Annular Solar Eclipse in Mexico City

(SeaPRwire) –   Dari semua haiwan yang layak diperhatikan semasa gerhana matahari keseluruhan, beberapa yang paling menarik adalah manusia. Mereka akan berhenti melakukan apa yang sedang mereka lakukan; mereka akan memandang ke langit; mereka akan menurunkan suara mereka kepada bisikan. Beberapa mungkin akan mengumpulkan anak-anak mereka yang dekat. Beberapa mungkin bahkan akan menangis. Jika anda pernah menyaksikan gerhana matahari sendiri, tiada yang akan mengejutkan; memang, anda pasti telah mempamerkan beberapa tingkah laku ini juga. Spesies haiwan lain mempamerkan perubahan tingkah laku yang berbeza, kerana cuaca dan pencahayaan dan alam semula jadi itu sendiri kelihatan berpusing pada paksinya. Jadi apa yang harus anda jangka untuk alami pada 8 April, apabila gerhana keseluruhan menyeberangi Amerika Syarikat dari tepi barat daya Texas hingga hujung utara New England?

Beberapa perubahan terbesar akan berlaku jauh di atas kita, di ionosfera, jalur atmosfera yang berjulat dari 60 hingga 300 km (37 hingga 190 batu). Ditakrifkan oleh kehadiran berlebihan zarah-zarah bercas, atau ion, ionosfera lebih padat semasa siang.

Apabila itu bermakna bahawa semasa gerhana, kepekatan keseluruhan ion di ionosfera jatuh. Penurunan ini boleh menyebabkan penyejukan atmosfera tinggi, yang pula boleh menyebabkan kekurangan tempatan yang dikenali sebagai “lubang ionosfera.” Itu memberi kesan kepada populasi di darat kerana kekosongan itu boleh mengganggu penghantaran isyarat radio dan menyebabkan anomali dalam sistem navigasi GPS. Seperti yang diteliti oleh penyelidik di Embry-Riddle University dan Clemson University selepas gerhana keseluruhan 2017, bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, gangguan GPS bersifat sementara dan terlalu ringan bagi pengguna untuk menyedari.

Perubahan alam semula jadi yang lain lebih mudah dikesan secara meluas, terutamanya pengurangan cahaya matahari yang beransur-ansur. Laju keseluruhan menyeberangi Amerika Utara adalah 185-km (115 batu) lebar. Dalam jalur ini, satu jenis senja dalam beransur-ansur turun, dengan pengurangan yang lebih halus semakin jauh anda bergerak dari titik tengah itu. Pada tahun 2017, pasukan dari TIME . untuk merakam dan melaporkan gerhana tahun itu dari bukit menghadap mangkuk bandar. Lampu jalan dan lampu hadapan kenderaan menyala apabila cahaya matahari cepat berundur.

Jika anda berada di luar semasa keseluruhan, mungkin baik untuk mempunyai sweater atau jaket dengan anda. Suhu boleh jatuh antara 2.8°C hingga 8.4°C (5°F hingga 15° F) apabila cahaya matahari berundur, . Penurunan suhu berhampiran bumi juga boleh menyebabkan apa yang dikenali sebagai “angin gerhana”, atau perlambatan angin. Ini adalah akibat udara rendah menjadi lebih sejuk daripada udara tinggi di atasnya—apa yang dikenali sebagai lapisan—yang menjadikannya lebih sukar bagi atmosfera yang lebih tinggi itu untuk bercampur dengan udara lebih dekat dengan tanah, menghapuskan perbezaan suhu dan ketumpatan yang membawa kepada angin dan hembusan. Apabila keseluruhan berakhir, angin meningkat semula.

Satu kesan penurunan suhu mungkin juga akan muncul ribut petir sementara, kerana udara lebih dekat dengan tanah menyebabkan kelembapan kemudian menyejat dan hujan. Proses ini serupa dengan cara angin laut boleh menyebabkan ribut ringan pada musim panas.

Semua ini memberi kesan ke atas haiwan bukan manusia dalam pelbagai cara. Serangga, kelawar, dan burung yang makan pada waktu malam muncul apabila langit gelap, kadang-kadang dalam bilangan yang cukup besar untuk dikesan radar, . Nyanyian burung cenderung menjadi lebih senyap apabila kegelapan menurun, meningkat semula apabila cahaya muncul semula. Gagak, burung camar, dan burung pipit yang dalam penerbangan akan mendarat pada pokok atau di tanah dan menyekat sebarang ciap, panggilan, atau kerokan. Anjing mungkin meringkuk atau mempamerkan tingkah laku takut. Lebah mungkin kembali ke sarang mereka dan kuda dan lembu domestik mungkin bergerak ke kandang mereka, Liz Aguilar, calon kedoktoran dalam biologi di Universiti Indiana . Dalam kawanan liar atau di padang jauh dari kandang mereka, mereka akan berkumpul dan mula menggerakkan kepala dan ekor mereka—walaupun tidak begitu jelas mengapa mereka melakukan gerakan ini. Menggelengkan kepala dan mengibas ekor jauh lebih biasa sebagai tindak balas tertekan kepada lalat, atau kepada rintangan atau ketidakselesaan daripada dinaiki. Dikenali sebagai “penggelengkan kepala”, sebenarnya berlaku apabila kuda terdedah kepada cahaya matahari terang—tindakan sebaliknya kepada apa yang berlaku semasa gerhana.

Dalam kajian dalam jurnal Haiwan, penyelidik mengamati haiwan domestik dan zoo dan merakamkan pelbagai tingkah laku berkaitan gerhana. Ringkukan dan ekspresi kebimbangan yang dilihat pada anjing juga diperhatikan pada babun, gorila, jerapah, dan flamingo, serta pada burung dan spesies lain. Kura-kura, buaya komodo, dan bentuk reptilia lain, yang mungkin sudah berbaring kurang bergerak di bawah matahari, menjadi lebih diam lagi.

Mungkin yang paling menarik adalah tingkah laku kumpulan simpanse yang ditahan di Pusat Penyelidikan Primata Yerkes di kampus Universiti Emory di Georgia, semasa gerhana . Seperti yang dilaporkan oleh penyelidik dalam Jurnal Primatologi Amerika, haiwan itu bergerak ke titik tertinggi struktur memanjat di dalam kawasan mereka dan menghadapkan muka mereka ke arah matahari dan bulan. Satu simpanse muda menggerakkan tangan ke arah matahari yang semakin hilang. Simpanse kekal begitu sehingga langit mula terang, apabila mereka turun dari struktur. Tiada siapa yang boleh mengatakan dengan pasti bagaimana mereka mengalami apa yang mereka lihat—sama ada mereka merasa rasa ingin tahu atau kekaguman atau bahkan rasa hormat sendiri. Jelas, mereka terpesona oleh semuanya. Ia adalah tindak balas yang sangat sepadan dengan apa yang dirasai manusia—satu yang mungkin kita kongsi dengan bilangan haiwan yang tak terkira semasa pertunjukan cahaya matahari besar di langit.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.