengikuti kenaikan sosial media starChozen, nama bayi lelaki yang naik kedua tercepat, adalah nama pahlawan dalam musim terbaru serial Netflix, Cobra Kai.

Nama bayi perempuan yang naik paling cepat juga termasuk: Alitzel, Emryn, Adhara, dan Azari. Izael, Eiden, Cassian, dan Kyren adalah di antara nama bayi lelaki yang naik paling cepat.

Nama bayi lelaki paling popular termasuk: Liam, Noah, Oliver, James, Elijah, Mateo, Theodore, Henry, Lucas, dan William. Nama bayi perempuan paling popular termasuk Olivia, Emma, Charlotte, Amelia, Sophia, Mia, Isabella, Ava, Evelyn, dan Luna.

Anda dapat melihat daftar lengkap di, dan melihat di mana nama Anda berada dalam peringkat pada tahun Anda lahir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.