(SeaPRwire) –   Apabila diumumkan, pada awal Februari, bahawa salah satu lagu dalam album Midnights akan dipanggil “Clara Bow”, para penulis hiburan dan pengkritik mula bertindak dengan pantas seperti wartawan era 1920-an yang melompat ke mesin taip mereka. Andaian paling mudah ialah Bow, salah satu bintang filem terbesar pada tahun 1920-an, telah memberi inspirasi kepada Swift kerana dia juga wanita yang sangat merdeka dan berambisi, serta bintang yang sangat berjaya tetapi kehidupan peribadinya menerima perhatian yang tidak wajar. Bukan mustahil bahawa “Clara Bow” mungkin lagu naratif tentang kehidupan Bow. Sebelum ini Swift pernah menulis lagu tentang orang terkenal: “Starlight”, dari album Red, diilhamkan oleh roman antara Ethel dan Bobby Kennedy (pada masa itu Swift berkencan dengan Conor Kennedy, cucu pasangan itu ketika menulisnya), dan “The Last Great American Dynasty”, dari album Evermore, menggambarkan legenda sosialit gila dan pelindung seni Rebekah Harkness, pemilik terdahulu Rumah Cuti Holiday yang dibeli Swift untuk dirinya pada tahun 2013.

“Clara Bow”, ternyata, bukan tentang Clara Bow sebagai individu, walaupun boleh dikatakan tentang Clara Bow sebagai gaya. Adakah mungkin untuk menjadi cantik dan berkarisma sehingga mempunyai jenis kuasa kosmik yang menarik kejayaan kepada anda? Dan walaupun itu hebat setakat tertentu, apa yang berlaku seterusnya? Lagu itu dibuka dengan baris “You look like Clara Bow in this light, remarkable/ All your life, did you know you’d be picked like a rose?” Swift menyanyikan perkataan itu dengan kepercayaan diri yang seolah-olah sedang mencari jalan, satu kemungkinan – potensi untuk kehidupan hebat yang luar biasa, sesuatu yang sangat diidam-idamkan tetapi hanya berada di luar jangkauan. Dan dia sedang memandang seseorang lagi – atau mungkin dia berada di luar diri sendiri, memandang diri yang dahulu, atau mungkin boleh menjadi, atau sudah menjadi, cara kanak-kanak kecil (dan mungkin beberapa orang dewasa) membayangkan Tuhan sebagai lelaki yang duduk di awan sepanjang hari memandang ciptaannya. Pembawaannya seperti loceng dalam ketelitian; melodinya bergerak perlahan seperti nyanyian kanak-kanak. Walaupun Swift belum tahu ke mana dia akan menuju dengan idea itu, anda boleh pasti dia akan menyelesaikannya menjelang akhir lagu.

Tetapi Clara Bow wanita dan bintang hanya muncul pada awal lagu “Clara Bow”. Dua wanita yang dirujuk dalam lagu itu ialah Marilyn Monroe dan Swift sendiri, dan menjadi jelas bahawa lagu itu sebahagiannya tentang kepemilikan diri dan mengetahui nilai kecantikan anda, tetapi mungkin lebih tentang nilai yang dilihat orang lain padanya – dan keinginan mereka yang hampir refleks untuk memperdagangkannya. Dan inilah di mana kisah Clara Bow datang.

Bow dilahirkan di sebuah rumah pangsa di Brooklyn pada tahun 1905, kepada ibu bapa yang sebenarnya tidak mahu dia. Seperti kebanyakan kanak-kanak pada awal abad ke-20 (dan kadang-kadang hari ini), dia mencari perlindungan di bioskop. Keinginannya untuk melarikan diri dari Brooklyn yang menyedihkan, terutama ibunya Sarah yang menakutkan dan sakit jiwa, membawanya menyertai pertandingan kecantikan yang diumumkan dalam majalah kegemarannya, Motion Picture. Hadiah pertama: diberi watak dalam filem sebenar. Dia menyertai dengan dua gambar murah yang tidak menangkap semangatnya – dia terpaksa pergi ke bapanya untuk mendapatkan wang untuk mereka – tetapi melalui rentetan kebetulan kecil, dia menang. Nama pertandingan itu, begitu terang-terang tertumpu kepada impian kanak-kanak perempuan sehingga Taylor Swift benar-benar sepatutnya menulis lagu tentangnya, ialah Fame and Fortune Contest.

Clara telah memulakan perjalanannya – hampir. Tetapi tidak lama selepas kemenangannya, dia terjaga pada suatu malam untuk mendapati ibunya berdiri di atasnya dengan pisau daging, berniat membunuhnya, walaupun Sarah pengsan sebelum dapat melakukannya. Dan walaupun Fame and Fortune Contest tidak sehebat yang dijanjikan, ia membolehkan Bow ke Hollywood – dia hanya mempunyai satu pakaian untuk dipakai sepanjang perjalanan kereta api merentasi negara, dan walaupun ia sudah berantakan apabila tiba di bandar impiannya, dia telah berkawan dengan hampir semua orang di atas kereta api itu.

Seorang eksekutif studio Hollywood bernama B.P. Schulberg mengambil peluang dengannya, hanya untuk segera menyedari bahawa kamera dan penonton sangat menyukainya. Kemudian dia mengeksploitasi Bow, menjualnya ke studio lain dan menyimpan keuntungan yang sangat besar, walaupun penonton – dan bukan sahaja lelaki – jatuh cinta dalam dengannya. Baris “You’re the new god we’re worshipping, promise to be dazzling/ Beauty is a beast that roars down on all fours, demanding more” menggambarkan trajektorinya dengan baik.

Bow menjadi salah satu bintang filem terbesar pada tahun 1920-an, mencapai tahap kemasyhuran yang melebihi impiannya tanpa sebenarnya memenuhinya. Seorang gadis Brooklyn sejati, dia tidak pernah “terpelajar”, dan tidak pernah berpura-pura, berbanding pelakon lain dari Brooklyn. Dia tidak pernah dijemput ke parti makan malam yang betul. Dia baik tidak hanya kepada orang yang boleh membantunya, tetapi kepada ahli krew dan pelakon yang sedang meningkat di belakangnya. Dia jatuh cinta kerap, dan sering kepada beberapa lelaki sekaligus. Pada satu masa, dia bertunang dengan pengarah Hollywood teragung Victor Fleming; kemudian dia jatuh cinta dalam dengan lelaki yang pemalu, berotot dan eterewi cantik bernama Gary Cooper – sebab, yah, siapa yang tidak akan? Kehidupan peribadinya menjadi hiburan gosip bagi orang ramai. Terdapat skandal – kebanyakannya bukan salahnya, tetapi akibat ketamakan orang lain – yang memakan beberapa kekayaan kecilnya untuk membersihkan. Dia membintangi 46 filem senyap dan 11 filem bersuara sebelum secara rasmi meninggalkan industri, pada tahun 1931, selepas mengalami kejatuhan mental.

Itu mungkin lebih banyak daripada apa yang penggemar Taylor Swift inginkan mengenai Clara Bow. Atau, memandangkan kehebatan bakat menyilaukan Bow, mungkin itu tidak cukup. Untuk maklumat lanjut, semaki biografi David Stenn yang luar biasa dan sangat simpatik tentang Clara Bow yang berjudul Clara Bow: Runnin’ Wild. Dan walaupun kebanyakan filem Bow hilang, anda masih boleh menonton pelbagai filemnya di YouTube, termasuk yang memberi Bow gelaran “It Girl”, filem 1927 It, di mana dia memegang watak pekerja kedai yang ingin berkahwin dengan bos kaya.

Apa pun hubungan Taylor Swift dengan filem-filem Clara Bow, nampaknya dia telah melihat banyak potret bintang Hollywood itu. Penggemar Swift, menurut sumber, telah menemui potret Swift yang dirakam dalam gaya yang serupa dengan Bow; dia digambarkan duduk dalam kedudukan serupa, bahkan dalam beberapa kes memakai jubah, syal bulu atau topi camisole serupa. Dan pakaian yang dipakai Swift ke Anugerah Grammy – gaun satin putih tanpa lengan berhias mutiara dan jam gaya Art Deco yang dijadikan kalung – begitu hampir dengan yang dipakai Bow dalam gambar promosi sehingga tidak mungkin bukan merujuk secara terus.

Tetapi walaupun Swift mungkin tidak mengetahui semua butiran tentang kehidupan sedih dan menyala Bow, dia pasti memahami bagaimana seseorang boleh datang dari tiada dan tiba-tiba menjadi segalanya. Baris penutup “Clara Bow” memberitahu kita hal itu: “You look like Taylor Swift in this light, we’re loving it/ You’ve got edge she never did/ The future’s bright, dazzling.” Swift memandang ke dalam bola kristal kemasyhuran, menggunakan apa yang diketahuinya untuk menulis kopian pemasaran untuk bintang masa depan secara terlebih dahulu. Tetapi terlebih dahulu, dia melihat ke belakang dan melihat Clara Bow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.