Travelers at Los Angeles International Airport the week before Thanksgiving.

(SeaPRwire) –   Badai sebelum Hari Syukur mungkin mengganggu perjalanan udara dan jalan raya untuk minggu perjalanan paling sibuk dalam setahun, para ahli meteorologi memperingatkan.

Badai petir yang kuat, hujan, dan salju diramalkan akan melanda beberapa bahagian Amerika Syarikat, termasuk Louisiana, Arkansas, Mississippi, Pennsylvania, dan New York, ketika badai bergerak dari Lembah Mississippi ke timur laut awal minggu ini.

Keciciran dalam perjalanan udara diramalkan akan berlaku di sepanjang Pantai Timur awal minggu ini—termasuk Bandar Raya New York, Washington DC, dan Philadelphia, sementara keciciran di lebuh raya utama juga dijangka.

“Sistem ini kini berada di Amerika Selatan Tenggara dan akan bergerak ke pantai timur menjelang Rabu,” kata Cody Snell, ahli meteorologi di Pusat Ramalan Cuaca untuk Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan (NWS).

Apa yang perlu dijangka pelancong

Pada malam Isnin, Lembah Mississippi Bawah, khususnya Louisiana dan Mississippi, menghadapi ancaman terbesar, dengan angin kuat yang diramalkan, hujan batu, dan kemungkinan berlakunya taufan, kata Snell.

Badai itu kemudian dijangka bergerak ke Wilayah Tengah Atlantik dan Pantai Timur pada Selasa, melanda rantau ini—termasuk Bandar Raya New York dan Boston—dengan hujan lebat. Badai petir yang kuat juga dijangka melanda tenggara dan Pergunungan Appalachia Selatan pada Selasa dan menghasilkan campuran salji, ais dan hujan beku di bahagian Pergunungan Appalachia dan Timur Laut.

Berita baik ialah cuaca sukar tidak akan berpanjangan di satu tempat terlalu lama. “Sistem ini akan bergerak dengan progresif,” kata Snell. “Ia akan melepasi setiap rantau menjelang hari.”

Bagaimana merancang perjalanan

Memandangkan ia merupakan salah satu minggu paling sibuk dalam setahun, perjalanan pada Selasa dan Rabu sebelum Hari Syukur sering datang dengan cabaran dan keciciran yang unik—dan badai yang diramalkan hanya akan menambah kesukaran. Accuweather meramalkan keciciran berkaitan cuaca yang ketara pada lebuh raya seperti Interstate 40, 44, 55, 64, 70, 75 dan 80 serta di I-80, I-81 dan I-95 Wilayah Tengah Atlantik.

Snell menekankan bahawa, walaupun cuaca akan menimbulkan beberapa masalah, ia masih selamat untuk berpergian di kebanyakan rantau. Snell menasihati pelancong untuk menetapkan amaran cuaca dan memasukkan kemungkinan keciciran berkaitan cuaca ke dalam rancangan perjalanan mereka. ​​”Jika anda mengharapkan cuaca buruk, anda perlu memberi diri anda lebih masa supaya anda tidak tergesa-gesa.”

Selain salji yang dijangka melanda sebahagian Colorado pada Hari Jumaat Hitam, cuaca sukar dijangka reda menjelang Hari Syukur, membuat hari cuti itu sendiri—dan perjalanan pulang—agak kurang mengganggu. “Kebanyakan negara akan kembali normal,” kata Snell.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)