Church Shooting Texas

(SeaPRwire) –   HOUSTON — Motif seorang wanita menembak masih tidak jelas pada hari Isnin, sehari selepas kejadian menembak itu menyebabkan penganut agama bergegas mencari keselamatan di antara perkhidmatan sibuk.

Polis berkata dua pegawai polis luar tugas yang bekerja sebagai keselamatan di gereja Osteen, salah satu megagereja terbesar di AS, telah menembak dan membunuh suspek. Dua orang lagi juga tercedera ditembak, termasuk kanak-kanak lelaki berusia 5 tahun yang memasuki gereja bersama penembak dan dihantar ke hospital dalam keadaan kritikal.

Osteen berkata keganasan itu mungkin lebih teruk jika penembakan berlaku semasa perkhidmatan awal dan lebih besar pada hari Ahad pagi.

Berikut adalah yang perlu diketahui tentang penembakan itu:

BAGAIMANA PENEMBAKAN ITU BERLAKU?

Bunyi tembakan di dalam gereja besar itu, yang dahulunya merupakan rumah NBA Houston Rockets, mengejutkan penganut agama sedikit sebelum pukul 2 petang Ahad, ketika kebanyakan orang sedang bersiap untuk menonton Super Bowl lewat petang.

Ketua Polis Houston Troy Finner tidak mengenal pasti suspek dalam sidang media Ahad sambil berdiri berhampiran Osteen. Beliau menggambarkan penembak sebagai wanita dalam usia awal hingga pertengahan 30-an, menyatakan wanita itu memasuki gereja memakai jaket dan beg punggung sambil membawa senapang panjang, walaupun beliau tidak menyatakan senjata tepat.

Finner berkata wanita itu memasuki gereja bersama kanak-kanak lelaki muda tetapi tidak menjelaskan hubungan mereka. Wanita itu memulakan tembakan dan ditempatkan oleh dua pegawai polis luar tugas, seorang pegawai polis Houston dan ejen Suruhanjaya Minuman Berkohol Texas, yang membalas tembakan. Finner berkata wanita itu memberitahu pegawai selepas ditembak bahawa terdapat bom tetapi pencarian mendapati tiada bahan letupan.

Beliau dan pihak berkuasa lain di tapak kejadian memuji pegawai kerana menumpaskan penembak.

“Dia mempunyai senjata panjang, dan ia mungkin lebih teruk,” kata Finner. “Tetapi mereka bangun dan melakukan tugas mereka.”

SIAPA MANGSA-MANGSA?

Pihak berkuasa tidak mengeluarkan identiti mana-mana pihak yang terlibat dalam penembakan.

Motif bagaimana kanak-kanak lelaki muda itu terkena tembakan masih tidak jelas. Apabila ditanya sama ada kanak-kanak itu ditembak oleh salah seorang pegawai luar tugas yang membalas tembakan ke atas suspek, Finner berkata beliau tidak mahu menduga tetapi menambah: “Wanita itu, suspek itu, meletakkan kanak-kanak itu dalam bahaya. Saya akan meletakkan salah itu ke atas dia.”

Pihak berkuasa menggambarkan mangsa lain sebagai lelaki dalam usia 50-an yang cedera di pinggulnya.

BAGAIMANA REAKSI PENGANUT AGAMANYA DI DALAM?

Alan Guity, keluarganya berasal dari Honduras, menjadi ahli gereja itu sejak 1998. Beliau berkata mendengar bunyi tembakan ketika berehat di dalam dewan ibadat gereja semasa ibunya bekerja sebagai pembantu.

“Boom, boom, boom, boom. Dan saya jerit, ‘Ibu’,” katanya.

Guity, 35, berkata beliau berlari ke ibunya dan mereka berdua rebah di lantai ketika tembakan berterusan. Guity berkata beliau dan ibunya berdoa dan kekal di lantai selama kira-kira lima minit sehingga seseorang memberitahu mereka untuk meninggalkan bangunan itu. Ketika dibawa keluar, Guity dapat melihat orang ketakutan dan menangis sambil mencari ahli keluarga mereka.

Guity berkata beliau dan ibunya cuba menenangkan orang ramai dengan beribadat dan menyanyi dalam bahasa Sepanyol, “Bergerak dalam saya, bergerak dalam saya. Sentuh fikiran dan hati saya. Bergerak dalam saya Roh Kudus.”

SIAPA JOEL OSTEEN?

Osteen, 60 tahun, mengambil alih Gereja Lakewood selepas John Osteen, bapanya dan pengasas gereja, meninggal dunia pada 1999. Gereja itu berkembang dengan pesat di bawah Joel Osteen dan biasanya dihadiri oleh 45,000 orang setiap minggu, menjadikannya megagereja ketiga terbesar di AS, mengikut Institut Hartford untuk Agama.

Osteen merupakan pemimpin apa yang dikenali sebagai Injil kemakmuran, kepercayaan bahawa Tuhan mahu pengikut-Nya kaya dan sihat. Beliau merupakan penulis beberapa buku terlaris, termasuk “Your Best Life Now: 7 Steps to Living at Your Full Potential.”

Perkhidmatannya disiarkan ke lebih 100 negara dan pembinaan semula dewan sukan gerejanya menelan belanja hampir AS$100 juta.

Selepas banjir Hurricane Harvey melanda Houston pada 2017, Osteen menuduh selepas kritikan media sosial menghentam paderi televangelis itu kerana tidak menawarkan untuk menginapkan mangsa-mangsa banjir di gerejanya.

___

Pensyarah Associated Press Paul J. Weber di Texas menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.