(SeaPRwire) –   Wabak burung flu yang berlarutan telah menyebabkan kematian burung di Amerika Syarikat dan telah menimbulkan persoalan mengenai keselamatan daging unggas dan telur untuk dimakan pada masa kini.

Setakat ini, tiada kes dilaporkan mengenai penularan di kalangan manusia, atau seseorang yang terjangkit strain burung flu ini (juga dikenali sebagai H5N1) melalui produk telur atau unggas yang tercemar, mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat. CDC menyatakan bahawa risiko kesihatan awam semasa adalah “rendah”.

Berikut adalah apa yang saintis ketahui pada masa kini mengenai burung flu dan keselamatan makanan.

Telur

Pengeluar telur terbesar di negara, Cal-Maine Foods di Texas, sementara menutup operasi di salah satu kemudahan mereka pada 2 April selepas H5N1 dikenal pasti di sana. Syarikat itu juga membunuh lebih 3% ternakan mereka sebagai tindak balas kepada wabak.

Telur dari ayam yang dijangkiti tidak mungkin berada di rak pasaran, mengikut FDA. Ini kerana dalam masa yang diambil untuk mengesan virus burung flu dalam ternakan ayam penelur telur, 99.99% telur tidak akan sampai ke rak kedai, kerana mereka masih dalam proses pengedaran. Ramalan itu berasal dari penilaian risiko untuk menganggar risiko pendedahan manusia dari wabak burung flu yang dibangunkan oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) dan Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) pada tahun 2010. Menurut penilaian itu, walaupun jika jangkitan di kalangan ayam dikesan selepas telur sampai ke rak kedai, lebih 98% telur yang mungkin tercemar boleh dikeluarkan dari kedai selepas penarikan produk diisytiharkan.

Langkah perlindungan lain: penpasteuran menghapuskan virus dalam telur dan dengan itu menghapuskan kebanyakan risiko kepada kesihatan manusia. Pengendalian telur yang betul—termasuk mengelakkan pencemaran silang mana-mana produk mentah dengan makanan lain—dan memasaknya sekurang-kurangnya sehingga kuning dan putih telur pejal akan mengurangkan lagi sebarang risiko jangkitan.

Daging unggas

Seperti dengan telur, risiko membeli ayam yang dijangkiti di pasar raya sangat rendah, mengikut USDA dan FDA. Model itu meramalkan kebarangkalian sebanyak 95% bahawa unggas yang dijangkiti tidak akan sampai ke kedai, kerana virus itu akan menyebabkan kematian yang agak tinggi di kalangan ayam, dan petani akan sedar tentang jangkitan sebelum unggas itu disediakan untuk dijual. Walau bagaimanapun, saintis menentukan bahawa terdapat peluang 5% bahawa ayam yang dijangkiti mencapai saiz pasaran akan disembelih dan dijual sebelum virus itu dikesan.

Cara terbaik untuk mencegah itu berlaku adalah meningkatkan pengujian ternakan di ladang, kesimpulan penilaian risiko itu. Petani juga boleh mengesan penyakit dalam ternakan mereka dengan memantau berapa banyak makanan yang dimakan burung, kerana burung cenderung makan kurang apabila mereka sakit. Menurut penilaian risiko itu, memantau pengambilan makanan boleh menyebabkan peluang sebanyak 96% bahawa ayam yang dijangkiti tidak diproses untuk pasaran, dan boleh mengurangkan risiko penyakit manusia sebanyak 23 kali ganda, manakala memeriksa tanda-tanda sakit menyebabkan peluang 95.5% bahawa ayam yang dijangkiti tidak diproses untuk pasaran dan mengurangkan risiko penyakit manusia sebanyak 8 kali ganda.

Sebagai langkah keselamatan tambahan, jauhkan daging ayam mentah daripada makanan mentah dan masak ayam sehingga suhu 165°F, yang kemungkinannya akan menghapuskan sebarang virus yang boleh menyebabkan penyakit.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.