(SeaPRwire) –   Amaran: Tulisan ini mengandungi maklumat mengenai akhir cerita untuk siri Netflix Crooks.

Apabila penyeludup selamat Charly (Frederick Lau) terpaksa mengambil bahagian dalam satu rompakan yang berakhir dengan buruk, kehidupan baru yang aman yang dibinanya di Berlin bersama isterinya Samira (Svenja Jung) dan anak tiri isterinya Jonas (Jonathan Tittel) terancam oleh beberapa ketua jenayah Eropah yang paling terkenal. Siri Crooks arahan Marvin Kren, kini disiarkan di Netflix, mengikuti perjalanan Charly dan rakan sejawatnya yang kemudiannya menjadi kawan Joseph (Christoph Krutzler), anak haram kepada ketua jenayah Vienna, ketika mereka bergegas merentas benua untuk menyelamatkan keluarga Charly.

Siri delapan episod ini mencapai klimaks di Marseille, di mana motivasi watak-watak yang tinggal bertemu – rancangan Charly dan Joseph untuk menyelamatkan Samira dan Jonas daripada cengkaman ketua mafia Corsica Griselda (Virginie Peignien), usaha ketua kumpulan Berlin Hassan (Erdal Yildiz) untuk membalas dendam terhadap Charly atas kematian adiknya, dan niat detektif bersara Nina (Maya Unger) untuk menuntut syiling yang dipercayainya akan membawa dia bertemu dengan bos dunia gelap Rusia yang membunuh bapanya.

Dengan nyawa orang yang disayanginya terancam, Charly bersetuju untuk mencuba satu rompakan terakhir untuk membantu Griselda mencuri semula seton kokain yang dirampas oleh kastam daripada kapal tangki yang Rami (Kida Khodr Ramadan) beri maklumat yang salah. Tetapi apabila Charly membuat cadangan kepadanya, dia sebenarnya mempunyai hasrat yang sangat berbeza.

Bagaimana tamatnya Crooks?

Pada pagi selepas Charly berjaya menghubungi Joseph – yang telah membuat perjanjian dengan Nina bahawa dia akan berikan syiling itu sekiranya dia membantu melepaskan keluarga Charly – melalui telefon bimbit yang dirampas Samira daripada mayat Rami, dia terpaksa meninggalkan Samira dan Jonas di kompleks Griselda sementara dia menjalankan tugasnya. Untunglah, rancangannya yang rahsia sudah dimulakan lebih awal.

Apabila Griselda cuba mengunci Samira dan Jonas dalam bilik mereka, Samira berjaya merayu dengan dia untuk membenarkan Jonas menghabiskan hari yang mungkin menjadi hari terakhirnya di luar bermain bola sepak. Dalam adegan flashback kepada panggilan Charly dan Joseph, kita dapat tahu Charly memberitahu Joseph lokasi di mana Charly dan Serge akan memasuki paip pembetung untuk memasang paip pembetung yang akan membantu mereka menyekat kokain apabila Charly membilasnya ke dalam tandas balai polis. Sementara Charly dan Serge berada di dalam paip pembetung, Joseph menyelinap masuk dan membuat cetakan kunci Serge yang kemudiannya dia gunakan untuk membuat salinan kunci. Sementara itu, Nina telah menubuhkan pangkalan hanya di luar pagar kompleks di mana Jonas bermain bola sepak.

Apabila Joseph tiba dengan kunci salinan, dia dan Nina menjahit kunci itu ke dalam panel bola sepak baru dan menghantar mesej teks kepada Samira bahawa mereka bersedia melalui telefon Rami. Samira memberi isyarat kepada Jonas, dia menendang bola ke dalam hutan, dan mereka berjaya membuat pertukaran.

Malam itu, Charly memberitahu Serge bahawa dia perlu bersedia untuk menghidupkan pam pembetung di dalam paip pembetung sebaik saja Charly membilas beg kokain pertama. Rakan Griselda yang lain, Jean-Luc, memotong bekalan elektrik balai polis untuk menyelinapkan pengawal dan Charly berjaya melarikan diri ke pagar. Dia nampak Joseph menunggu di tempat yang dirancang, menghubungi Serge bahawa sudah tiba masanya untuk meninggalkan paip pembetung, dan kemudian melarikan diri ke kereta Joseph berbanding memecah masuk balai polis.

Ketika Charly dan Joseph bergegas untuk kembali ke kompleks, Samira cuba menggunakan kunci salinan untuk keluar dari bilik mereka. Ia kelihatan seolah-olah semuanya akan gagal apabila kunci itu tidak dapat dipusingkan, tetapi Jonas berjaya menyelamatkan hari dengan mengingati apa yang diajarkan Charly tentang memolis kunci. Pergaduhan meletus apabila Samira dan Jonas melarikan diri ke pagar kompleks manakala Charly dan Joseph menyusup masuk untuk membantu mereka. Tetapi apabila Joseph tertembak, kumpulan itu terpaksa meninggalkan Charly di belakang ketika mereka melarikan diri dalam kereta Nina.

Dengan kedua-dua Charly dan Hassan kini ditawan, Griselda memutuskan untuk menyuruh kedua-dua mereka berlawan sehingga mati dalam perlawanan tangan kosong. Pada mulanya, Hassan kelihatan berniat membunuh Charly untuk membalas dendamnya. Tetapi Charly akhirnya berjaya meyakinkan dia bahawa kematian adiknya bukan salah Charly dan walaupun dia membunuh Charly, Griselda tidak akan membiarkannya hidup. Kemudian kedua-dua mereka melompat ke tepi kompleks untuk hidup atau mati bersama ketika mereka terjatuh ke dalam laut di bawah.

Kemudian cerita diselang masa dan terungkap bahawa Charly telah pulang ke Berlin bersama Samira dan Jonas dan dia dan Hassan kelihatan cukup mesra untuk hadir di perlawanan bola sepak kanak-kanak yang sama. Manakala bagi Joseph dan Nina, mereka telah pergi ke Tbilisi untuk teruskan perkongsian mereka apabila Nina teruskan rancangannya menggunakan syiling sebagai umpan untuk membalas dendam atas kematian bapanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.