(SeaPRwire) –   Seorang wanita berusia 75 tahun dari Colorado meninggal dunia dan dua orang lain dibawa ke hospital selepas ombak besar menyebabkan feri dua tingkat tenggelam Selasa berhampiran Pulau Blue Lagoon mengikut laporan.

“Feri kita tenggelam … jadi ini menyeronokkan,” Kelly Schissel boleh didengar berkata dalam video yang dihantar ke TikTok. “Semua orang ketakutan.”

Orang yang memakai pelampung jerit dan beberapa terjun ke dalam air apabila feri miring ke satu sisi.

Feri hampir sampai ke pulau, tetapi tidak dekat pantai, kata Schissel dalam video seterusnya. Dia berkata dia percaya kapten cuba jadi “lucu” dengan mengayun hujung feri sambil cuba masuk ke kawasan Blue Lagoon.

“Kemudian tiba-tiba kita mula dengar orang ketakutan sedikit,” katanya apabila penumpang di tingkat atas di mana dia berada mula bertanya-tanya apa yang berlaku.

Apabila dia melihat ke bawah, dia tersedar

“Salah seorang ahli krew yang berada di bawah naik ke atas dan menangis, ketakutan, benar-benar menangis, memeluk pelampung,” katanya.

Dia berkata ramai penumpang di atas feri menunggu kakitangan feri memberitahu apa yang perlu buat, tetapi mendakwa mereka tidak buat kerana terlalu sibuk ketakutan.

Penumpang lain, Sarah Plourde, berkata kepada Storyful, “Lantai bawah terendam air, dan kami terpaksa naik ke tepi dan keluar melalui tingkap. Kapten tidak akan matikan enjin, jadi kami takut berenang keluar belakang kerana pam.”

Schissel berkata ramai orang terjun ke dalam air bergelora dalam usaha ke bot penyelamat. Dia akhirnya di atas bot nelayan tempatan. Dia berkata sebaik tiba di pantai, mereka yang terlibat diberi baju, kasut dan makanan sebelum dibawa balik ke kapal yang mereka naiki sebelum lawatan yang dirancang.

Nassau Guardian hadir di tempat kejadian dan berkata mayat mangsa “diliputi dan terbaring di atas kapal yang digunakan untuk menyelamat, dan suaminya merunduk di atasnya dengan kepala ke bawah mengusapnya.”

Akhbar tempatan berbual dengan polis, yang berkata feri itu membawa lebih 100 penumpang apabila berlepas dari dermaga Jalan Bay pukul 9.30 pagi. Kapal mula banjir air kira-kira setengah jam kemudian.

Satu kenyataan dari Blue Lagoon Island yang dikongsi kepada X oleh The Caribbean Post menyatakan insiden itu berlaku kira-kira pukul 11 pagi, dan bahawa “pasukan kecemasan dari pulau segera tiba untuk memberi bantuan.” Ia menyatakan penumpang dan lima kakitangan dijumpai, dibawa ke pulau dan dua penumpang dibawa ke hospital untuk rawatan lanjut.

“Semua di atas kapal dijumpai,” kenyataan itu membaca. “Pasukan Pertahanan Kerajaan Bahamas, Blue Lagoon, dan kapal lain membantu mengangkut orang ke pantai dan kami bersyukur atas bantuan mereka.”

Kenyataan itu tidak sebut mangsa wanita yang meninggal. Blue Lagoon Island tidak segera menjawab permintaan komen daripada Digital.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )