four hands holding each other by the wrists to form a square on a light blue background

(SeaPRwire) –   mempunyai kualiti yang tidak dapat dijelaskan yang menentang kebanyakan usaha kita untuk mengukur. Ia bukanlah dosa dan ia tidak selalu merupakan kebajikan. Ia boleh menjadi baik. Ia boleh menjadi buta bodoh. Kita melemparkannya secara separuh bercanda kepada orang yang tidak pernah kita temui sebelum ini untuk cuba meletakkan mereka di atas keselesaan mereka. Tidak apa, saya mempercayai anda. Kita menggunakannya tentang jenama sabun, dan tentang Tuhan. Kita menggerunkan orang kerana gagal memenuhi janji kepercayaan. Saya mempercayai anda. Sangat jarang kita hanya mengatakan, dengan kesinceran yang lengkap: Saya mempercayai anda. Ia lebih baik tidak dikatakan.

Dalam seribu tahun yang lalu, manusia telah mengembangkan lingkaran kepercayaan mereka secara beransur-ansur. Pada mulanya, hubungan kepercayaan adalah antara peribadi atau dengan Tuhan. Kemudian orang mula mempercayai institusi seperti kerajaan, bank, dan hospital. Dalam 150 tahun yang lalu, mereka telah datang untuk mempercayai jenama juga. Kini kita sedang membangunkan cara baru untuk menubuhkan kredibiliti sesama sendiri, didorong oleh kecerdasan buatan. Jika kita sedang, seperti yang difikirkan oleh sesetengah orang, hidup dalam Zaman Ketidakpastian—didominasi oleh ketakutan akan dan dan yang terkejut—maka cara baru ini untuk menubuhkan kepercayaan memegang janji. Tetapi ia juga mempunyai potensi untuk mencetuskan perpecahan, pengecualian, dan akhirnya isolasi.

Bagi politikus dan wartawan, salah satu perkembangan yang paling membimbangkan dalam masa terkini adalah pertumbuhan kepercayaan orang terhadap perniagaan (63%, mengikut tahunan ) berbanding dengan kerajaan (51%) dan media (50%). Diambil pada nilai mukanya, bermakna orang lebih cenderung mempercayai iklan yang membiayai berita daripada mereka mempercayai berita itu sendiri, atau kerajaan yang mereka pilih.

Sebahagiannya, ini disebabkan oleh kekompleksan. Perniagaan yang menjual perkhidmatan dan jelas tentang apa yang ditawarkan lebih mudah difahami dan dipercayai berbanding negara yang menyimpan sesuatu daripada sesetengah orang dan memberikannya kepada orang lain, semuanya ditukar dengan cukai yang orang tidak mempunyai pilihan selain membayarnya. Apa yang ini bermakna ialah bahawa perniagaan telah dapat mengukuhkan kepercayaan jauh lebih mudah berbanding kerajaan boleh. Sebenarnya, sistem kepercayaan yang kita gunakan paling kerap kini tidak lagi dikawal oleh negara. Kebanyakan daripada kita kini menggunakan aplikasi dan emel untuk berkomunikasi, dan kad dan telefon untuk membayar.

Itu bukanlah perkara yang buruk. Masa depan yang Margaret Atwood tulis tentang dalam , di mana akaun bank wanita secara tiba-tiba dibekukan oleh kerajaan, kurang mungkin akan menjadi kenyataan. Sedikit daripada kita mahu perniagaan melakukan perintah negara, seperti yang berlaku di . Tetapi seperti yang kita sedang mendapati, memberikan Big Tech tanggungjawab untuk membuat peraturan tentang kebebasan bersuara tidak juga baik. Syarikat teknologi juga tidak sangat baik mengenali bila produk mereka membahayakan orang, atau apa yang mereka boleh lakukan tentangnya tanpa memecahkan model perniagaan mereka.

Kuat walaupun sekarang, kepercayaan kita terhadap perniagaan mungkin terbukti sangat nipis. Apabila bencana berlaku, seperti COVID-19 melanda pada musim bunga 2020, sesetengah perniagaan akan dengan cepat menyesuaikan diri dengan realiti baharu. Tetapi orang akan sekali lagi berpaling kepada kerajaan untuk membantu mereka menangani dan mengetahui cara berkelakuan. Hanya ketika itulah kita akan melihat sama ada kepercayaan institusi boleh menahan tekanan mencabar.

Orang mahu mempercayai jiran mereka dan institusi yang mereka bergantung. Kita tahu ini kerana mereka yang kehilangan keyakinan terhadap sesetengah aspek kerajaan biasanya mencari komuniti baharu yang mereka rasa berkongsi nilai-nilai mereka—sama ada di dunia sebenar atau melalui media sosial dan, potensinya, metaverse. Dan AI membuatnya lebih mudah daripada sebelumnya untuk mereka melakukannya. Ia menawarkan pilihan dan autonomi yang tidak dimiliki kerajaan. Apa peluang kontrak sosial demokratik mempunyai apabila begitu banyak kontrak yang lebih menarik tersedia?

Tetapi mungkin masa depan yang paling menakutkan untuk AI—dan satu yang sangat sedikit dibincangkan—ialah godaan yang besar untuk menggunakannya untuk membuat keputusan yang kita tidak mahu menanggung tanggungjawab penuh. Kita mungkin memberitahu diri kita sendiri bahawa kita hanya mendelegasikan keputusan ini kerana AI membuatnya lebih cepat atau lebih baik daripada kita. Mengapa menghantar askar apabila robot akan melakukan kerja yang sama? Tetapi sebenarnya, dalam kes senjata pembunuh seperti , kita melakukannya untuk mengelakkan pertimbangan etika dan moral yang sebaliknya akan membuat kita berfikir dua kali sebelum bertindak. Bagaimana kita boleh membuat penilaian halus tentang sama ada untuk membunuh musuh apabila kita merasa dilindungi daripada akibat moral dan fizikal tindakan kita?

Satu penyelesaian, menurut pakar teknologi tentera , mungkin adalah untuk memprogram robot pembunuh dengan kesedaran kelemahan mereka sendiri. Ia merupakan idea yang elegan, tetapi bukan satu yang akan menarik perhatian pemerintah tentera. Dan ia bergantung kepada sama ada kita boleh mempercayai pembangun perisian AI untuk dapat menyimulasikan kelemahan. Kita juga perlu mempercayai lawan kita untuk memainkan peraturan dan tidak cuba mengakses robot pembunuh kita dan membuat mereka menukar pihak. Dalam peperangan, permainan adil keluar dari jendela.

Institusi yang berjaya memenangi kepercayaan awam akan menjadi mereka yang terus terang tentang apa yang mereka cuba lakukan dengan AI dan bagaimana mereka akan menghalangnya daripada —ketidaksetaraan dalam masyarakat demokratik. Yang paling penting, mereka tidak akan menggunakannya sebagai alasan untuk mengelakkan tanggungjawab peribadi untuk keputusan yang tidak menyenangkan atau kompleks.

Kadang-kadang kita ingin menyamakan kepercayaan dengan ketelusan yang sempurna. Tetapi teknologi dan AI menjadi lebih kompleks, ketelusan penuh meletakkan beban kognitif yang tidak tertanggung ke atas kita. Ia seolah-olah syarikat penerbangan boleh menenangkan penumpang dengan menghantar butiran pemeriksaan pra-penerbangan. Kepercayaan menuntut lompatan iman—lompatan yang hanya boleh dibuat apabila tindakan seseorang menyokong kepercayaan yang ingin kita letakkan pada mereka, dan akibat membiarkan kita kecewa sangat berat.

Tetapi mungkin perkara paling genting yang kerajaan harus fahami ialah ketidakpastian dan ketakutan membiak . Di seluruh Barat, dasawarsa yang lalu telah menyaksikan penguraian berterusan keyakinan rakyat terhadap negara. Mereka tidak lagi mempercayai , yang dikendalikan oleh negara di kebanyakan ekonomi kaya kecuali Amerika Syarikat, untuk merawat mereka dengan cepat cukup, atau mahkamah untuk merawat mereka dengan adil dan menghormati. Undang-undang, seperti yang dilihat oleh kebanyakan, diuruskan dengan cara yang cenderung memihak kepada yang lebih berada. Sementara itu, politikus, melalui pilihan peribadi yang mereka buat, telah menekankan mesej bahawa negara tidak mencukupi.

Ini mempunyai akibat yang mengerikan. Mereka yang mampu mengumpulkan kekayaan semakin banyak, takut bahawa negara tidak akan membiayai keperluan mereka apabila mereka sakit atau tua. Nampaknya tiada faedah membayar ke dalam bekas bersama apabila pulangan tidak pasti. Kikis kontrak sosial dan jangkaan asas bahawa negara akan melindungi anda daripada bencana, dan orang bertindak dengan takut. Ini dimengerti dengan kabur semasa wabak, apabila orang tua khususnya rentan. Penemuan itu sudah mula luput.

Dan yang penting, negara yang rakyatnya tidak lagi mempercayainya tidak semestinya mengalami . Yang lebih berada mungkin akan berhijrah ke tempat di mana mereka merasa lebih selamat, atau membuat diri mereka sebebas mungkin daripada negara. Mereka mungkin akan menyerah kalah terhadap kepercayaan institusi, dan sebaliknya cuba memulihkan masyarakat berasaskan kepercayaan antara peribadi. Mereka mungkin akan menubuhkan komuniti berdinding di talian di mana mereka boleh mencari keredaan emosi atau intelektual. Selama mereka sihat dan mampu memenuhi keperluan fizikal, ini mungkin cukup bagi mereka.

Namun ia mungkin belum terlambat untuk membina kepercayaan semula. Kebanyakan daripada kita masih berada pada peringkat Saya mempercayai anda kejutan dan kecewa—masih bersedia untuk dipujuk bahawa kerajaan boleh bertindak untuk menangani ketidakpastian yang kita rasakan. Keinginan untuk meletakkan kepercayaan kita pada sesuatu yang layak mendapatnya tidak akan hilang. Jika masyarakat gagal memberikannya, negara dan dunia maya lain akan mengambil tempat kita. Dan subjek dunia baru ini mungkin mendapati mereka tidak mempunyai sebarang kuasa untuk membentuknya.

Ini merupakan petikan diubahsuai daripada oleh Ros Taylor, diterbitkan oleh Melville House (dan sebahagian daripada siri FUTURES). Hak cipta (c) 2024 oleh Melville House.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.