FOMC Meeting

Minggu ini, semua mata di pasaran kewangan tertumpu kepada mesyuarat FOMC yang akan datang pada Selasa/Rabu ini. Berikutan penutupan mesyuarat pada hari Rabu, Pengerusi Federal Reserve Jerome Powell akan mengadakan sidang akhbar biasanya. Selain itu, FOMC akan mengeluarkan unjuran ekonomi makro yang dikemas kini dan plot titik untuk kadar dana persekutuan.

Sentimen pasaran pada masa ini menunjukkan bahawa hampir tiada jangkaan FOMC akan menaikkan kadar dana persekutuan semasa mesyuarat minggu ini. Julat semasa untuk kadar dana persekutuan adalah 5.25-5.50%. Dalam tempoh 1 1/2 tahun yang lalu, FOMC telah menaikkan sasaran kadar dana dengan ketara sebanyak 5.25 mata peratusan, menandakan salah satu peningkatan kadar yang paling besar sejak tempoh 1978-82 apabila Pengerusi ketika itu Paul Volcker melancarkan pertempuran tanpa belas kasihan terhadap inflasi, mendorong kadar dana ke angka dua digit.

Salah satu sebab utama mengapa Fed berkemungkinan besar akan mengekalkan status quo minggu ini adalah ancaman mogok UAW (United Auto Workers) yang menanti dan kemungkinan penutupan kerajaan AS pada 30 September. Memandangkan ketidakpastian ini, FOMC dijangka akan berhati-hati dan menahan diri daripada membuat sebarang pelarasan kadar serta-merta.

Untuk minggu ini, strategi FOMC kelihatan seperti bersabar, dengan memberi tumpuan untuk menilai data semasa bagi menentukan sama ada kenaikan kadar selanjutnya diperlukan untuk mengekang permintaan dan inflasi. Pada masa ini, pasaran menetapkan kebarangkalian 31% bahawa FOMC akan melaksanakan kenaikan kadar 25 mata asas dalam mesyuarat November, dengan kebarangkalian 13% kenaikan sedemikian berlaku pada Disember.

Walau bagaimanapun, jangkaan pasaran berbeza bermula pada 2024, dengan menjangkakan Fed akan mula mengurangkan sasaran kadar dana sebagai respons kepada kelemahan ekonomi dan penurunan inflasi yang dijangka. Menjelang akhir 2024, pasaran meramalkan pengurangan sebanyak -52 mata asas, menurunkan kadar dana ke 4.81% daripada kadar dana persekutuan berkesan semasa 5.33%. Menjelang penghujung 2025, pasaran meramalkan pemotongan yang lebih besar sebanyak -112 mata asas, menurunkan kadar dana ke 4.21%.

Peristiwa penting pada hari Rabu ini adalah pengeluaran plot titik terkini Fed, yang akan memberi gambaran mengenai pemikiran Fed tentang keperluan kenaikan kadar selanjutnya dan tempoh kadar akan kekal melebihi ambang 5%. Dalam plot titik sebelumnya yang dikeluarkan selepas mesyuarat Jun, Fed meramalkan kadar dana akan ditutup pada 2023 pada 5.6%, membayangkan satu lagi kenaikan kadar 25 mata asas menjelang akhir tahun. Seterusnya, ia meramalkan kadar dana akan menurun ke 4.6% menjelang akhir 2024 dan seterusnya menurun ke 3.4% menjelang akhir 2025. Tinjauan jangka panjang FOMC meletakkan kadar dana pada 2.5%, mencadangkan kemungkinan pengurangan sebanyak 283 mata asas daripada tahap semasa.

Walaupun jangkaan pasaran untuk plot titik minggu ini agak stabil, para pedagang akan mengalu-alukan sebarang petunjuk daripada Fed tentang pengurangan dalam unjuran kadar akhir 2023 daripada 2.6% Jun. Selain itu, tinjauan yang lebih besar untuk pemotongan kadar pada 2024 dan 2025 akan diterima dengan baik. Walau bagaimanapun, Fed berkemungkinan besar akan mengekalkan sikap berhati-hati, bertujuan untuk menghalang pasaran daripada terlalu awal menyimpulkan kitaran kenaikan kadar telah berakhir. Akibatnya, Fed dijangka akan memproyeksikan pandangan sederhana hawkish dalam komunikasi minggu ini.