2023 Asian Green and Low-Carbon Development Roundtable successfully held

SUZHOU, China, 18 Sept. 2023 — Meja Bulat Pembangunan Hijau dan Rendah Karbon Asia 2023 yang dianjurkan oleh State Power Investment Corporation Limited telah berjaya diadakan di Suzhou pada 7 September. Para pemimpin kanan dan wakil daripada pihak berkuasa tenaga, syarikat terkemuka, institusi penyelidikan, dan organisasi industri dari 9 buah negara, termasuk Bangladesh, Kazakhstan, dan China, telah mengadakan pertukaran pendapat dan perbincangan mendalam mengenai topik seperti inovasi dan aplikasi teknologi tenaga bersih, dan kerjasama tenaga bersih dan pembangunan Asia.

Francisco La Camera, Pengarah Besar Agensi Tenaga Boleh Diperbaharui Antarabangsa (IRENA), berkata bahawa IRENA akan terus bekerjasama dengan negara-negara Asia untuk menyokong dan mengoptimumkan rangka kerja transformasi tenaga bersih yang ditubuhkan dan secara aktif menyumbang kepada mempromosikan transformasi tenaga bersih.

Long Yongtu, bekas timbalan menteri Kementerian Perdagangan Luar dan Kerjasama Ekonomi dan ketua perunding bagi aksesi China ke WTO, berkata bahawa pelaburan China dalam bidang tenaga hijau sangat penting untuk merealisasikan pembangunan rendah karbon dan hijau global. Adalah diharapkan semua negara di Asia akan bekerjasama untuk mempromosikan pelaksanaan lebih banyak hasil kerjasama yang praktikal.

Chen Haibin, Naib Presiden SPIC, berkata kumpulan itu telah bekerjasama dengan Turki, Kazakhstan, Mongolia dan negara-negara lain dan telah mencapai hasil yang baik dalam kerjasama tenaga. SPIC bersedia untuk memanfaatkan sepenuhnya kelebihan dalam teknologi, industri, pengurusan, dan modal untuk menyumbang lebih kepada pembangunan dan penggunaan tenaga bersih yang cekap di Asia.

SPIC telah menganjurkan dua Meja Bulat Pembangunan Hijau dan Rendah Karbon Asia berturut-turut, bertujuan untuk menggalakkan kerjasama saling menguntungkan antara negara-negara Asia dan memajukan usaha pembangunan hijau dan rendah karbon. Forum ini menerima pendaftaran daripada lebih 400 peserta, secara kolektif memberi tumpuan kepada masa depan hijau dan rendah karbon.

Video – https://mma.prnewswire.com/media/2213231/1.mp4