Kirsha Kaechele, an American artist in Tasmania, seeks to challenge a tribunal ruling that orders her women-only art exhibition in the Museum of Old and New Art to allow the entry of men.

(SeaPRwire) –   Sebuah muzium seni moden Australia mempunyai sebuah bilik mewah yang berlapik velvet hijau—untuk kegunaan wanita sahaja—untuk membuat satu kenyataan tentang diskriminasi. Kemudian ia dituduh bersifat diskriminasi.

Selepas seorang pembayar tiket lelaki tahun lalu ditolak masuk ke , yang dibuka pada tahun 2020, sebuah tribunal tempatan bulan lalu memerintah Muzium Seni Lama dan Baru di Tasmania untuk membuat ruang itu boleh diakses oleh semua.

Tetapi artis dan kurator pameran itu, Kirsha Kaechele, yang berkahwin dengan pengasas dan pemilik MONA, telah bersumpah untuk melawan perintah itu, yang dipanggilnya “penghinaan”, dengan berkata beliau berhasrat untuk mencabar keputusan itu di mahkamah negeri dan, sementara itu, mengejar penyelesaian untuk memastikan Bilik Ladies kekal tidak boleh dimasuki oleh lelaki—kecuali untuk butler lelaki yang menyajikan minuman kepada tetamu.

“Lelaki perlu didiskriminasikan,” kata Kaechele dalam satu kenyataan pada Selasa, dengan menambah beliau percaya, dengan beberapa penyesuaian, Bilik Ladies boleh memenuhi pelbagai pengecualian kepada undang-undang diskriminasi Tasmania. “Bilik Ladies akan menjadi tandas, gereja dan sekolah,” katanya kepada akhbar tempatan .

The Ladies Lounge in the Museum of Old and New Art in Hobart, Tasmania, Australia

Satu lubang yang Kaechele kata beliau merancang untuk mengeksploitasi ialah memasang tandas di galeri itu, yang mengandungi beberapa karya seni muzium yang paling terkenal, termasuk Picasso. “Ia akan menjadi Bilik Wanita, sebenarnya, di bawah penamaan baru ini,” kata Kaechele dalam satu blog minggu ini di laman web muzium itu. Beliau menerangkan bahawa tandas itu boleh, walaupun secara teknikal berfungsi, menjadi karya seni, seperti Fontaine, air pancut yang beliau kata beliau sedang dalam perbincangan untuk meminjam daripada Centre Pompidou.

“Membawa objek seni ikonik ini dari Paris untuk dipamerkan di Bilik Ladies akan menghidupkan semula perdebatan: apakah seni? Kontroversi yang tidak terelakkan akan berfungsi sebagai pelajaran sejarah seni yang cemerlang untuk generasi baru, memperkenalkan salah satu momen paling penting dalam abad ke-20—asal-usul seni konseptual—kepada audiens yang lebih luas, bukan seni,” jelas Kaechele, dengan menambah bahawa dengan berbuat demikian akan memenuhi pengecualian lain.

(Kaechele memberitahu Mercury pada Selasa bahawa tandas sedang dalam perjalanan, akan dipasang dalam tempoh 45 hari, tetapi MONA memberitahu TIME bahawa ia bukan Fontaine. Walaupun Bilik Ladies ditutup minggu ini sehingga notis lanjut, Kaechele memberitahu Mercury bahawa karya seni utamanya akan sementara dipindahkan ke tandas wanita untuk memastikan penontonan tidak terganggu.)

Akhirnya, Kaechele mengatakan beliau boleh mengubah Bilik Ladies menjadi institusi keagamaan, untuk memenuhi pengecualian lain. “Lounge itu akan menjadi ruang selamat bagi wanita untuk bersatu dan belajar tentang Alkitab dan bertanya soalan,” katanya dalam pos blog itu, dengan menambah beliau bukan Kristian dan suka “mengejek” agama Kristian.

Secara keseluruhan, Kaechele menyatakan cabaran undang-undang itu hanya meningkatkan pameran itu, yang bertujuan untuk menimbulkan “dalam lelaki pengalaman hidup wanita yang dilarang memasuki ruang tertentu sepanjang sejarah,” kata muzium itu dalam kenyataan media pada Selasa.

“Berkat keputusan itu, kami tidak mempunyai pilihan selain membuka diri kami kepada pelbagai pengalaman yang kaya—rohani, pendidikan…” kata Kaechele dalam blog MONA. “Untuk menemui peluang menarik yang baru, dan menjadi lebih baik.”

“Wanita mencintai Lounge—ruang jauh dari lelaki—dan mengingat apa yang telah kami alami selama beberapa milenia, kami memerlukannya!” tambahnya dalam kenyataan media itu. “Kami layak mendapat hak yang sama dan pampasan, dalam bentuk hak yang tidak sama, atau kesopanan—selama sekurang-kurangnya 300 tahun.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.