(SeaPRwire) –   Tentera Pertahanan Israel (IDF) mengumumkan pada Selasa bahawa ia telah melancarkan usaha “kemanusiaan” untuk memudahkan pemindahan inkubator dari sebuah hospital di Israel ke Hospital Al-Shifa di Jalur Gaza, di mana IDF mendakwa Hamas telah meletakkan ibu pejabatnya di bawah hospital tersebut.

Langkah ini diambil ketika IDF menyatakan bahawa “ia terus berkomitmen untuk mengekalkan tanggungjawab moral dan profesionalnya untuk membezakan antara orang awam dan pengganas Hamas.”

“IDF bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak pengantara yang boleh dipercayai untuk memastikan pemindahan inkubator,” katanya dalam kenyataan.

Israel menyatakan pada Selasa bahawa sasaran utamanya di utara Jalur Gaza kekal ibu pejabat Hamas yang dikatakannya terletak di bawah Hospital Al-Shifa – dakwaan yang dinafikan oleh WHO. IDF telah mengelilingi kemudahan itu, yang Associated Press kata dipenuhi dengan ratusan pesakit, kakitangan perubatan dan orang yang terpaksa berpindah tanpa bekalan elektrik untuk mengendalikan inkubator dan peralatan lain.

IDF pada Selasa membebaskan rakaman panggilan telefon yang dikatakannya antara seorang pegawai kanan dari Pentadbiran Koordinasi dan Pertalian Gaza – sebuah agensi yang menyelia aktiviti di WHO – dan pengarah hospital.

“Anda memberitahu saya hari ini bahawa anda mempunyai bahagian pediatrik, bahawa anda mempunyai kanak-kanak di sana,” kata pegawai itu dalam panggilan.

“Bayi pramatang, bahagian bayi pramatang,” berkata pengarah yang didakwa membalas.

“Kami bersedia memberikan apa-apa bantuan jika anda ingin mengevakuasi kanak-kanak dan pesakit. Kami akan memberikan inkubator dan saya akan meletakkannya di pintu hospital. Adakah ini membantu?” pegawai itu kemudiannya bertanya.

“Ya, membantu,” pengarah menjawab.

Kementerian Kesihatan Hamas yang ditadbir menyatakan 40 pesakit, termasuk tiga bayi, telah meninggal dunia sejak generator kecemasan hospital habis bahan api pada Sabtu lepas. Tentera Israel menyatakan ia meletakkan bahan api beberapa blok dari Al-Shifa, tetapi militan Hamas menghalang kakitangan mencapainya – dakwaan yang dinafikan kementerian itu, dengan mengatakan sebaliknya ia terlalu berbahaya bagi kakitangan untuk mengeluarkan diri.

Christian Lindmeier, jurucakap Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga memberitahu AP pada Selasa bahawa tawaran Israel untuk menghantar inkubator ke hospital akan sia-sia tanpa elektrik dan satu-satunya cara menyelamatkan bayi baru lahir ialah memindahkan mereka keluar dari Jalur Gaza.

Jurucakap Kementerian Kesihatan Ashraf al-Qidra berkata ia telah mencadangkan pemindahan hospital dengan penyeliaan Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah dan pemindahan pesakit ke hospital di Mesir tetapi tidak menerima sebarang tindak balas, lapor AP. Beliau berkata 120 mayat akan dikebumikan di kubur besar di dalam hospital kerana mereka tidak dapat dengan selamat mengangkut mereka ke kubur.

’ Anders Hagstrom dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )