1 4 Volocopter Dazzles with First Flight in New York City

(SeaPRwire) –   BRUCHSAL, Jerman, Nov. 14, 2023 Volocopter, pelopor mobiliti udara bandar (UAM), menyelesaikan ujian terbang pertama di Downtown Manhattan Heliport (DMH) di Bandar Raya New York (NYC) dengan Volocopter 2X yang membawa anak kapal. Dihoskan oleh Datuk Bandar Bandar Raya New York, Eric Adams, dan New York City Economic Development Corporation (NYCEDC), Volocopter 2X menyertai acara awam terbesar dan pertama di dunia mempamerkan beberapa kenderaan lepas landas dan pendaratan menegak elektrik (eVTOL) di sebuah bandar. Volocopter kini berjaya dan selamat melaksanakan penerbangan di hati dua pusat bandar sibuk di dunia, NYC dan Singapura. Kejayaan penerbangan ini mengesahkan kemahiran syarikat membawa UAM yang selamat, senyap dan mampan ke bandar-bandar megacity di seluruh dunia.

Volocopter 2X terbang membawa anak kapal di atas Downton Manhatten menyelesaikan penerbangan eVTOL pertama di Downtown Manhattan

Dengan latar belakang ikonik Lower Manhattan dan Jambatan Brooklyn, taksi udara elektrik Volocopter 2X terbang dengan lembut dan senyap. Rekabentuk multicopter Volocopter sangat sesuai untuk misi bandar, menghasilkan sifar pelepasan ketika terbang dan sedikit pencemaran bunyi di pusat bandar sibuk seperti NYC.

Sebagai sebahagian daripada pameran awam, Bandar Raya New York mengemukakan visi baharu untuk masa depan Downtown Manhattan Heliport, berusaha mengurangkan pelepasan, pencemaran bunyi dan meningkatkan kualiti hidup penduduk. Ia bertujuan mengubahsuai heliport seperti DMH untuk menampung kenderaan eVTOL bagi mempelbagaikan pilihan mobiliti bandar untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas, tetapi masih memenuhi keperluan pengangkutan salah satu bandar sibuk di dunia.

“Pentadbiran Adams telah menjadi pemimpin dalam memacu inovasi teknologi dan pertumbuhan ekonomi seraya meningkatkan kualiti hidup,” kata New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) President & CEO Andrew Kimball. “EDC mengemukakan strategi baharu untuk Downtown Manhattan Heliport yang memantapkan kepimpinan industri dalam penggunaan eVTOLS – alternatif helikopter yang lebih senyap dan hijau – seraya memudahkan pengangkutan kargo laut dengan penghantaran e-bike terakhir yang mengurangkan trak di jalan raya.”

“Penerbangan di Bandar Raya New York sentiasa terlintas dalam fikiran kami ketika merekabentuk eVTOL yang boleh terbang dengan selamat dan senyap di langit sibuknya,” kata Christian Bauer, Pengurus Besar Volocopter. “Penerbangan kami di NYC membuktikan bahawa kami mempunyai segala keperluan untuk membangunkan teknologi ini di bandar ini. Acara ini memberikan peluang cemerlang untuk mempamerkan bagaimana taksi udara boleh meningkatkan kualiti hidup di bandar yang tidak pernah tidur. Kami yakin ini akan membuka pintu kepada operasi taksi udara komersial di lebih banyak bandar di AS, dan kami berharap terbang lagi di Big Apple segera”.

Pada 2018, Volocopter melakukan penerbangan sulungnya di AS di Las Vegas. Sejak itu, ia telah terbang di Oshkosh, kawasan Dallas-Fort Worth, Tampa, dan kini di NYC. Volocopter menjangkakan akan menerima sijil akhir bagi kenderaan udara eVTOL komersialnya, VoloCity, daripada Agensi Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah (EASA) pada 2024. Syarikat ini juga sedang melalui proses pengesahan serentak dengan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA), yang diajukan pada 2020, dan telah bekerjasama dengan kedua-dua pihak berkuasa untuk merealisasikan mobiliti udara bandar.

Tentang Volocopter

Volocopter sedang membangunkan perniagaan mobiliti udara bandar mampan dan boleh skala untuk menyediakan perkhidmatan taksi udara mampu milik untuk barang dan orang ke bandar-bandar megacity di seluruh dunia. Volocopter memimpin dan bekerjasama dengan rakan kongsi dalam infrastruktur, operasi dan pengurusan lalu lintas udara untuk membangunkan ekosistem yang diperlukan untuk “Membawa Mobiliti Udara Bandar Ke Dunia Nyata”. Syarikat ini mempunyai 500 pekerja di pejabat di Bruchsal, Munich, dan Singapura. Ia telah mengumpulkan sekitar €500 juta ekuiti daripada pelabur termasuk Mercedes-Benz Group, BlackRock, antara lain.

Gambar –

Logo –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Volocopter Logo