influenza virus

(SeaPRwire) –   Ketika musim sejuk berakhir, beberapa jenis virus masih terus meningkat di seluruh Amerika Syarikat, mengikut data dari , rangkaian tapak . Jenis virus Norovirus, satu jenis influenza, dan satu lagi virus pernafasan sedang meningkat atau baru-baru ini mencapai puncak dalam sampel dari rangkaian 190 loji rawatan air sisa yang terletak di 41 buah negeri.

“Apa yang kami lihat sekarang untuk virus utama yang kami pantau ialah terdapat corak yang serupa di seluruh negara,” kata Marlene Wolfe, profesor pembantu kesihatan alam sekitar di Universiti Emory dan salah seorang pengarah program WastewaterSCAN. “Kami tidak melihat corak yang sangat berbeza secara geografi.”

Apabila seseorang dijangkiti, mereka akan mengeluarkan virus dalam ekskresi mereka, dan menganalisis sampel dari loji rawatan air sisa adalah cara yang cekap untuk mendapatkan maklumat hampir masa nyata mengenai apa yang menimpa masyarakat di kawasan tertentu. Jenis data ini sangat berguna apabila orang tidak diuji di hospital atau klinik doktor – dan oleh itu tidak direkod dalam jumlah kes rasmi.

Secara amnya, sampel mengesan kes yang semakin kurang daripada dan influenza A, jenis flu yang cenderung menyebabkan penyakit yang lebih serius. Kadar juga telah menurun dengan berterusan. Corak tersebut adalah biasa apabila musim sejuk berakhir.

Tetapi virus-virus lain ini menunjukkan bahawa musim sakit belum berakhir lagi.

Norovirus

Virus “kapal laut” yang sangat mudah menular ini bertanggungjawab terhadap lebih daripada separuh jumlah penyakit makanan yang disebabkan oleh jangkitan di AS setiap tahun. Kes biasanya meningkat dari November hingga April, dan tahun ini, jangkitan mengikuti corak peningkatan, mengikut data WastewaterSCAN. Pada tahun lalu, , pada akhir Februari, menurut Wolfe, tetapi jangkitan hanya mula menurun beberapa hari lalu. Walau bagaimanapun, norovirus tidak selalunya mengikuti corak musim kerana kontaminasi makanan boleh berlaku pada bila-bila masa dalam tahun.

Cara terbaik untuk mengelakkan cirit-birit dan muntah yang disebabkan oleh jangkitan ialah membersihkan permukaan berulang kali dengan teliti, seperti dapur dan tandas, dan untuk kemudahan awam seperti pusat penjagaan kanak-kanak dan sekolah untuk mengikuti amalan yang sama. “Saya ingatkan orang untuk menggunakan cecair pencuci untuk masalah norovirus,” kata Wolfe. “Pembersih tangan tidak akan menyingkirkan dan menghilangkan virus ini – ia suka kekal.”

Human metapneumovirus (HMPV)

HMPV dikenal pasti agak baru-baru ini, pada tahun 2001, walaupun saintis percaya ia telah beredar selama setengah abad. Ia tergolong dalam keluarga virus yang sama dengan RSV dan menjejaskan populasi yang serupa – orang tua dan kanak-kanak yang lebih muda – dengan menyebabkan penyakit pernafasan. Kaedah ujian yang diperbaiki telah membantu pegawai kesihatan memahami betapa meluas jangkitannya.

Ramai doktor dan pusat kesihatan tidak menguji untuk virus ini, tetapi pengambilan sampel air sisa boleh dengan mudah mengesan kehadirannya. Tapak pengumpulan telah mengesan peningkatan tajam dalam virus sejak akhir Februari, dan tahapnya terus meningkat, baru-baru ini memulakan penurunan. Wolfe menyatakan bahawa HMPV adalah pembawa lewat, dengan jangkitan meningkat apabila flu dan RSV menurun, jadi tidak biasa untuk melihat lebih banyak kes pada musim sejuk dan awal musim bunga.

Tiada rawatan antivirus khusus untuk virus ini, tetapi pakar kesihatan menyatakan amalan biasa seperti mencuci tangan dengan kerap, menutup batuk dan bersin, dan tinggal di rumah jika demam atau tidak rasa sihat boleh membantu mengurangkan penularan.

Influenza B

Terdapat empat jenis virus influenza – diberi label A, B, C dan D – tetapi virus yang kembali setiap tahun dan menimbulkan masalah terbesar tergolong dalam kumpulan A dan B. Virus influenza A cenderung menyebabkan penyakit yang lebih serius pada manusia dan bertanggungjawab terhadap wabak besar-besaran dan pandemik seperti H1N1 dan H3N2, kerana keupayaannya untuk bermutasi dan menukar gen lebih cepat. Virus influenza B pula lebih perlahan bermutasi, tetapi masih boleh menyebabkan penyakit terutamanya dalam kumpulan yang rentan seperti orang tua dan mereka dengan sistem imun lemah.

Manakala virus influenza A sedang menurun dalam sampel seluruh negara, virus B terus meningkat dan baru-baru ini mencapai puncak, menurut Wolfe. Ia corak berbeza daripada tahun lalu, apabila terdapat banyak kurang virus influenza B secara keseluruhan, dan virus-virus tersebut mencapai puncak lebih awal.

Berita baiknya ialah vaksin flu tahunan direka untuk menyasarkan kedua-dua virus influenza A dan B, jadi kebanyakan orang yang divaksin tidak perlu mengambil langkah berjaga-jaga selain mencuci tangan dengan kerap dan menutup batuk serta bersin. Mendapat suntikan flu pada tahap ini dalam musim tidak akan membahayakan, tetapi kebarangkalian perlindungan tidak seberapa seperti imunisasi lebih awal dalam musim, memandangkan kes – dan oleh itu risiko jangkitan – akan mula menurun dengan cepat pada musim bunga.

Walaupun sudah lewat dalam musim virus, maklumat air sisa ini bernilai bagi saintis dan pembuat vaksin; ia memberikan pemahaman tentang jenis virus yang perlu terus ditargetkan dalam suntikan, dan berapa lama perlindungan yang disediakan oleh vaksin perlu bertahan untuk mengurangkan penyakit serius.

Wolfe gembira dengan konsistensi dan kebolehpercayaan pengawasan air sisa dalam mengesan penyakit berjangkit, dan menyatakan lebih banyak patogen mungkin akan dipantau dengan cara ini untuk membantu pegawai kesihatan menguruskan mereka dengan lebih baik. “Alat ini matang sejak kami mula menjalankan penyelidikan tentang air sisa dan COVID-19 pada Mac 2020, dan ia benar-benar menggalakkan dan memberangsangkan untuk melihat betapa bergunanya untuk kesihatan individu dan awam bagi pelbagai jenis virus,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.