(SeaPRwire) –   Para penyelidik percaya mereka telah menemui mekanisme biologi baru untuk kegemukan, menunjuk ke varian jarang pada dua gen yang meningkatkan risiko membawa berat badan berlebihan secara dramatis.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal pada Khamis menunjuk kepada varian yang meningkatkan peluang menjadi gemuk sebanyak enam kali ganda. Berbeza dengan varian yang diketahui mempengaruhi kenaikan berat badan pada kanak-kanak, hanya varian ini kelihatan memainkan peranan dalam orang dewasa.

Menyusun mekanisme kegemukan boleh membantu saintis membangunkan ubat baru, atau menyesuaikan ubat sedia ada, untuk keadaan yang kini menjejaskan. Buat pertama kalinya, pesakit kini boleh mengambil ubat yang sangat berkesan untuk menanggalkan berat badan tidak diingini. Revolusi itu, diketuai oleh pembuat ubat Novo Nordisk A/S dan Eli Lilly & Co., membuka pasaran yang boleh melebihi AS$100 bilion secara global menjelang 2030.

Menggunakan data daripada lebih 500,000 orang, saintis dari Medical Research Council di Universiti Cambridge mendapati varian dalam dua gen dipanggil BSN dan APBA1 yang meningkatkan risiko kegemukan pada orang dewasa.

Varian dalam BSN, juga dikenali sebagai Bassoon, dikaitkan dengan risiko kenaikan diabetes dan penyakit hati lemak. Varian Bassoon memberi kesan kira-kira 1 daripada 6,500 orang dewasa, para penyelidik berkata.

Hipotesisnya ialah apabila orang yang mempunyai gen varian ini menjadi lebih tua, neuron di otak mereka mula terurai, menghapuskan “beberapa litar kunci di dalam otak mengawal pengambilan makanan dan oleh itu anda akan mendapat kegemukan,” kata Giles Yeo, salah seorang penulis kajian itu dan profesor di Unit Penyakit Metabolik MRC.

Varian Bassoon mungkin pada suatu hari nanti membantu pembuat ubat membangunkan ubat pencegahan, menurut Yeo. Persoalannya akan menjadi, “bolehkah kita sebenarnya melambatkan proses itu, mencegah proses daripada berlaku untuk memulakan dengan, supaya kita mencegah lebih ramai orang daripada berakhir dengan kegemukan, terutamanya pada usia dewasa.”

Para penyelidik menggunakan pangkalan data UK Biobank dan bekerjasama dengan AstraZeneca Plc untuk menyemak bahawa penemuan mereka terpakai di luar orang keturunan Eropah, menggunakan data dari Pakistan dan Mexico.

Astra adalah antara pembuat ubat terbaru yang menyertai perlumbaan kegemukan, selepas mengunci perjanjian tahun lalu untuk membeli ubat ujian dalam peringkat awal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.