New Corona vaccine

(SeaPRwire) –   Vaksin COVID-19 terkini menawarkan perlindungan yang baik terhadap strain virus semasa yang dominan, mengikut data baru, sebuah jurnal yang diterbitkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat. Ini adalah data keberkesanan pertama untuk vaksin terbaru ini, yang dikeluarkan pada musim gugur lalu.

Menggunakan data set agensi persekutuan dan farmasi, pasukan saintis CDC membandingkan keputusan ujian COVID-19 pesakit dengan status pemvaksinan mereka yang dikumpulkan melalui borang sendiri dari September 2023 hingga pertengahan Januari 2024. Mereka mendapati bahawa vaksin baru itu kira-kira 54% berkesan melindungi orang daripada gejala COVID-19. Dengan kata lain, gejala yang mendorong orang untuk diuji adalah kurang berkemungkinan disebabkan COVID-19 dan lebih berkemungkinan disebabkan sesuatu yang lain di kalangan mereka yang divaksin satu minggu hingga empat bulan sebelum diuji.

Mereka juga mengira bahawa vaksin itu 49% berkesan melindungi terhadap gejala dari varian JN.1, yang kini menyebabkan peningkatan —walaupun vaksin itu direka untuk menyasarkan versi virus yang berbeza, varian XBB.1.5.

Bahagian analisis itu berdasarkan fakta bahawa ujian makmal SARS-CoV-2 semasa mencari tiga tandatangan genetik utama virus, yang kebanyakan varian sebelumnya mengandungi. Walau bagaimanapun, JN.1 kekurangan salah satu daripadanya, yang membolehkan saintis membezakan sampel JN.1 daripada yang mengandungi varian lain.

“Ini, sehingga pengetahuanku, anggaran keberkesanan vaksin pertama yang tersedia di seluruh dunia untuk JN.1,” kata Ruth Link-Gelles, pemimpin program keberkesanan vaksin untuk COVID-19 dan RSV di CDC, yang memimpin analisis ini. “Apa yang ditunjukkan oleh keputusan ini ialah seseorang yang mendapat vaksin ini akan mendapat tambahan perlindungan terhadap infeksi gejala dari varian XBB yang biasa pada musim gugur, serta JN.1 yang beredar kini.”

Kumpulan beliau merancang untuk mengeluarkan data terperinci mengenai kesan vaksin terhadap lawatan ke bilik kecemasan, lawatan rawatan segera, dan pemasukan ke hospital dalam minggu-minggu akan datang, tetapi menyatakan data awal ini mengenai perlindungan terhadap infeksi adalah memberangsangkan. “Vaksin COVID-19 kelihatan sangat seperti vaksin flu, di mana kita melihat perlindungan kira-kira 50% terhadap influenza pada tahun yang baik terhadap kedua-dua infeksi dan pemasukan ke hospital,” katanya. Tetapi sebarang kekebalan, sama ada dari vaksin atau jangkitan, akan berkurangan dengan masa. Link-Gelles menyatakan data tambahan akan menunjukkan berapa lama perlindungan itu berlarutan, terutamanya terhadap gejala penyakit.

Keputusan ini menekankan nasihat kesihatan awam untuk divaksin, terutamanya untuk orang yang berisiko tinggi menghadapi komplikasi COVID-19, seperti warga emas, ibu mengandung dan mereka dengan keadaan kesihatan asas. “Terdapat aktiviti COVID-19 yang meningkat di seluruh negara, tetapi penutupan vaksin masih sangat rendah, dengan 21% orang berusia 18 tahun ke atas menerima vaksin terbaru dan 41% daripada mereka berusia 65 tahun ke atas,” kata Dr. Manisha Patel, ketua pegawai perubatan Pusat Penyakit Berjangkit Paru-Paru Nasional CDC. “Data ini menunjukkan bahawa masa sebenarnya untuk divaksin ialah sekarang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.