image1 5 Precision Medicine Helps Conquer Advanced-Stage Cancer

(SeaPRwire) –   Sebagai Amerika Utara melaporkan peningkatan dramatik kes kanker stadium lanjut, pakar mengatakan bahawa kemajuan besar dalam onkologi boleh menjadikan “masa terbaik dalam sejarah manusia untuk mendapat kanker”.

Menurut Miyo Yamashita, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Kanser Putri Margaret, dalam lima hingga 10 tahun kebelakangan ini, pemahaman kami tentang kanker telah melebihi apa yang kami pelajari dalam 50 tahun sebelumnya.

Yamashita menekankan kemajuan dalam penyelidikan molekul, penjujukan genomik, dan terapi berpersonalisasi yang melebihi kaedah konvensional seperti pembedahan, radiasi dan kemoterapi.

Bagi mangsa kanker Jenny Young, perubatan tepat telah mengubah hidupnya. Berbeza daripada rawatan berukuran semua, perubatan tepat mempertimbangkan variabiliti genetik dalam kes kanker individu.

Pada usia 41 tahun, beliau mendapati tumor berbahaya semasa lawatan dunia selepas perkahwinan. Pada mulanya menyedari gejala keletihan, kesihatan yang merosot membawa beliau mencari bantuan perubatan.

Walaupun didiagnosis kanker stadium empat, biasanya dianggap terminal, kemajuan terkini dalam rawatan kanker mengubah ramalan Young. Pilihan rawatan memanjangkan hayatnya melebihi empat hingga enam minggu yang diramalkan doktor, mencabar persepsi survivalnya sebagai mukjizat sahaja.

Jawapannya ialah ubat penyelamat nyawa bernama Osimertinib, dipasarkan di bawah jenama Tagrisso. Ubat ini berfungsi dengan melekat pada protein EGFR dalam sel kanker dan menghentikan aktivitinya, yang membantu mencegah kanker daripada berkembang.

Young telah mengambil ubat itu selama empat tahun dan walaupun ia tidak akan sembuhkan beliau, ia boleh mengawal masalah itu buat masa kini. Menyedari kesan merentasinya kanker, beliau menyatakan harapan dalam rawatan inovatif, dengan merujuk ujian klinikal.

Antara syarikat yang sedang membangunkan terapi untuk pasaran onkologi yang berkembang adalah , sebuah syarikat biofarmasi Kanada yang khusus dalam vaksin kanker dan teknologi penghantaran ubat. Syarikat ini bekerjasama dengan makmal akademik Dr. Moutih Rafei, pakar terkenal global dalam imuno-onkologi, untuk memacu pembangunan vaksin generasi seterusnya dan produk Antibody-Drug Conjugate (ADC).

Di teras platform Defence Therapeutics ialah teknologi ACCUM®nya, yang membolehkan penghantaran tepat antigen vaksin ke sel sasaran, meningkatkan keberkesanan dan kekuatan rawatan terhadap penyakit teruk seperti kanker dan penyakit berjangkit. Teknologi inovatif ini telah menunjukkan keupayaan untuk menghantar rawatan pada kadar sepuluh kali lebih pantas daripada penyelesaian yang diluluskan, menandakan peningkatan penting dalam bidang ini.

Defence Therapeutics Menyampaikan IND kepada FDA untuk Ubat Anti Kanker

Pada 14 November, mencapai tonggak penting dengan penyampaian berjaya permohonan Ubat Baru Untuk Siasatan (IND) kepada Agensi Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) untuk molekul anticancer suntikannya AccuTOX® untuk rawatan tumor pepejal.

AccuTOX®, berkembang daripada molekul asal Accum®, melawan kanker dengan mengganggu proses sel, menghalang pembaikan DNA dalam sel kanker, dan merangsang kematian sel yang mengaktifkan sistem kekebalan. Dalam kajian diketuai oleh Dr. Moutih Rafei, AccuTOX® mengurangkan pertumbuhan tumor secara signifikan dalam haiwan, mencapai kadar survival 70-100% dalam kes limfoma, melanoma, dan kanker payudara.

Permohonan IND untuk Defence Therapeutics‘ AccuTOX® termasuk data komprehensif tentang kesannya secara farmakologi, keselamatan dalam model kanker makmal dan haiwan, dan butiran tentang pengeluarannya untuk ujian klinikal manusia. Permohonan ini bertujuan untuk menunjukkan kepada FDA keselamatan AccuTOX® untuk pentadbiran manusia awal.

Dengan kelulusan FDA, Defence Therapeutics boleh memulakan ujian klinikal Fasa I awal pada suku pertama atau kedua 2024.

atau untuk maklumat lanjut mengenai Defence Therapeutics Inc. (CSE:DTC) (OTC:DTCFF).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)