Great American Eclipse - Charleston, SC

(SeaPRwire) –   Saya belum pernah mendengar muzik Cleveland Orchestra. Saya tentu saja tidak pernah mendengar mereka mempersembahkan pergerakan keempat dari Motzart’s Simfoni No. 41—lebih dikenali sebagai “Jupiter.” Tetapi ini akan berubah pada 7 April, apabila saya akan menyertai puluhan ribu orang lain di Pusat Sains Great Lakes bandar itu di mana orkestra itu akan menjadi salah satu bahagian daripada acara yang dibina di sekitar gerhana matahari pada hari seterusnya, yang akan berlaku di Cleveland sedikit selepas 3:13 petang CDT.

Pada 8 April, laluan keseluruhan gerhana akan menyeberangi 15 buah negeri dan beratus-ratus bandar dan kampung dari barat daya Texas ke timur laut Maine sebelum melalui Kanada, dan akan kelihatan kepada lebih kurang 31 juta orang Amerika. Ini bermakna banyak orang akan menyaksikan tontonan langit besar ini, dan masyarakat tempatan sedang bersiap—dan, dalam banyak kes, memanfaat—untuk menampung kedatangan pelancong. Sehingga empat juta orang dijangka akan bergerak ke bandar-bandar dalam jalur keseluruhan, dengan tiket penerbangan, penginapan hotel, makanan, dan perbelanjaan perjalanan lain dijangka akan menyumbang sehingga $1 bilion kepada ekonomi AS, .

Sendirian sahaja, Johnson County, Ind., dijangka akan memperoleh sehingga $25 juta sebelum acara berakhir, dengan sesetengah hotel menaik tarif sehingga $1,000 semalam. Kawasan Niagara Falls juga dijangka akan memperoleh $1 juta. Arkansas tidak meramalkan betapa besar keuntungan 8 April akan menjadi, tetapi ia menjangka—secara ringkas meningkatkan KDNK negeri itu sebanyak 50%. Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Disember 2023, dewan negeri memanggil gerhana ini “acara pelancongan terbesar dalam sejarah Arkansas.”

Persediaan untuk jenis lonjakan ini tidak hanya memperoleh wang tetapi juga menelan belanja. Di Negeri New York, mereka telah melabur $100,000 untuk kacamata gerhana untuk melindungi mata pengunjung ketika matahari perlahan-lahan lenyap dan muncul semula. Di Chautauqua County negeri itu, dewan perundangan sedang mempertimbangkan untuk meningkatkan penyediaan peralatan EMS, serta menara selular mudah alih, papan mesej lebuh raya, dan batang api. Untuk meningkatkan keupayaan penyelamat pertama dan pengurusan kecemasan.

Ia adalah perayaan yang mengelilingi gerhana—konsert, barbeku, pameran planetarium dan kuliah sains, dan lebih banyak lagi—yang kerajaan tempatan mengharapkan akan menarik lebih ramai penonton langit dan pelancong. Berikut adalah beberapa acara yang dijangka di pelbagai lokasi.

Ohio

Cleveland Orchestra bukanlah satu-satunya tarikan yang dirancang bandar itu untuk sambutan gerhananya. Yang juga ditawarkan adalah festival filem antarabangsa, termasuk filem , tentang sebuah bandar di West Virginia di mana telefon bimbit dan WiFi dilarang, agar tidak mengganggu teleskop radio berhampiran yang meninjau langit. Bersebelahan festival filem akan ada pameran di tanah Museum Sejarah Semulajadi Cleveland, serta makanan luar oleh beberapa restoran tempatan seperti Betty’s Bomb Ass Burgers, The Proper Pig Smokehouse, dan Wack-E-Wontons. , orkestra tempatan akan mempersembahkan dan kem Hantu Belukar Scouts Lelaki Cricket akan mengadakan sesi pendidikan terbuka mengenai gerhana. , akan ada parti menonton di , satu penayangan filem 2001: A Space Odyssey, dan satu “Solar-Bration”. Semua acara gerhana Ohio disenaraikan .

Texas

Hampir-hampir di sepanjang garis ) hidup dalam laluan gerhana, dan mereka akan mempunyai banyak untuk dilihat. Pusat Angkasa NASA akan menganjurkan parti menonton, persembahan oleh Orkestra Dewan Muda Houston, dan lukisan dinding sebenar masa yang diilhamkan oleh fasa-fasa gerhana oleh artis terkenal Houston . ditawarkan di bandar , barat laut Austin. , yang terletak di tepi laluan gerhana dan dengan itu akan mengalami keseluruhan hanya selama satu minit 44 saat, penduduk dan tetamu akan menikmati apa yang mereka dapat, dengan pesta menonton di , satu “Sambutan Syurgawi” , dan di lebuh raya dua batu panjang . Semua acara gerhana Texas boleh didapati .

Missouri

Missouri akan mengalami keseluruhan terutamanya , dengan bandar-bandar besar seperti Chicago, Springfield, Peoria, dan Champaign melepas bahagian terbaik tontonan. Tetapi masih banyak tempat dalam bayang-bayang untuk menyaksikan gerhana lengkap. terletak dalam laluan keseluruhan, beberapa yang terbuka untuk kem. Puluh bandar lain terletak sedikit di luar jalur sepenuhnya terbayang, bermula dari 84.9% keseluruhan sehingga lebih 99.95%. Taman di bandar akan menganjurkan parti menonton untuk memanfaatkan sedikit masa tiga minit 18 saat keseluruhan yang akan dialaminya, manakala Lembah Arcadia—rumah kepada masyarakat Ironton, Pilot Knob, dan Arcadia, serta ketinggian tertinggi negeri—, termasuk muzik langsung, pameran kraf, sesi pendidikan perpustakaan, dan taman bir. Untuk mengingatkan anda membawa kacamata gerhana, Arcadia telah menamakan perayaannya “Dilindungi Cahaya.” Semua acara gerhana Missouri disenaraikan .

Illinois

Seperti Missouri, Illinois juga akan mengalami keseluruhan terutamanya , dengan bandar-bandar besar seperti Chicago, Springfield, Peoria, dan Champaign melepas bahagian terbaik tontonan. Tetapi masih banyak tempat dalam bayang-bayang untuk menyaksikan gerhana lengkap. terletak di garis tengah gerhana dan dijangka akan mengalami empat minit sembilan saat keseluruhan. Bersama NASA dan Adler Planetarium Chicago, SIU akan menganjurkan acara menonton gerhana di Stadium Saluki mereka, yang akan termasuk hiburan langsung, liputan teleskop dari seluruh negara yang diproyeksikan pada skor papan stadium, dan arahan terpandu menjelang gerhana yang diketuai oleh ahli astronomi dan fizik , dari Adler. Bandar Mt. Vernon akan menganjurkan di Pusat Seni Cedarhurst mereka, yang akan termasuk aktiviti tangan dan cerita masa untuk kanak-kanak pra-K dan sekolah rendah, serta konserto piano yang akan termasuk persembahan “Moonlight Sonata” Beethoven. Marion, Ill. menawarkan penginapan akhir minggu di SIU dan parti menonton di , rumah liga besbol musim panas kolej . Semua acara gerhana Illinois disenaraikan .

Maine

akan mengalami sekurang-kurangnya sebahagian daripada gerhana. Bandar timur laut Houlton adalah tempat terakhir di AS untuk mengalami keseluruhan, yang akan bermula 3:32:05 petang waktu tempatan dan berakhir pada 3:35:25 petang. Bandar itu akan menjadi tuan rumah salah satu acara yang paling berakar umbi sejarah, dengan satu timbunan batu kecil, , di padang rumah gereja bandar itu. Timbunan batu itu bertujuan menjadi tempat perhimpunan untuk penonton gerhana yang dijemput untuk menambah batu mereka sendiri ke timbunan itu. Gereja itu juga akan menganjurkan yang akan menampilkan Tai Chi, Qi Gong, Yoga, dan meditasi, serta rawatan bunyi, rentak, menari, dan “saat planet yang sunyi.” Di tempat lain, akan menjemput hadirin ke dua parti menonton serentak, satu di , luar Bangor, dan satu di pantai di di Falmouth. NASA juga akan menjadi tuan rumah bersama di Universiti Maine. Semua acara gerhana Maine boleh didapati .

Negeri-negeri lain yang akan mengalami keseluruhan dan menganjurkan acara gerhana ialah , , , , , , , , , , dan . Ini memberikan banyak peluang di banyak tempat untuk menyaksikan acara yang tidak akan berlaku lagi di AS benua sehingga 2044.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.