Factory at sunset in Cleveland, Ohio.

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) – Pentadbiran Biden menetapkan piawaian yang lebih ketat untuk pencemaran habuk halus yang membunuh, dengan mengatakan bahawa mengurangkan zarah halus dari ekzos, cerobong asap dan sumber industri lain boleh mencegah beribu-ribu kematian pramatang setiap tahun.

Kumpulan alam sekitar dan kesihatan awam memuji peraturan Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) yang baru diluluskan Rabu ini sebagai langkah besar untuk meningkatkan kesihatan rakyat Amerika, termasuk generasi akan datang. Kumpulan industri memberi amaran bahawa ia boleh menyebabkan kehilangan pekerjaan perkilangan dan bahkan menutup loji kuasa atau kilang penapisan.

Pengarah EPA Michael Regan berkata peraturan itu akan memberi manfaat kesihatan bersih sebanyak $46 bilion menjelang 2032, termasuk pencegahan sehingga 800,000 serangan asma dan 4,500 kematian pramatang. Beliau berkata peraturan itu akan memberi manfaat khusus kepada kanak-kanak, warga tua dan mereka yang menghidap penyakit jantung dan paru-paru, serta orang dalam komuniti berpendapatan rendah dan minoriti yang terjejas oleh dekad pencemaran perindustrian.

“Ini benar-benar mewakili apa yang dianggap oleh pentadbiran Biden-Harris, iaitu memahami bahawa orang sihat sama dengan ekonomi yang sihat,” katanya kepada wartawan Selasa. “Kami tidak perlu mengorbankan orang untuk mempunyai ekonomi yang makmur dan berkembang pesat.”

Peraturan itu menetapkan tahap maksimum 9 mikrogram habuk halus per meter padu udara, turun dari 12 mikrogram yang ditetapkan satu dekad lalu di bawah pentadbiran Obama.

Peraturan itu menetapkan tahap kualiti udara yang perlu dicapai oleh negeri dan kaunti dalam tahun-tahun akan datang untuk mengurangkan pencemaran daripada loji kuasa, kenderaan, tapak perindustrian dan kebakaran hutan. Peraturan ini datang ketika Presiden Demokrat Joe Biden mencari pilihan semula, dan beberapa Demokrat memberi amaran bahawa piawaian habuk yang ketat boleh membahayakan peluangnya di negeri perindustrian utama seperti Pennsylvania, Michigan dan Wisconsin.

Pentadbiran menepis kebimbangan itu, dengan mengatakan industri telah menggunakan peningkatan teknikal untuk memenuhi piawaian habuk sebelum ini dan akan dapat menyesuaikan diri untuk memenuhi piawaian baru juga. Pencemaran habuk telah menurun mendadak dalam dua dekad terakhir, walaupun Produk Dalam Negara Kasar Amerika Syarikat meningkat lebih 50%, kata Regan.

“Jadi kami pernah mendengar hujah ini sebelum, tetapi fakta-fakta telah ditubuhkan bahawa piawaian ini benar-benar akan meningkatkan kualiti hidup bagi begitu banyak orang, terutamanya mereka yang terjejas secara berlebihan,” katanya.

Manish Bapna, presiden dan ketua eksekutif Natural Resources Defense Council, sebuah kumpulan alam sekitar, berkata EPA “menjadikan kesihatan awam sebagai keutamaan dengan memerlukan pencemar mengurangkan habuk dalam udara yang kita semua hirup.”

Ben Jealous, pengarah eksekutif Sierra Club, berkata bantahan “mengingatkan kita bahawa perjuangan untuk udara bersih dan masa depan yang lebih sihat masih jauh dari selesai.”

Kumpulan industri dan pegawai Republikan sebelum peraturan itu diluluskan mengatakan had 9 mikrogram per meter padu boleh meningkatkan secara mendadak bilangan kaunti AS yang melanggar piawaian habuk. Syarikat-syarikat di tempat-tempat itu akan mengalami kesukaran mendapatkan permit untuk membina atau memperluas loji perindustrian.

“Secara signifikan menurunkan piawaian untuk pelepasan habuk akan mengancam atau mencegah projek pemodenan dan penambahbaikan utama lain kepada kilang kertas,” kata Persatuan Hutan dan Kertas Amerika dalam kenyataan.

“Ketika industri kami memodenkan kilang kertas, kami meningkatkan kualiti udara,” termasuk pengurangan zarah halus, kata kumpulan itu.

Lobi kertas dan kumpulan industri lain mengatakan dalam surat kepada Putih Rumah bahawa piawaian habuk yang lebih rendah boleh memaksa syarikat-syarikat untuk menempatkan kemudahan baru di negara asing dengan piawaian kualiti udara yang lebih longgar, dengan itu menggagalkan matlamat ekonomi dan alam sekitar Pentadbiran Biden.

“Kami mendesak anda untuk memastikan EPA mengekalkan piawaian zarah halus sedia ada untuk memastikan perlindungan alam sekitar berterusan dan pertumbuhan ekonomi,” 71 kumpulan, diketuai oleh Persatuan Pembuat Kebangsaan, mengatakan dalam surat 31 Oktober kepada Ketua Staf Rumah Putih Jeffrey Zients.

Piawaian untuk pencemaran zarah, lebih dikenali sebagai habuk, ditetapkan pada akhir 2012 di bawah Presiden Demokrat Barack Obama dan tidak berubah di bawah Presiden Republikan Donald Trump, yang membatalkan cadangan saintifik untuk piawaian yang lebih rendah pada hari-hari terakhirnya di pejabat.

Ahli sains EPA telah menganggarkan pendedahan pada had semasa menyebabkan kematian pramatang beribu-ribu orang Amerika setiap tahun akibat penyakit jantung dan kanser paru-paru, bersama masalah kesihatan lain.

Peraturan baru EPA akan memerlukan negeri, kaunti dan kerajaan puak untuk memenuhi piawaian kualiti udara yang lebih ketat untuk zarah halus sehingga 2.5 mikron dalam diameter – jauh lebih kecil daripada diameter rambut manusia.

Piawaian itu tidak akan memaksa pencemar untuk ditutup, tetapi EPA dan penguatkuasa negeri boleh menggunakannya sebagai asas untuk peraturan lain yang menargetkan pencemaran daripada sumber tertentu seperti trak diesel, kilang penapisan dan loji kuasa.

Satu kajian mendapati hampir 64 juta orang Amerika tinggal di kaunti yang mengalami peningkatan udara habuk harian yang tidak sihat dan hampir 19 juta tinggal di kaunti yang melebihi had tahunan untuk pencemaran habuk. Kebanyakan kaunti itu terletak di 11 negeri barat, laporan itu menyatakan. Orang berwarna 61% lebih cenderung daripada orang putih untuk tinggal di kaunti dengan kualiti udara tidak sihat, kata laporan itu.

Bakersfield, California, menggantikan Fresno, California, sebagai kawasan metropolitan dengan pencemaran zarah jangka pendek yang paling teruk, laporan itu mendapati. Bakersfield bersama-sama dengan Visalia di Lembah San Joaquin, California, dinobatkan sebagai bandar paling tercemar untuk pencemaran zarah sepanjang tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.