Monster Hail Stone Texas

(SeaPRwire) –   Vigo Park, Texas – Penjejaki ribut di Texas Panhandle menemui batu yang sangat besar yang menurut penyelidik kemungkinan akan menjadi rekod keadaan yang baru.

Val dan Amy Castor, pemburu ribut veteran bersama stesen televisyen Oklahoma City KWTV, menemui seketul batu lebih besar dari 7 inci (17.78 sentimeter) sepanjang hari Ahad di tepi jalan berdekatan Vigo Park ketika mereka sedang memburu sistem ribut petir besar.

Val Castor berkata batu tersebut sebesar nanas.

“Itu adalah batu paling besar yang pernah saya lihat, dan saya sudah memburu ribut selama lebih dari 30 tahun,” kata Castor.

Castor berkata beberapa batu sebesar bola besbol jatuh ketika dia sedang memandu, termasuk sebuah batu yang memecahkan cermin hadapannya, sebelum dia ternampak seketul batu besar di dalam gaung di tepi jalan.

“Saya dapat melihatnya dari jarak mungkin 100 ela,” katanya.

Batu besar dipercaya sebagai rekod negeri baru, mengatasi batu sebesar 6.4 inci (16.25 sentimeter) yang ditemui di Hondo pada tahun 2021. Ia masih mesti disahkan oleh sekumpulan penyelidik termasuk ahli klimatologi negeri Texas, kata Jordan Salem, ahli meteorologi di pejabat Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di Lubbock.

Batu di Amerika Syarikat dilaporkan berdiameter 11 inci (27.94 sentimeter) dan berat hampir 2 paun (907 gram). Ia ditemui berdekatan Vivian, South Dakota, pada bulan Julai 2010, mengikut Pusat Maklumat Alam Sekitar Kebangsaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.