16 3 94.1 percent of Kuwaiti Women Consider Thalassemia Screening after Learning about Health Risks

(SeaPRwire) –   94.1% wanita Kuwait yang mempertimbangkan skrin sedemikian tinggi daripada purata global 84.5%

RIYADH, Arab Saudi, Nov. 17, 2023 — Untuk memudahkan pemahaman yang lebih baik tentang talasemia, sejenis penyakit darah warisan, BGI Genomics hari ini mengeluarkan Laporan Keadaan Kesedaran Talasemia. Laporan ini menilai tahap pengetahuan dan sikap yang berkaitan dengan risiko kesihatan, skrin pembawa talasemia dan nasihat genetik untuk pembawa. Seramai 1,847 responden wanita dari enam negara dengan prevalens talasemia yang tinggi disoal selidik: Azerbaijan, China, Indonesia, Kuwait, Arab Saudi, dan Thailand.

94.1% wanita Kuwait mempertimbangkan skrin selepas mengetahui risiko kesihatan dan kos talasemia yang berkaitan yang lebih tinggi daripada purata global 84.5%. Jika kedua-dua pasangan adalah pembawa talasemia, 38.1% wanita Kuwait boleh meyakinkan pasangan mereka untuk mendapatkan nasihat genetik dan mempertimbangkan diagnosis genetik praimplantasi (PGD) yang lebih rendah daripada purata global 50.9%.

Selepas mengetahui risiko dan kos rawatan seumur hidup yang tinggi yang berkaitan dengan talasemia, bagaimanakah sikap anda dan pasangan anda berubah?

Temuan soal selidik menekankan keperluan meningkatkan kesedaran, menangani halangan, dan meningkatkan akses kepada skrin:

Kebanyakan tidak mengetahui banyak tentang talasemia: 70.5% wanita tidak mengetahui banyak tentang gejala dan risiko kesihatan yang berkaitan dengan talasemia, dengan 14.4% lagi menyatakan mereka tidak pernah mendengar tentang talasemia.

Kebolehgunaan penting: Hospital atau agensi berhampiran yang menyediakan perkhidmatan skrin (43.1%), kos perkhidmatan skrin (38.1%), dan sebelum berkahwin atau mempunyai anak (35.3%) adalah antara sebab utama yang mempengaruhi kesediaan untuk menjalani skrin talasemia.

Pembawa talasemia lebih terbuka kepada nasihat genetik: Jika kedua-dua pasangan adalah pembawa talasemia, 50.8% wanita boleh meyakinkan pasangan mereka untuk mendapatkan nasihat genetik dan mempertimbangkan PGD. Jika wanita telah mendapat maklumat tentang talasemia daripada program kesedaran kesihatan, peratusan ini meningkat kepada 59.5%.

Dr. Zhiyu Peng, Timbalan Pengurus Besar BGI Genomics, memberi nota, “Soal selidik ini menunjukkan bahawa meningkatkan kesedaran dan kebolehgunaan adalah langkah pertama penting dalam program kawalan talasemia. Program skrin dan rawatan khusus wilayah, disesuaikan untuk selari dengan sumber kesihatan dan nilai budaya tempatan, juga penting untuk mengenal pasti pesakit dan pembawa talasemia.”

Dr. Androulla Eleftheriou, Pengarah Eksekutif Persatuan Talasemia Antarabangsa, memberi komen, “Meningkatkan kesedaran adalah langkah pertama penting dalam mempromosikan perubahan tingkah laku individu dan reformasi dasar, akhirnya membawa kepada peningkatan pencegahan, kawalan, dan pengurusan talasemia. Perkhidmatan skrin – komponen utama bagi sebarang program kawalan kebangsaan yang berkesan – perlu mempertimbangkan latar belakang budaya dan sosioekonomi. Kami mengalu-alukan usaha BGI Genomics dan mengesahkan semula komitmen kami untuk terus meluaskan kesedaran talasemia secara global.”

Untuk membaca laporan penuh, sila klik di sini untuk mengakses Laporan Keadaan Kesedaran Talasemia BGI Genomics 2023.

Mengenai BGI Genomics dan ujian skrin talasemia

, berpangkalan di Shenzhen, China, adalah pembekal terkemuka bagi penyelesaian bersepadu perubatan berpresisi di dunia. Pada Julai 2017, sebagai anak syarikat Kumpulan BGI, BGI Genomics (300676.SZ) secara rasmi disenaraikan di Bursa Saham Shenzhen.

Syarikat ini telah memulakan perkhidmatan ujian genetik talasemia berdasarkan teknologi penjujukan generasi seterusnya (NGS) sejak 2013. Memperluaskan kebolehgunaan ujian genetik telah menjadi penting dalam skrin, diagnosis, dan rawatan talasemia.

Gambar –
Logo –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)