Loblaw Stock

(SeaPRwire) –   . (TSE:L) telah melaporkan peningkatan keuntungan dan pendapatan untuk suku ketiga, didorong oleh peningkatan lalu lintas di kedai diskonnya. Syarikat itu sedang meluaskan jaringan kedai diskonnya untuk memenuhi permintaan pengguna menghadapi inflasi makanan yang tinggi.

Pengerusi Galen Weston menekankan kejayaan kedai Maxi dan No Frills, yang mengalami pertumbuhan dua digit dalam suku tahun ini. Loblaw telah membuka 23 kedai diskon tahun ini, termasuk lokasi baru dan kedai yang dikonversi. Rancangan untuk tahun akan datang melibatkan pengubahsuaian 30 kedai lagi dan pembukaan 40 lokasi baru di seluruh negara. Kebanyakan pertukaran akan berlaku di Quebec, dengan kira-kira 60% daripada kedai baru akan menjadi Kedai Ubat Shoppers dan yang lain terutamanya kedai runcit makanan diskon.

Penjualan jenama dalaman seperti No Name dan President’s Choice terus mengatasi jenama kebangsaan, mencerminkan keutamaan terhadap produk berharga rendah di kalangan pembeli. Weston menekankan bahawa perubahan ke arah kedai diskon tidak menunjukkan tanda-tanda melambat, dan syarikat mengandaikan trend ini akan berterusan untuk masa hadapan yang boleh diramalkan.

Syarikat induk Loblaw melaporkan keuntungan yang tersedia kepada pemegang saham biasa sebanyak $621 juta atau $1.95 setiap saham yang dilucutkan untuk tempoh 16 minggu berakhir pada 7 Oktober, berbanding $556 juta atau $1.69 setiap saham pada suku tahun yang sama tahun lalu. Hasil untuk suku tahun berjumlah $18.27 bilion, naik daripada $17.39 bilion pada suku tahun yang sama tahun lalu.

Penjualan runcit sama-kedai makanan meningkat sebanyak 4.5%, dan penjualan runcit farmasi sama-kedai meningkat sebanyak 4.6%, didorong oleh pertumbuhan penjualan sama-kedai hadapan sebanyak 1.8% dan pertumbuhan penjualan farmasi sama-kedai sebanyak 7.4%. Syarikat mencatat penurunan dalam margin kasar runcit disebabkan promosi dan peningkatan kecurian, dengan ukuran inflasi makanan dalaman syarikat lebih rendah daripada kadar inflasi makanan keseluruhan Kanada. Secara terselaras, Loblaw melaporkan keuntungan sebanyak $2.26 setiap saham yang dilucutkan, naik daripada $2.01 setiap saham pada suku tahun yang sama setahun sebelumnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)