APTOPIX Israel Palestinians

(SeaPRwire) –   RAFAH, Gaza Strip — Pasukan Israel menyelamatkan dua tebusan awal Isnin, menyerbu sebuah apartmen yang sangat dijaga di dan mengeluarkan tebusan di bawah tembakan dalam serbuan dramatik yang merupakan kejayaan kecil tetapi bermakna simbolik bagi Israel. Operasi itu membunuh sekurang-kurangnya 67 orang Palestin, termasuk wanita dan kanak-kanak, menurut pegawai kesihatan Palestin di wilayah tertekan itu.

Untuk membantu pasukan penyelamat, serangan udara berat melanda kawasan berhampiran apartmen di Jalur Gaza di mana 1.4 juta orang Palestin telah melarikan diri untuk melarikan diri dari pertempuran di tempat lain dalam perang Israel-Hamas.

Serbuan itu diraikan di Israel sebagai kemenangan dalam pertempuran lambat untuk membebaskan tebusan, dengan lebih 100 tebusan masih ditahan oleh Hamas dan militan Gaza yang lain, dan secara ringkas mengangkat semangat negara yang masih bergolak akibat serbuan lintas sempadan Hamas tahun lepas.

Tetapi di Gaza, di mana orang awam telah memikul beban mengerikan sejak perang meletus pada 7 Oktober, operasi itu melepaskan lagi tragedi masa perang, dengan banyak orang Palestin terbunuh atau cedera.

Lebih 12,300 kanak-kanak Palestin — kanak-kanak dan remaja muda — telah terbunuh dalam peperangan Israel menentang Hamas, Kementerian Kesihatan di Gaza yang dikendalikan Hamas mengatakan Isnin. Ini bermakna kanak-kanak membentuk kira-kira 47% daripada jumlah keseluruhan 28,176 orang Palestin terbunuh sehingga kini. Kira-kira 8,400 wanita juga tergolong dalam jumlah yang terbunuh.

Kementerian itu, yang tidak membezakan antara pejuang dan orang awam, memberikan pecahan kanak-kanak dan wanita atas permintaan Agensi Berita Associated Press. Israel mendakwa telah membunuh beribu-ribu pejuang Hamas.

Nasib tebusan telah secara dalam mengguncangkan orang Israel dan kerajaan telah menjadikan pembebasan puluhan tebusan yang tinggal sebagai matlamat utama perangnya, bersama-sama dengan memusnahkan keupayaan tentera dan kerajaan Hamas. Tetapi sebagai , kini memasuki bulan kelima, kebebasan mereka kekal sukar dicapai dan berlaku mengenai pendekatan terbaik untuk mengakhiri penderitaan mereka.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menekankan tekanan tentera berterusan akan membawa kepada kebebasan mereka — kedudukan yang diulanginya pada Isnin — walaupun pegawai kanan lain menentang ini, dengan berkata persetujuan adalah satu-satunya cara untuk menjamin pembebasan mereka.

Israel telah menggambarkan Rafah sebagai kubu Hamas yang terakhir tinggal di Gaza dan memberikan isyarat bahawa serangan daratnya mungkin segera menyasarkan bandar yang padat penduduk itu. Pada Ahad, Rumah Putih berkata Presiden Joe Biden telah memperingatkan Netanyahu bahawa Israel tidak boleh melancarkan operasi tentera terhadap Hamas di Rafah tanpa rancangan “boleh dipercayai dan boleh dilaksanakan” untuk melindungi orang awam.

Tentera darat mengenal pasti tebusan yang diselamatkan sebagai Fernando Simon Marman, 60, dan Louis Har, 70, diculik oleh militan Hamas dari Kibbutz Nir Yitzhak dalam serbuan lintas sempadan pada 7 Oktober yang memicu perang. Pejabat Netanyahu berkata mereka juga memegang kerakyatan Argentina.

Mereka tergolong dalam kira-kira 250 orang yang ditawan semasa , apabila dianggarkan 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, terbunuh, mengikut pihak berkuasa Israel. Selain ribuan terbunuh, serangan udara dan darat pembalasan Israel telah mengusir lebih 80% penduduk dan memulakan krisis kemanusiaan besar-besaran.

Lebih 100 tebusan dibebaskan semasa gencatan senjata selama seminggu pada November. Israel mengatakan kira-kira 100 tebusan masih ditahan dalam tawanan Hamas, dan Hamas juga menahan mayat kira-kira 30 orang lain yang dibunuh pada 7 Oktober atau mati dalam tawanan. Tiga tebusan dibebaskan selepas melarikan diri daripada penculik mereka pada Disember.

“Hanya sambungan tekanan tentera, sehingga kemenangan penuh, akan membawa kepada pembebasan semua tebusan kami,” kata Netanyahu dalam kenyataan.

Serbuan dramatik

Jurucakap tentera Israel Laksamana Muda Daniel Hagari berkata pasukan khas memecah masuk ke sebuah apartmen di tingkat kedua di Rafah di bawah tembakan pada 1.49 pagi Isnin, diikuti satu minit kemudian oleh serangan udara kawasan sekeliling. Beliau berkata tebusan sedang dijaga oleh militan Hamas bersenjata dan ahli pasukan penyelamat menaungi tebusan dengan tubuh mereka ketika pertempuran berat meletus di beberapa tempat sekali gus dengan pejuang Hamas.

Tebusan dibawa ke “kawasan selamat”, diberi pemeriksaan perubatan ringkas dan diangkut udara ke Pusat Perubatan Sheba di pusat Israel. Keadaan perubatan mereka dilaporkan baik. Mereka hanya tebusan kedua dan ketiga ; seorang askar wanita diselamatkan pada November.

Penyelamatan, yang Hagari kata berdasarkan maklumat tepat dan dirancang untuk sementara waktu, merupakan peningkatan semangat bagi orang Israel tetapi langkah kecil untuk memenangi pembebasan tebusan yang tinggal, yang dipercayai tersebar dan disembunyikan dalam terowong, kemungkinan dalam keadaan yang buruk.

Har dan Marman diculik dari rumah di selatan Israel bersama tiga sanak saudara lain yang dibebaskan dalam persetujuan akhir November. Tiada ahli keluarga lain mereka yang tinggal di Gaza, media Israel melaporkan.

Menantu Har, Idan Begerano, yang melihat tebusan yang dibebaskan di hospital, berkata dua lelaki itu kurus dan pucat, tetapi berkomunikasi dengan baik dan sedar akan sekeliling mereka. Begerano berkata Har memberitahunya serta merta apabila melihatnya: “Anda ada ulang tahun hari ini, mazal tov.”DOZENS KILLED IN STRIKES

Serangan udara yang menyokong pasukan Israel menyerang Rafah yang padat penduduk tengah malam dan berpuluh-puluh letupan boleh didengar sekitar pukul 2 pagi. Ashraf al-Qidra, jurucakap untuk Kementerian Kesihatan di Gaza yang dikendalikan Hamas, berkata sekurang-kurangnya 67 orang terbunuh dalam serangan.

Al-Qidra berkata penyelamat masih mencari bangkai; seorang wartawan Associated Press mengira sekurang-kurangnya 50 mayat di Hospital Abu Youssef al-Najjar di Rafah.

Liputan video yang beredar di media sosial dari hospital Kuwaiti Rafah menunjukkan kanak-kanak mati atau cedera. Liputan itu tidak dapat segera disahkan tetapi konsisten dengan laporan Associated Press.

Mangsa cedera dilihat berbaring di lantai hospital ketika perubatan cuba merawat mereka. Seorang mangsa cedera berada di atas tanah dengan dua kanak-kanak berdarah berbaring di sebelahnya. “Selamatkan gadis itu,” dia jerit.

Seorang lelaki muda juga dilihat membawa mayat bayi yang dia katakan terbunuh dalam serangan. Dia berkata gadis itu, anak jiran, dilahirkan dan dibunuh semasa perang.

“Biarkan Netanyahu datang dan lihat: adakah ini (bayi) bank sasarannya?” katanya. “Untuk apa dia disalahkan?”CONCERNS ABOUT RAFAH

Netanyahu telah berkata menghantar tentera darat ke Rafah adalah penting untuk memenuhi matlamat perang Israel. Biden telah mendesak Israel untuk menggunakan kehati-hatian yang luar biasa sebelum bergerak masuk. Lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza kini berkumpul di Rafah, di mana ratusan ribu orang hidup dalam kem berkemah yang melampau dan penempatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang berkepadatan tinggi.

Biden membuat kenyataan itu dalam panggilan telefon dengan Netanyahu malam Ahad, menurut pegawai kanan pentadbiran Amerika Syarikat. Dan selepas berminggu-minggu diplomasi, “rangka kerja” kini “hampir” ada untuk persetujuan yang boleh melihat pembebasan tebusan Hamas yang tinggal dalam pertukaran tahanan Palestin dan penghentian pertempuran.

Pegawai itu, yang bercakap dengan syarat anonim untuk membincangkan rundingan, mengakui bahawa “jurang masih wujud”, tetapi enggan memberikan butiran. Pegawai itu berkata tekanan tentera terhadap Hamas di bandar Khan Younis minggu ini membantu mendekatkan kumpulan itu menerima persetujuan.

Pejabat Perdana Menteri menolak memberikan komen mengenai panggilan telefon itu. Stesen televisyen Al-Aqsa Hamas sebelum ini mengutip sumber tidak dinamakan Hamas mengatakan sebarang serbuan ke Rafah akan “meletupkan” persetujuan.

Biden dan Netanyahu bercakap selepas dua pegawai Mesir dan seorang diplomat Barat berkata Mesir mengugut untuk menggantung perjanjian damai dengannya jika tentera dihantar ke Rafah. Perjanjian damai Camp David telah menjadi batu asas kestabilan serantau selama lebih 40 tahun. Mesir bimbang gelombang besar pelarian Palestin.

___

Federman melaporkan dari Baitulmaqdis dan Magdy melaporkan dari Kaherah. Wartawan Agensi Berita Associated Press Colleen Long di Washington menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.