2355 1 Defence's Successful Submission of an Investigational New Drug (IND) Application for AccuTOX(R) as an Injectable Anticancer Treatment for Solid Tumors

(SeaPRwire) –   Vancouver, British Columbia–(November 14, 2023) – (CSE:DTC) (OTC Pink:DTCFF) (FSE:DTC) (“Defence” atau “Syarikat”) salah satu syarikat bioteknologi Kanada yang terkemuka yang bekerja dalam bidang imunologi-onkologi dengan sukacitanya mengumumkan bahawa ia telah berjaya mengemukakan pada 9 November 2023 satu permohonan Ubat Baru Siasatan (IND) kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) untuk ACCUM-002TM Dimer CDCA-SV40 yang biasa dinamakan “AccuTOX®”, sejenis molekul anti-kanser suntikan, untuk rawatan tumor kanser pepejal.

AccuTOX® adalah turunan molekul asal Accum®, yang telah dilaporkan menyerang kanser dari pelbagai sudut. AccuTOX® mengganggu membran endosom menyebabkan gangguan mekanisme pengangkutan sel dalam. AccuTOX® juga memicu kesan genotoksik, menghalang mekanisme pembaikan DNA yang biasanya digunakan oleh sel kanser untuk membaiki genom yang rosak dan mengaktifkan kematian sel immunogenik yang mampu menghidupkan semula sistem imun. Ketika diuji terdahulu dalam model haiwan praklinikal di bawah penyeliaan Dr. Moutih Rafei, AccuTOX® mengganggu pertumbuhan tumor yang menyebabkan “70-100% kelangsungan hidup” haiwan dengan limfoma sel T pepejal, melanoma atau kanser payudara.

Permohonan IND itu termasuk data, laporan dan ringkasan gambaran kajian banyak untuk menilai farmakologi, farmakokinetik dan toksikologi AccuTOX® kedua-dua secara in vitro dan in vivo, termasuk model kanser. Selain itu, permohonan itu menjelaskan pengeluaran bahan ubat dan produk ubat yang akan digunakan dalam ujian klinikal manusia. Tujuan utama IND adalah berkongsi dengan FDA data praklinikal yang menyokong profil keselamatan yang diterima apabila AccuTOX® akan diberikan buat pertama kali kepada manusia. FDA akan mengkaji permohonan dan menentukan kebolehterimaan data sebelum Defence memulakan ujian klinikal Fasa I, yang mungkin seawal Q1-Q2 2024.

“Kami gembira dan bersemangat kerana Defence telah mencapai pengemukaan berjaya bagi IND pertamanya, yang mewakili satu tonggak penting untuk membawa AccuTOX® ke klinik. Kami tidak sabar untuk bekerjasama dengan pakar klinik di City of Hope untuk mengkaji calon penting dan baharu ini bagi rawatan melanoma dan mungkin tumor pepejal lain,” kata Sébastien Plouffe, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Defence Therapeutics. “Dengan kesukaran berterusan yang dihadapi di klinik onkologi, kami percaya bahawa penggunaan terapeutik AccuTOX® memberikan satu pendekatan baharu dan berkuasa untuk melawan kanser,” tambahnya.

Objektif utama ujian klinikal Fasa I yang akan datang ini, apabila diluluskan, adalah untuk mengenal pasti julat dos terapeutik terbaik yang akan membolehkan pakar klinik untuk menggabungkan rawatan AccuTOX® bersama-sama dengan Opdulag®, satu produk BMS yang mengandungi kedua-dua anti-LAG3 dan anti-PD-1. Beberapa parameter sekunder termasuk keberkesanan terapeutik juga akan dipantau pada pesakit yang dirawat dalam persiapan untuk ujian Fasa IIa pada keranjang tumor.

Menurut Precedence Research, saiz pasaran terapi kanser global dijangka bernilai sekitar AS$ 393.61 bilion menjelang 2032 daripada AS$ 164 bilion pada 2022, berkembang pada CAGR 9.20% semasa tempoh ramalan 2023 hingga 2032.

Cannot view this image? Visit: https://www.malaysianbuzz.com/wp-content/uploads/2023/11/937cc782-17755_2.jpg

Saiz Pasaran Terapi Kanser 2022 hingga 2032 (USD Bilion)

Untuk melihat versi dipertingkatkan grafik ini, sila lawati:

Mengenai Defence:

Defence Therapeutics ialah syarikat bioteknologi awam yang bekerja untuk merekabentuk vaksin generasi seterusnya dan produk ADC menggunakan platform teknologinya. Teras platform Defence Therapeutics ialah teknologi ACCUM®, yang membolehkan penghantaran tepat antigen vaksin atau ADC dalam bentuk asal mereka ke sel sasaran. Oleh itu, keberkesanan dan kekuatan yang lebih tinggi boleh dicapai terhadap penyakit membinasakan seperti kanser dan penyakit berjangkit.

Untuk maklumat lanjut:
Sebastien Plouffe, Presiden, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah
P: (514) 947-2272

Kenyataan Berhati-hati Berkaitan Maklumat “Masa Depan”

Penerbitan ini termasuk beberapa kenyataan yang mungkin dianggap sebagai “maklumat masa depan”. Semua kenyataan dalam penerbitan ini, selain kenyataan fakta sejarah, yang membincangkan peristiwa atau perkembangan yang Syarikat mengharapkan akan berlaku, adalah pernyataan masa depan. Pernyataan masa depan adalah kenyataan yang bukan fakta sejarah dan secara umum, tetapi tidak selalu, dikenal pasti dengan kata-kata “mengharapkan”, “merancang”, “menjangka”, “percaya”, “bertujuan”, “menganggarkan”, “projek”, “berpotensi” dan ungkapan serupa, atau bahawa peristiwa atau keadaan “akan”, “mungkin”, “boleh” atau “harus” berlaku. Walaupun Syarikat percaya jangkaan yang dinyatakan dalam pernyataan masa depan sedemikian berdasarkan anggapan munasabah, pernyataan sedemikian bukanlah jaminan prestasi masa depan dan keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang dinyatakan dalam pernyataan masa depan. Faktor yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan termasuk tindakan peraturan, harga pasaran, dan kelangsungan ketersediaan modal dan pembiayaan, dan keadaan ekonomi, pasaran atau perniagaan am.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)